L’oposició municipal

ERC denuncia que 14 dels 50 locals ‘buits’ que Barcelona vol comprar tenen inquilí

  • La propietat ha instat els ocupants a anar-se’n per vendre a l’ajuntament, que podria retirar-se si els fa fora il·legalment

  • L’operació prevista, de 3,2 milions, s’emmarca en una mesura acordada amb els republicans per estimular l’activitat econòmica

ERC denuncia que 14 dels 50 locals ‘buits’ que Barcelona vol comprar tenen inquilí

Joan Mateu Parra

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

ERC va acordar amb el govern d’Ada Colau en el marc de la negociació dels pressupostos del 2021 una partida de 16 milions per adquirir locals buits. L’adquisició de baixos comercials en desús tenia essencialment dos objectius. Un, estimular el comerç, fet tan malbé per la pandèmia, i el segon, incentivar activitats de qualitat, de tipus variat, per evitar monocultius de productes determinats, sovint vinculats amb el turisme massiu.

Els republicans denuncien ara que alguns d’aquests baixos ja elegits pel consistori, en concret 14 que són a les Corts, no són buits i tenen inquilins que han rebut un burofax de la propietat perquè els abandonin abans que es formalitzi la venda a l’ajuntament. Una cosa que ERC veu contradictòria amb la intenció de la iniciativa: ¿quin sentit té liquidar l’activitat present a 14 locals perquè n’acullin una altra si la idea era omplir de vida comercial espais on no n’hi havia?

Missatge de la propietat

La mesura, inclosa en el pla ‘Amunt persianes’, preveia que els propietaris presentessin els seus locals. Els tinents d’alcalde Jaume Collboni i Jordi Martí van anunciar el desembre passat que mitjançant concurs havien sigut ja triats 50 baixos en els quals s’invertirien els 16 milions. D’aquesta quantitat, 3,2 milions són el preu a pagar per 16 locals reunits en els números 6-8 del carrer del Doctor Nubiola i Espinós, a les Corts.

El grup que presideix Ernest Maragall ha denunciat que 14 d’aquests 16 locals mantenen una activitat –allà hi ha una gestoria, una oficina d’organització d’esdeveniments i un despatx d’arquitectes, entre d’altres–, que tres dels espais compten amb un contracte de lloguer vigent i 14, amb un de lloguer amb pròrroga tàcita. Tots han rebut un burofax de la propietat en la qual se’ls comunica que han d’abandonar els espais, perquè es pugui procedir a la venda al consistori.

ERC veu en aquesta situació «no només una contradicció; és una barbaritat. És fer el contrari del que va motivar la mesura». En aquests termes s’ha pronunciat Maragall, que ha denunciat els fets juntament amb el regidor d’ERC Jordi Castellana.

Maragall opina que l’operació «s’ha de rectificar», titlla d’«escàndol» el que ha passat i creu que és una mostra que el govern de Colau «no governa» i «hauria de ser rectificat» en si mateix. «No sé si això és malversació, però és un ús pèssim dels recursos públics». Castellana ha precisat que els locals van ser adquirits per la propietat actual el novembre del 2019.

 La posició del govern

Notícies relacionades

Fonts de l’ajuntament han remarcat que el pla preveu que els baixos elegits estiguin buits i que ho estiguin de forma legal, per la qual cosa la compra podria no completar-se si això no és així. Per ara, precisen, només s’ha produït l’adjudicació. Els plecs del procés preveuen que els locals siguin buits legalment. I les mateixes fonts remarquen que aquesta adjudicació no és un motiu que justifiqui legalment fer fora els inquilins.

Si la propietat aconseguís que aquests se n’anessin de forma legal, l’assumpte podria ser diferent. El consistori hauria de comprar els locals i tot aniria d’acord amb la llei, però el que grinyolaria és el que denuncia ERC: s’hauria tancat activitat comercial existent amb l’objectiu de generar nova activitat comercial. La formalització de la compra dels 50 locals, que es farà de forma esglaonada, començarà el maig o el juny, i serà llavors, com a molt tard, quan es coneixerà el desenllaç de la situació.