Barcelonejant

‘Karaoke rooms’: arriben a Barcelona les habitacions karaoke

És el que demana el cos segons està el món: canta i no ploris. L’última moda amb micro: habitacions privades on desafinar sense remordiments

‘Karaoke rooms’: arriben a Barcelona les habitacions karaoke
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Per aquests locals d’assaig hi han passat Bunbury, Manolo García i Peret. Ningú ho diria. Ara mateix se senten més veus dissonants que a la seu del PP. Galls que farien tremolar la nena de ‘L’exorcista’. És igual. Aquí ningú et mira per sobre del micro. Són habitacions karaoke. Es repliquen per Google com a ‘karaoke rooms’, ‘karaoke boxes’, ‘KTV’. És l’última moda amb micròfon: sales privades on desafinar sense remordiments. Com Leticia Sabater. 

Mood Factory (av. del Carrilet, 237, l’Hospitalet). Qualsevol músic et dirà d’una tirada l’adreça. És un clàssic. «Dels locals mítics de sempre», assenteix el seu nou amo. Ja tenia clientela amb pedigrí quan ell en va agafar les regnes fa dos anys. Hi ha 19 sales d’assaig. Tant aviat pots topar amb grups amb caixet com amb músics anònims, jams, gent que fa classes, ‘coaching’ musical. I ara també cantants de dutxa.

@karaokeroomsbarcelona, s’han batejat a Instagram. Són dos locals d’assaig reconvertits en habitacions privades de karaoke. Ja n’estan preparant una tercera. «El públic està venint amb moltes ganes de cantar –assegura el Sergi–. Amb moltes ganes i molta curiositat». És el que demana el cos segons està el món: canta i no ploris.

Sergi Delgado. 47 anys. Calla anècdotes que posarien els pèls de punta a Ana Rosa Quintana. Promotor discogràfic. Exmànager de Muchachito Bombo Infierno, i mil merders musicals més. «He treballat amb els Chichos, els Gipsy Kings, amb Peret, Antonio Orozco...», descriu quan se li pregunta pel currículum d’escenari. «M’ha tocat fer premsa, gires, de xòfer, de tot. Més de 20 anys de gira», diu esbufegant. «I vaig buscar una base: un lloc espectacular com aquest».

Es va posar al capdavant de Mood Factory 10 dies abans que la pandèmia ho tanqués tot. «Gràcies als crèdits he aguantat fins avui», afirma arronsant les espatlles resignat. Ja tenia al cap els karaoke rooms. Els va començar a veure per totes les capitals europees, explica. «És una experiència, com els que van a un ‘escape room’».

Les va estrenar al desembre. I va arribar la sisena onada. El Sergi ja riu per no plorar. «No et dic el que diria ara mateix». Però ho diu. «Els teus morts», xiuxiueja a cau d’orella. Al gener va començar a tornar el tragí cantaire. «Estic veient sortir d’aquí la gent més contenta que mai», assegura. «És salut».

A l’entrada hi ha una màquina de cerveses, per als que vulguin aclarir-se la gola com als karaokes de bar. «No es requereix cantar bé per venir-hi», diu el Sergi a l’ajustar-te el micro. Hi ha una macropantalla per seguir la lletra i una màquina per anar seleccionant les cançons. N’hi ha milers i milers. Et llances a buscar el top amb ànsia de jonqui: Raphael, Camela, Aitana, Estopa, Pimpinela, Nino Bravo, Alaska. «És molt addictiu», t’adverteix el Sergi. Ho és. Perds la vergonya quan tanca la porta. Acabaràs agafant el micro amb més seguretat que Julio Iglesias un test de paternitat. «‘¡A quién le importa lo que yo haga...!’». Ara mateix no se t’esborraria el somriure ni que et posessin al davant el jurat del Benidorm Fest.  

El Sergi et mira amb cara de «t’ho he dit» a l’entrar per desenganxar-te del micro. «Te’n vas amb el guapo pujat –promet–. Jo crec que cantar li va bé a tothom. La gent canta en la intimitat, a la dutxa, quan està content, la seva cançó favorita. Fins i tot la que odia també la canta», diu rient. 

«Trobava a faltar un lloc tancat», diu l’Elena. Avui celebra el seu aniversari –23 anys– desafinant entre amics. «En surts eufòric», assegura després d’intentar imitar Camela. «T’allibera», assenteix la Mary al seu costat. «Al ser tancat, estàs tranquil», afegeix l’Oliver. «Pots cridar tant com vulguis».  

«Hem vist un pare de 70 anys amb els seus quatre fills –explica el Sergi–, una família de danesos, tots organitzats amb el repertori que han de cantar, un grup de mares d’una escola...». L’avantatge d’estar envoltat de locals d’assaig és que pots afegir instruments a la sessió de karaoke. «Si tens una guitarra i la vols portar –assegura el Sergi–, et deixo un amplificador». Són 10 euros per persona, 105 minuts.

Reserves fins al juny

No són les úniques habitacions on pots treure en la intimitat el concursant de ‘talent’ que portes dins. Fa quatre anys que A Viva Voz va afegir quatre sales privades al seu karaoke de Muntaner, 414. Solien ocupar-les sobretot estrangers. Ja no, apunta la propietària, Toñi Pérez. Al desembre en va obrir una altra a Rocafort, 187. «Tinc reserves fins al juny», apunta. Es pot trobar un altre karaoke privat al centre d’oci Mega Game Cornellà. XTR3S té 5 sales a Mataró. «Hi ha moltes ganes de cantar», assegura Xavi Guerrero, un dels socis fundadors. «De 18 a 70 anys». 

A hores d’ara, de ‘talents’, fins i tot es pot donar la nota en un centre comercial com si estiguessis a ‘La voz’. El concurs està també en format ‘room’. Hi deu haver unes 15 cabines repartides per tot Espanya, detalla Karlos Hurtado, CEO de KaraokeMedia, el Netflix del karaoke. Van canviant de centres. A Barcelona ara només n’hi ha una a Finestrelles (Esplugues de Llobregat). Pagues 2 o 3 euros, cantes una cançó (n’hi ha 25.000 per escollir) i t’envien un muntatge per poder presumir d’haver cantat al plató de ‘La voz’. De fet, el vídeo es pot enviar automàticament al càsting ‘online’ de la pròxima edició del programa d’Antena 3.

Notícies relacionades

Tot i això, no cal anar a la tele per portar la veu cantant: ja existeix fins i tot el campionat mundial de karaoke. Aquest mes s’han obert les finals regionals: són del març al juny. La nacional serà al juliol. La mundial, a l’agost a Noruega. Segons les estadístiques de la seva web, Espanya ha guanyat tres vegades des del 2011.

¿Què és el que ha d’arribar? ‘Lounges’ privats amb micros, macropantalles, cromes per gravar videoclips, sala disco, Youtube Studio, i fins i tot la Play 5 i Netflix. És el nou model de karaoke que acaben de treure al mercat. «Hem inaugurat a París, Estrasburg, Madrid, Miami, Orlando i Sydney», detalla el Karlos. «Gairebé tots a l’estranger ja són així», assegura. ¿El perquè de l’èxit? «És igual que cantis bé o malament –responen–, l’important és sentir-se artista». 

Temes:

Barcelonejant