Tercera edició

El Port de Barcelona potencia la seva fira nadalenca davant el mar

  • Una instal·lació zenital i grans boles de leds transitables relleven l’arbre lluminós en el muntatge del Port Vell, que se celebrarà del 9 de desembre al 6 de gener, amb activitats infantils i comerç

El Port de Barcelona potencia la seva fira nadalenca davant el mar

PORT VELL

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

‘Nadal a bon port’ és el lema d’aquest any i tota una declaració d’intencions per contribuir a la que serà –si la pandèmia– no ho impedeix, el Nadal més espectacular des de fa molts anys a Barcelona. A la programació municipal que des d’aquest dimecres situa en el punt de mira el centre de Barcelona, s’hi sumarà del 9 de desembre al 6 de gener la tercera edició de Nadal al Port, amb la qual el Port de Barcelona vol convertir el Port Vell en un espai de trobada ciutadana i contribuir a l’esperada reactivació econòmica i social de la ciutat després de la crisi sanitària. Aquest any, un gran muntatge zenital de leds i boles nadalenques gegants relleven l’arbre de llums gegant dels anys anteriors.

La fira, que s’ubica per segona vegada al Moll de la Fusta, es posarà en marxa a les 18.00 hores del dia 9 a ritme de la preestrena d’una de la peces de l’òpera del Liceu ‘La gata perduda’, cocreada amb escoles de música i entitats del Raval. Donarà pas a l’encesa de tota la instal·lació, amb més de 85.000 leds, i a altres actuacions al pailebot Santa Eulàlia, que des del mar lluirà també il·luminat durant la fira i juntament amb el Far podran ser visitats fins al gener.

L’operatiu del Port va néixer el 2019 per afegir color a les festes nadalenques i estrènyer llaços entre la infraestructura, el patrimoni marítim i la ciutadania, ha recordat el seu president, Damià Calvet. Ràpidament es va convertir en un èxit de públic, tot i que l’any passat hagués de viure una edició més continguda per les restriccions de la Covid-19. En aquesta ocasió, s’ha ampliat l’oferta i s’hi han incorporat novetats.

Desplegament lluminós

Sens dubte, la més visible serà la instal·lació zenital de 200 metres de llarg i 20 d’ample, que dibuixarà un cel estrellat i integra 500 tires de cordó led vermell i 20 figures de barcos retro il·luminats, amb un total de 25.000 leds. Un altre dels puntals serà una gran bola de Nadal de 12 metres d’altura i tecnologia RBG píxel, i es podrà accedir a l’interior. La integraran 42.780 leds i oferirà quatre espectacles d’audiovisuals, segons avança el Port.

Entre l’ornamentació lluminosa més destacada figuraran també una representació del pessebre flotant a la dàrsena (sis metres i 5.200 leds), una estrella de Belén també flotant a 2,8 metres d’altura, la il·luminació dels fanals de la zona i les rutilants ‘portes’ d’accés al recinte, que seran un gran caixa de regal de quatre metres creada amb gairebé 6.000 leds i una altra bola nadalenca de cinc metres i 6.666 punts de llum.

L’horari serà de 17.30 a 22.30 hores fins al dia 17 de desembre, i la resta de dies, d’11.00 a 22.30, excepte els dies de Nadal, Any Nou i Reis, que funcionarà de 16.00 a 23.00 hores.

Notícies relacionades

Aquests reclams donaran espectacularitat a gairebé un mes de programació i actuacions de diferents escoles, cors i entitats al seu escenari tots els dies. Però també tornen la roda de 65 metres i el carrusel tradicional, així com un petit mercat ambulant de comerç i gastronomia, per comprar o menjar in situ.

Les activitats organitzades inclouen el muntatge divulgatiu ‘Naveguem junts’, en cent metres quadrats on s’explicarà l’operativa del port als nens i propostes sobre el medi ambient. Els més petits podran aprendre com es recullen els residus a les aigües portuàries o recrear la tasca d’un estibador movent contenidors, entre altres idees. La part solidària de la fira es rematarà amb una acció participativa per al Banc dels Aliments.