Congrés a Barcelona

Hotelers de 36 països demanen més regulació dels pisos turístics

Un pis turístic de lloguer situat a la rambla de Catalunya de Barcelona.

Un pis turístic de lloguer situat a la rambla de Catalunya de Barcelona. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Representants d’associacions hoteleres de 36 països s’han reunit aquest divendres per promoure regles més exigents en l’àmbit de la comercialització dels pisos turístics.

Es tracta de la cinquena trobada del ‘Global Reformbnb Forum’, moviment impulsat el 2018 per organitzacions hoteleres de Nova York, Barcelona, París i Buenos Aires amb l’objectiu de desenvolupar projectes conjunts i intercanviar idees estratègiques.

Durant la reunió, que s’ha fet de manera virtual per la pandèmia, s’ha posat de manifest la tendència «ja confirmada a Barcelona» de la proliferació de la nova modalitat de llars compartides per «encobrir» pisos turístics al món, segons ha explicat el responsable d’afers exteriors del Gremi d’Hotels de Barcelona, Didac García.

Els hotelers han denunciat que durant els últims 10 anys la comercialització en línia i el lloguer turístic il·legal han crescut gràcies a un entorn «deficientment regulat» i que l’augment de plataformes de comercialització en línia, com Airbnb, ha tingut un cost social «molt elevat» per als ciutadans, ja que ha perjudicat l’accés a la vivenda i propiciat l’expulsió dels veïns dels barris més turístics.

El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha celebrat la incorporació de noves destinacions com Islàndia, l’Índia o les Filipines, que s’han afegit a la trobada.

Un milió de places «il·legals»

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) ha denunciat que el desenvolupament «il·limitat» dels pisos turístics ha provocat una disminució de l’oferta i, per tant, «el consegüent increment del seu preu». Cehat destaca, a més, que en els centres urbans i destinacions turístiques amb més demanda la proliferació dels pisos turístics ha donat lloc a una caiguda superior al 25% de l’oferta de les vivendes de lloguer.

Notícies relacionades

La majoria de les ciutats del món, tal com apunten els hotelers, estan buscant sistemes per «provocar una contenció de preus», l’augment de l’oferta pública o privada de vivenda i l’accés dels joves al mercat. En línia amb això, la Confederació assenyala a més que, a moltes ciutats europees i americanes, s’han pres mesures de limitació d’aquestes unitats d’allotjament turístic a causa de l’efecte directe a la resta de les llars de lloguer. A més, hi ha els «inconvenients que ocasionen els usuaris d’aquests allotjaments» per l’«alteració de l’ordre públic i el problema del soroll» a les festes o ‘botellons’ que s’hi fan.

Després d’analitzar els principals portals d’oferta de curta estada en lloguers turístics, la patronal hotelera assenyala que actualment existeixen més de 300.000 apartaments registrats «il·legals» que sumen més d’un milió de places. Cehat apunta igualment que algunes aproximacions sumarien un altre milió més sense registrar i amb una explotació il·legal. Així mateix, la Confederació insisteix que existeixen dades que indiquen que més d’un 50% d’aquestes vivendes estan en mans d’un 5% de grans propietaris professionals i que, segons dades de les associacions que representen les vivendes turístiques, la rendibilitat d’una vivenda està entorn del 15% anual, malgrat els «altíssims preus que han assolit els allotjaments al mercat».

Temes:

Hotels Turisme