Regulació complexa

Les habitacions turístiques en pisos passen a ser sancionables a Barcelona aquest divendres

  • Barcelona manté la prohibició al complir-se un any del termini que va donar el Govern per a la regulació municipal

  • Uns 2.000 amfitrions particulars amb reserves per a aquest estiu es debaten entre el risc a ser multats i la necessitat d’aquests ingressos extres

Les habitacions turístiques en pisos passen a ser sancionables a Barcelona aquest divendres
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els llimbs alegals en què han flotat durant anys les habitacions turístiques en pisos particulars s’acaben oficialment aquest divendres, tot i que això no signifiqui que l’activitat desaparegui d’un dia per l’altre a Barcelona. El decret del Govern que per fi va regular aquesta figura d’allotjament turístic va establir un termini d’un any perquè els ajuntaments decidissin les seves pròpies regles del joc, i la capital catalana s’ha reafirmat en el que de moment és una prohibició. D’aquesta manera, a partir de demà, qui tingui anunciades habitacions al seu domicili per períodes de menys de 31 dies està cometent una infracció. «Si l’Ajuntament detecta incompliments valorarà les actuacions disciplinàries que faci falta dur a terme», han assenyalat fonts del consistori.

Les anomenades ‘llars compartides’ o habitacions d’ús turístic en vivendes habituals continuen generant opinions oposades. Els amfitrions o operadors domèstics han arremès contra la nova situació per la «inseguretat jurídica» que els provoca. Consideren que és una forma d’allotjament sostenible, que reparteix la riquesa del turisme entre els residents i, al contrari que els pisos turístics (on el viatger té total autonomia), la convivència és controlada i tranquil·la. Durant anys l’Ajuntament va reclamar a la Generalitat un marc legal, que finalment es va produir, però deixant marge de maniobra als ajuntaments.

El de Barcelona va tenir clar ja fa un any que aquesta fórmula d’allotjament no tindria cabuda a la ciutat, al considerar que el control seria difícil. Sobretot perquè es van detectar pisos turístics il·legals reconvertits en falses habitacions de lloguer, sense que hi hagués ningú residint. També es va argumentar que ja hi ha prou places turístiques reglades i que aquest ús perjudica el mercat tradicional de la vivenda. Per això, primer va establir una moratòria per tallar qualsevol potencial tramitació de llicències, i després va integrar el tema en l’actualització del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), aprovat inicialment el gener passat, en què no es donava cabuda a aquesta activitat. A l’espera de l’aprovació definitiva i de la decisió final, la suspensió continua vigent. Però l’equip de Colau té clara la seva negativa a la implantació, malgrat les discrepàncies amb alguns partits.

Cancel·lacions o risc

Notícies relacionades

Així que des del 6 d’agost, «l’exercici de l’activitat de llar compartida sense disposar del títol habilitant corresponent pot constituir una infracció sancionable segons la llei de turisme de Catalunya», assenyalen fonts municipals. Si el consistori les detecta, valorarà quines mesures sancionadores prendre. És a dir, que qualsevol que hagi contractat habitacions a casa seva, a partir d’aquest divendres, es veu abocat a possibles denúncies.

Fonts de l’Associació de Veïns i Amfitrions de Catalunya (VIA) han criticat que la «inacció» de l’Ajuntament al no regular l’activitat els deixa en situació de «desemparament i greu vulnerabilitat». Indiquen que uns 2.000 veïns tenen reserves per a aquest agost i la resta d’estiu, però ara no saben si cancel·lar-les i deixar els seus hostes sense allotjament, o bé arriscar-se a ser multats pel consistori. Addueixen que van continuar acceptant reserves perquè esperaven que a l’últim municipal prosperés la possibilitat de crear una ordenança restrictiva en lloc d’una prohibició, com defensaven partits de l’oposició i fins i tot el PSC, soci de Govern dels Comuns. I pensaven que mentrestant es mantindria l’alegalitat, sense penalització com fins ara.