Barcelona Global

«Invertir en educació i cultura és la millor inversió de futur»

L’italià Corrado Bolsi va arribar a Barcelona el 2001. És violinista, concertista, professor i director al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

Corrado Bolsi, 53 anys, casat i amb dos fills. Nascut a Roma, ha viscut a París i Brussel·les. Va arribar a Barcelona el 2001. És violinista, concertista, professor i director del Departament de Cordes del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, que avui compta amb 130 alumnes provinents de tot el món i professors d’11 nacionalitats. És també el director de l’Orquestra de Cambra de Granollers.  

¿Per què va escollir Barcelona?

Vaig escollir venir a Barcelona des de Bèlgica per amor cap a la ciutat, cap a la seva vida i cap a Catalunya. En aquell moment no treballava aquí, però vaig pensar que els meus fills creixerien i es formarien millor i de manera més interessant creixent aquí. Jo viatjava molt, però al final Barcelona es va transformar en el centre de gravetat principal també de la meva activitat. Fins i tot ara em sembla una decisió absolutament encertada en la meva vida.

¿Quins aspectes de la ciutat destacaria com positius?

Barcelona viu en un extraordinari equilibri entre una ciutat gran, activa i desenvolupada i alhora una «vivibilitat» humana perfecta. És una ciutat que pot transformar cap a millor els seus habitants. Els espais, les distàncies, la viabilitat, els serveis, les infraestructures, juntament amb la seva ubicació geogràfica, la fan per a mi la millor ciutat del món per viure.

¿Quins aspectes de la ciutat cal millorar? ¿Com?

Crec que hi ha aspectes que caldria construir millor des de les bases: saber invertir en formació i educació de manera més eficaç i profunda, posar al capdavant dels projectes sempre les persones més competents, i enfortir els fonaments sense obsessionar-se a arribar com més aviat possible al sostre. I comprendre que avui la ciutat és el resultat dels esforços que es van fer en el passat, especialment al món de l’empresa i la cultura.

¿Quins creu que són els punts forts de la ciutat per superar la crisi generada per la Covid-19?

Barcelona compta amb un potencial humà i intel·lectual absolutament extraordinari. Ha sabut aglutinar al voltant d’alguns eixos unes energies i competències úniques. Ha sabut crear consensos i mantenir la població distribuïda de manera heterogènia. Crec que aquests són ingredients potents per poder recuperar-se de qualsevol crisi i especialment són qualitats que no es troben a qualsevol ciutat.

¿A quins reptes creu que s’enfronta la ciutat una vegada remesa l’emergència sanitària?

Crec que els reptes per al futur seran saber transformar i consolidar una ciutat que, a més del turisme, sàpiga créixer en altres camps. El món cultural ha de consolidar-se i créixer per situar Barcelona al costat de les altres grans capitals culturals, sabent cultivar i comptar amb el gran capital humà i competent amb què compta Barcelona, sense voler buscar-ho tot fora. Tenir clar que invertir en educació i cultura és la millor de les inversions per al futur.

¿Què espera de la Barcelona dels pròxims anys?

Espero que la Barcelona dels pròxims anys pugui tornar a brillar i il·lusionar com la ciutat que vaig conèixer el 2001 quan vaig arribar. Necessitem tornar a projectar, compartir i desenvolupar nous reptes, però conscients de l’enorme potencial que avui atresorem.

Notícies relacionades

¿Quina sent que és la seva ciutat? ¿Què és el que més troba a faltar?

La meva ciutat és sens dubte Barcelona. Aquí dedico els meus esforços, aquí creixen els meus fills, aquesta és la realitat que comparteixo. No sé imaginar-me en un altre lloc. Podent viure aquí, mai he tingut nostàlgia del meu país.

Temes:

Coronavirus