Els empleats de serveis socials esclaten contra la falta de recolzaments

  • Els quatre sindicats dels serveis socials de Barcelona han convocat una manifestació per protestar contra l’ajuntament

  • L’últim mes, diversos centres han patit pintades o «atacs» de persones afectades per desnonaments a la ciutat

Els empleats de serveis socials esclaten contra la falta de recolzaments
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els quatre sindicats que representen els treballadors dels serveis socials de Barcelona recolzen una mobilització prevista contra el govern d’Ada Colau. UGT, CCOO, CGT i l’Intersindical-CSC han convocat una marxa a la plaça de Sant Miquel, davant de l’ajuntament, prevista per a aquest dimarts al migdia. Denuncien «menyspreu» per part del govern local i lamenten una situació d’«estrès» especialment després del daltabaix social provocat per la pandèmia.

No solen fer soroll, malgrat viure constantment en situacions altament complexes i amb un important nivell d’estrès. Però els fets que han tingut lloc al llarg de l’últim mes han fet vessar el got de la seva paciència, que fa mesos que s’omple d’indignació i malestar. Els treballadors dels serveis socials de la capital catalana, és a dir, aquells que són la primera porta per atendre les persones desesperades per la pobresa, surten al carrer a protestar.

Fa menys d’un mes que els centres de serveis socials pateixen atacs constants, i violents, que en un cas van obligar a tancar el centre de Casc Antic. Llançament de pedres, ocupacions de les seus durant algunes hores, o pintades contra els treballadors són algunes de les reivindicacions d’afectats per desnonaments o col·lectius de barri que els defensen que han patit els empleats dels serveis socials.

«Nosaltres som els primers afectats amb els desnonaments. Ens neguem a haver d’anar a protegir la comitiva judicial, som els que estem farts de la falta de vivenda pública per a les famílies afectades i els que fem els documents d’emergència habitacional que acrediten la pobresa de les llars», afirma Miquel Rubio, delegat sindical de l’UGT. Després dels atacs, els treballadors es van reunir amb el consistori. «No ens mereixem treballar així», diu Rubio. En un comunicat, els quatre sindicats lamenten el «menyspreu» amb què, diuen, els ha respost el consistori.

Notícies relacionades

Però els atacs als centres de treball, als quals la plantilla acudeix presencialment cada 15 dies, han depassat tots els límits. «Fa un any que sostenim la gravíssima situació després de la pandèmia. Sí tenim mitjans, però no són els més adequats, i la gent està molt desesperada», afirma Rubio. Lamenten, per exemple, que després d’un desnonament hagin de ressituar una família en una pensió, a causa de la falta de parc públic de vivenda.

Fa mesos que diverses entitats i moviments veïnals alerten de la situació de col·lapse que viuen els serveis socials. No només per l’augment de les persones necessitades després d’aquesta crisi social, sinó perquè al ser la primera administració que posa la cara, han d’assumir tasques que no els corresponen. Entre aquestes, tramitar l’ingrés mínim vital de les persones que atenen. Fa poques setmanes el consistori mateix alertava d’una situació de saturació límit.