Barcelonejant

Els gossos ‘influencers’ de Barcelona

Els seus seguidors els demanen un fill seu com a les estrelles del rock. Alguns superen el milió de ‘followers’. Posen amb l’estil de Dulceida, els conviden a festes i fins i tot els reconeixen pel carrer. Aquestes mascotes es guanyen el pinso amb la suor dels seus posats

Els gossos ‘influencers’ de Barcelona
Es llegeix en minuts

Fan l’efecte de preocupar-se menys pels diners que el Pancho, el gos de la loteria. Alguns superen el milió de seguidors. Posen amb l’estil de Dulceida i poden presumir de ser virals a TikTok i Instagram. Els conviden a festes; fins i tot els reconeixen pel carrer. ¿Els capricis d’aquests ‘influencers’? «Un porró de llaminadures», esbufeguen els seus humans.

Se’ls veu pencaires: almenys van tot el dia amb la llengua fora. Són gossos, sí, però fa anys que es guanyen el pinso amb la suor dels seus posats. ¿Bon sou? «¡Guau!», et diran ells. Almenys es paguen els seus capricis, puntualitzen els seus amos. No és fàcil, no. Les xarxes s’estan omplint de mascotes amb aspiracions professionals.

Més de 15 milions de visualitzacions

La Skyler et mira amb el mateix posat d’indiferència que Melania al fer insolències a Trump. Ja és una celebritat a TikTok. Una bull terrier blanca que t’enduries a casa sense pensar-t’hi. Els seus seguidors li demanen un fill seu com als cantants de rock. Un dels seus vídeos ja supera els 15 milions de visualitzacions.

@tik_dogs¿Hi ha algú més així? Sorry, no m’he pentinat IG: tik_dogs♬ original sound – Sonhanbei

La Skyler comparteix pis a Sabadell amb la Nova, una altra bull terrier amb cara de no haver trencat un plat, i el Riddick i la Noa, dues barreges de pitbull amb american. Ningú no diria que són GPP (gossos potencialmente peligrosos). Miren a la càmera com si posessin per a un retrat a ‘Els Bridgerton’. Se’ls coneix a les xarxes com els @tik_dogs. Diumenge passat van superar el milió de seguidors a TikTok. Fa mesos que estan en una agència d’‘influencers’.

«He de repetir més les meves gravacions que les d’ells», assegura la Laura. «Aquesta és la del TikTok», la van reconèixer l’altre dia per la Rambla. A més d’aquests quatre gossos –la seva parella és criador de bull terriers–, viu amb dues fures, un conill i dues rates. «Aquí no entra ningú», riu.

«Vaig començar amb la tonteria i, mira, aquí estem». Ara és creadora de continguts de TikTok. «Fa res han començat a pagar per visualitzacions», diu. L’‘app’ xinesa ha llançat un fons per a creadors de 60 milions. Ella deixa anar una rialla. «És per riure: el mes passat vaig retirar uns 70 euros. Potser aquest mes puc treure’n 100». Té un parell de vídeos virals: un amb més de 9 milions de visites. ¿No és rendible tenir una mascota ‘influencer’? «Seria invertir-hi molt temps», esbufega. Per a un vídeo de 15 segons pot estar més d’una hora.

El jack russell que es paga la mútua

A l’Eddie també l’acostumen a reconèixer pel carrer. Ha sortit fins i tot en l’‘¡Hola!’ Ell et lladra com si res i es deixa acariciar amb cara de famós resignat. Avui es passeja per un parc de Sants amb un abric de disseny a joc amb el de la seva propietària.

Es diu com el gos de ‘Frasier’. També és un jack russell i li agraden els bars. Aquest surt a les bosses de menjar per a gossos. Ja es paga ell la mútua. «S’autofinança», riuen els seus amos. A Instagram és @eddie_jackrussell. Té més de 22.000 seguidors i web pròpia. És model des que tenia dues setmanes. «Passejant pel carrer ens van parar per a un anunci», recorden el Xavi i l’Anna. «Tot ha sigut molt a l’atzar». 

El Xavi i l’Anna parlen d’algoritmes d’Instagram amb durícia de professional. «El més maco és que amb l’Eddie et passen coses que no et passarien mai», diuen. Els han convidat a Madrid per anar de ‘brunch’ amb altres gossos ‘influencers’. Fins i tot han viatjat a París. «I descobreixes coses que no sabies ni que existien –riu el Xavi–, com aquest conjunt. I assenyala els abrics a joc de l’Anna i l’Eddie. Els els van enviar d’Alemanya. El de l’Anna fins i tot té una butxaca extraïble per portar les llaminadures.

Més que diners, conclouen, es fan amistats. «Hem anat tres anys de vacances a Itàlia per visitar uns seguidors seus». ¿Que si podria guanyar més? «Sí, si no tens escrúpols», diu el Xavi. «Cada setmana tenim cinc o sis peticions. I la majoria les deneguem». L’Eddie no els pagarà la jubilació. «Noooo», remenen el cap. «No és el Pancho».

La gossa que dona consells

«Instagram no paga les factures», els donen la raó la Vitória i el Nicolás. «Cada vegada és més difícil. Hi ha molt gos ‘influencer’». La seva va arribar a ser el gos espanyol amb més seguidors d’Instagram. L’ha superat una mascota futbolera: la de Sergi Roberto. @neulathedog té més de 40.000 ‘followers’. «Anys de feina», promet la seva propietària. Acaba de treure la seva pròpia marca canina de disseny.

Se la sol veure per Sant Gervasi. És una barreja amb jack russell. Cara simpàtica, aura fotogènica. Encara dorm amb peluix (Xuxu). A hores d’ara, la Neula exerceix més de terapeuta que d’‘influencer’. La seva propietària puja els seus posats amb reflexions emocionals (en anglès; la Vitória és brasilera). «Faig teràpia des que tenia 5 anys –es justifica la propietària–. El meu padrastre era psiquiatre». La gent ja associa la mascota amb els consells. «Molta gent connecta amb mi perquè no veu la meva cara –apunta la Vitória–; veu el gos». En plena pandèmia, va obrir una botiga ‘online’. «És rendible –diu– si fas una cosa teva».

«Estem creant contingut, però al darrere hi ha uns valors i, sobretot, un amor molt gran pels nostres animals», insisteixen la Yelena i la Xenia. Les dues conviuen amb gossos ‘influencers’. Comparteixen un grup de WhatsApp de mascotes ‘instagramers’ de Barcelona. «Fas comunitat».

@pompomiliciousSom una família que estima els seus peluts ❤️ ##mascotastiktok ##aunmeamas ##pomeranian♬ Original Sound – Unknown

Els que posen a l’estil de Laura Escanes són la ‘troupe’ peluda de la Yelena i l’Eduardo. Tres pomeranians amb més accessoris que les Kardashian. Acaparen un armari sencer. «Tenen més productes dels cabells que jo –jura la propietària–. I més pintes». I busca entre les fotos del mòbil per donar-ne fe. No és fàcil: n’acumula 31.748.

Doudou, BonBon i TamTam, es diuen. @pompomilicious, a les xarxes. Una altra colla que suma milions de visualitzacions. Tenen web i més de 200.000 seguidors entre TikTok i Instagram.

Una de les seves col·legues canines dins i fora de les xarxes és la Roma. Una shiba inu de cara més angelical que la Lassie. @miss_roma_the_shiba. Ja gairebé supera els 500.000 seguidors a TikTok; 14.000 a Instagram. La seva propietària, la Xenia, no ha tornat a posar la ubicació a les històries des que se li va aparèixer de cop una noia corrent. «Havia baixat de l’autobús per saludar la meva gossa», recorda.

Et pot interesar

¿Que què significa tenir una mascota ‘influencer’? «Una responsabilitat enorme –apunta la Yelena–. Estar tota l’estona en el punt de mira». La Xenia assenteix. És una feina rere les càmeres difícil de monetitzar, diuen. «Pots tenir el mateix nombre de seguidors que una ‘influencer’ de moda i a ella li oferiran un preu, i a tu, un altre», apunten. Però encara tenen molt camí al davant. La Yelena l’augura com a experta en màrqueting. «Crec que les mascotes ‘influencers’ faran molt parlar». 

Temes:

Barcelonejant