SUCCÉS A L'EIXAMPLE

Batlle demana un debat serè sobre l'ús de les pistoles Taser

El tinent d'alcalde de Seguretat diu que «es revisaran protocols» per «el fet excepcional» del tret d'un policia municipal a un sensesostre

Assegura que no es pot actuar «en calent» davant les peticions d'alguns sindicats i del PP a favor que els agents municipals utilitzin aquest tipus d'armes

zentauroepp55943685 barcelona 21 11 2020 tiroteo de la guardia urbana a una pers201121200014

zentauroepp55943685 barcelona 21 11 2020 tiroteo de la guardia urbana a una pers201121200014

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, s’ha postulat aquest migdia a favor d’un «debat serè i no en calent» sobre la introducció de les pistoles elèctriques Taser per la Guàrdia Urbana. Aquest debat ha sorgit de forma immediata al succés de dissabte en què un agent del cos va ferir de gravetat d’un tret un sensesostre al passeig de Sant Joan per repel·lir un presumpte intent d’agressió amb una navalla. Alguns sindicats policials i el grup municipal del PP s’han postulat a favor d’aquest recurs de les armes elèctriques com a mecanisme d’intervenció. En aquest sentit, Batlle ha recordat que en el cas dels Mossos d’Esquadra, només el cap de torn de cada comissaria de districte la pot utilitzar en una situació d’extrema emergència.

Després de la seva primera valoració del succés el mateix dissabte a la nit, Batlle s’ha mostrat tremendament caut en la seva interpretació d’una situació que ha qualificat de «fet excepcional». Una cosa de tal gravetat que, ha explicat, porta a una lògica revisió dels protocols policials, «quan els resultats no són els desitjats». Si en la seva primera valoració va dir que el sensesostre «es va abalançar» sobre l’agent que el va disparar, aquest migdia ha sigut més mesurat i s’ha referit a la necessitat d’«una anàlisi de les circumstàncies» a l’espera de les diligències dels Mossos, que han assumit com a policia judicial la investigació del succés.

14.751 assistències el 2020

Notícies relacionades

Batlle ha insistit contínuament que no vol «entrar en especulacions» abans que s’aclareixin totes les circumstàncies i sí que ha recordat que al llarg d’aquest 2020 la Guàrdia Urbana ha fet 14.751 assistències a persones que viuen al carrer. Una xifra que converteix el cos, segons el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, en el que «més interacciona» amb un col·lectiu tan vulnerable. Després de l’incident, les entitats que treballen amb aquest col·lectiu han demanat més formació a la policia sobre com tractar els sensesostre.

El regidor també ha recordat en la seva roda de premsa que l’agent –un cap de la Guàrdia Urbana– que va disparar a Marjan, el sensesostre de nacionalitat hongaresa que es troba ingressat a l’Hospital de Sant Pau, està en «servei actiu, però no operatiu».