CERIMÒNIA POLÈMICA

Albert Batlle afirma que no hi havia «congestió» a la Sagrada Família, però entén el «disgust» de la gent

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, demana perdó però insisteix que van complir les normes de seguretat

iglesia vid 07 150029 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Continua la polèmica per l’acte celebrat a la Sagrada Família amb l’assistència de 600 persones. El tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i un dels assistents a aquest acte, Albert Batlle, ha assegurat que al temple «no hi havia cap congestió de persones», però ha reconegut que entén el malestar que ha suscitat aquest esdeveniment. 

«Entenc que hi hagi gent que s’hagi sentit discriminada», així com la «queixa i el disgust de sectors que han fet les coses bé», ha assenyalat Batlle en una entrevista a RAC-1. 

En defensa d’aquest acte, Batlle ha apuntat que a la Sagrada Família «hi caben 3.000 persones» i que l’aforament previst era del 30%. En aquest sentit, el regidor ha afirmat que els organitzadors van complir la resolució del 29 d’octubre, però ha afegit que la normativa «es pot revisar».

Pel que fa a les declaracions del regidor de Drets i Ciutadania, Marc Serra, que diumenge va donar a entendre que no era conscient de la presència de Batlle en la cerimònia, aquest ha explicat que va rebre una invitació i que «no era l’únic representant» de l’ajuntament. Ha assenyalat que el comissionat d’Assumptes Religiosos, Khalid Ghali, que «depèn directament de Marc Serra» també hi va assistir, igual com representants de la Generalitat.

Retrets del temple al Govern

Per la seva banda, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha retret que membres del Govern hagin dit que «no en sabien res» de la cerimònia, quan hi havia dos representants de la Generalitat acreditats en l’acte. «És sorprenent. Jo no els vaig anar a buscar. Eren al lloc reservat per a autoritats. No entenc que hagin dit que no en sabien res», ha criticat Camps en declaracions a Ràdio 4 i La 2 recollides per Europa Press.

Ha negat que fos un error celebrar aquest acte i ha remarcat que estan «tranquils» respecte a l’expedient que la Generalitat ha dit que obrirà per comprovar que es complissin les mesures per la Covid-19, perquè ha assegurat que no van fer res fora de les normes.

Camps ha dit que entén perfectament la polèmica respecte a les mesures al sector de la cultura i la restauració, ha afegit que s’hi solidaritza, però ha apuntat que «les circumstàncies no són comparatives», perquè el temple té una altura mínima de 60 metres i hi ha ventilació.

Sobre la limitació a 100 persones en cerimònies religioses que el Govern vol aprovar, Camps ha afirmat que «en una gran majoria es resol el problema», però ha explicat que el 22 de novembre hi ha previst un acte de nomenament del nou bisbe auxiliar, que és un problema, segons les seves paraules. Ha explicat que la Generalitat ha de negociar amb el cardenal i establir de conveniència les mesures o proposar fer-ho un altre dia, i Camps s’ha mostrat partidari d’ajornar-lo «en funció de les condicions que ofereixi la Generalitat».

Omella demana perdó

Notícies relacionades

També aquest dilluns ha intervingut en la polèmica l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha demanat disculpes als que s’hagin sentit ofesos. «Hem intentat complir les normes. Demano perdó si he fet alguna cosa malament, però he intentat fer les coses bé», ha assenyalat Omella en una entrevista a la cadena SER Catalunya.

Ha assegurat que van complir l’aforament del 30% que, segons els seus càlculs permetia la presència de fins a 800 persones. L’arquebisbe ha rebutjat la proposta del Departament de Justícia de limitar els actes religiosos a 100 persones perquè, ha argumentat, «no és el mateix una església petita que una de gran». Omella sí que s’ha mostrat disposat a ajornar la pròxima cerimònia prevista per al 22 de novembre.