PROTOCOL D'INTENCIONS

Correus cedeix a BCN la seva seu central, que acollirà un complex tecnològic

El Consorci de la Zona Franca reformarà l'edifici abans de dos anys i l'ajuntament l'explotarà

L'espai preveu acollir 150 empreses i combinar formació amb assessorament a emprenedors

zentauroepp55304056 bcn201007182918

zentauroepp55304056 bcn201007182918

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Correus, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca han firmat aquest dimecres un protocol d’intencions que concreta la cessió dels edificis centrals del servei postal a la ciutat. El preacord preveu que la seu aculli un complex d’activitat centrat en l’economia digital. En la firma han participat el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president del Consorci, Pere Navarro, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el president de Correus, Juan Manuel Serrano.

La cessió, que es concretarà en un període no superior a dos anys a comptar des d’ara, atorga a Barcelona un espai de 30.000 metres quadrats en el qual conviuran un incubador d’empreses, oficines d’atenció als emprenedors, formació, investigació i espais cívics i culturals per als veïns del barri, que fa temps que reivindiquen que la seu annexa a l’immoble aculli el nou centre d’atenció primària (CAP) de Ciutat Vella. Un col·lectiu que ha aprofitat la celebració de l’acte d’aquest dimecres per tornar a reclamar el seu objectiu. Els sindicats CCOO i UGT, per la seva banda, van manifestar ahir la seva intenció d’oposar-se a la cessió en els tribunals pel que suposa, segons la seva valoració, de desballestament del patrimoni de l’empresa i el perjudici per als treballadors de Correus.

Unes 150 empreses

Notícies relacionades

Es calcula que el projecte generarà 1.500 llocs de treball, que allotjarà fins a 150 empreses i que el nou edifici serà utilitzat per entre 2.000 i 2.500 persones al dia. Correus cedeix la seu i, a més de mantenir una oficina, tindrà a l’edifici un espai destinat a Correoslabs, un servei que analitzarà com transformar el servei postal per adaptar-lo al futur. El consorci la rehabilitarà i l’Ajuntament tramitarà el planejament urbanístic necessari per als usos previstos en l’acord i explotarà l’equipament.

El nou edifici es pot convertir en un far d’una part de la ciutat que necessita nova activitat econòmica que no estigui vinculada únicament al turisme. És una cosa que els veïns de la zona, que en aquests mesos amb prou feines comparteixen amb els visitants que l’omplien, han reivindicat per sentir que no viuen en un ‘parc temàtic’ turístic. La reclamació dels veïns parteix de la constatació que amb els anys es van anar clausurant espais que freqüentaven, de vivendes a comerços, per ser substituïts per negocis enfocats al turista. Un dels objectius més clars que tenen per recuperar terreny al barri que se’ls va furtar és la instal·lació del nou CAP. Es tracta d’un equipament pendent des del 2008 i els residents al Gòtic no accepten alternatives: volen que estigui situat a l’edifici que és al costat de Correus, propietat de l’Estat.