DISFUNCIÓ EN EL CÀLCUL

Colau insta Agbar a «recalcular» les factures emeses amb una lectura estimada

El decret exprés arriba després que molts ciutadans hagin denunciat un notable increment en l'import dels rebuts emesos durant l'estat d'alarma

zentauroepp20320822 barcelona   barcelones   12 09 2012  economia   foto para il200903220754

zentauroepp20320822 barcelona barcelones 12 09 2012 economia foto para il200903220754

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que presideix l’alcaldessa Ada Colau, ha publicat aquest dijous un decret exprés en què insta Aigües de Barcelona (Agbar) a «recalcular» les factures emeses amb una lectura estimada i «regularitzar la disfunció provocada en el càlcul» del consum.

Aquest decret arriba després que molts ciutadans de l’àrea de Barcelona hagin denunciat el notable increment de l’import dels últims rebuts a causa que durant el confinament es van fer unes lectures estimades i en el següent rebut es va aplicar la facturació del consum real.

Agbar ha negat errors en la facturació de l’aigua dels últims mesos i ha defensat que s’ha fet conforme al que marca el reglament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que fixa la possibilitat de fer lectures estimades quan no és viable fer una lectura real.

«Hem procedit partint del que marca el reglament de l’AMB», han assegurat fonts de l’empresa, després que molts ciutadans de l’àrea de Barcelona hagin denunciat l’increment de l’import dels últims rebuts i que l’ajuntament ho atribuís a un «error» de facturació d’Agbar.

Lectura dels comptadors

Des de l’empresa asseguren que és precisament el reglament de l’AMB, ens que presideix l’alcaldessa Ada Colau, el que estableix com actuar en matèria de la lectura dels comptadors.

L’article 60.1 assenyala que quan no és possible fer una lectura real dels comptadors –com va passar amb l’estat d’alarma– hi ha dues opcions: passar una factura amb import zero i en el pròxim període de facturació fer la lectura real i passar l’actualització, o fer una lectura estimada partint de la de l’any anterior i actualitzar-la al pròxim rebut.

I això és el que ha fet Agbar: fer una lectura estimada del consum d’aigua durant el confinament i aplicar al següent rebut la facturació del consum real, que ha sigut superior durant la pandèmia perquè la gent ha estat més a casa.

Les últimes factures, a més, inclouen la nova taxa de residus creada per l’Ajuntament de Barcelona, vinculada al consum d’aigua.

En l’esmentat decret, l’AMB exigeix a Agbar, l’empresa que gestiona el servei metropolità del cicle integral de l’aigua i el proveïment d’aigua en baixa als 23 municipis que formen part de l’àrea metropolitana, que a la pròxima factura de tots els usuaris que s’han vist afectats «es procedeixi a regularitzar la disfunció provocada en el càlcul de la quota de consum i els altres conceptes inclosos a la factura de l’aigua per l’aplicació de l’article 60 del reglament del servei metropolità del cicle integral de l’aigua».

«Recalcular factures»

El decret de l’AMB emplaça Agbar a «recalcular les factures emeses amb un consum estimat, repartint linealment la diferència de consum durant tot el període global de facturació, regularitzant la diferència resultant en la pròxima factura».

El decret ve acompanyat d’un informe en què s’explica que l’estat d’alarma va provocar la suspensió temporal de la lectura física dels comptadors de l’aigua i que durant el període de confinament hi va haver usuaris que van tenir un consum «notablement superior» al registrat durant el mateix període de l’any anterior.

Notícies relacionades

Durant l’estat d’alarma, doncs, es va portar a terme una facturació d’acord a un consum estimat, per la qual cosa quan es va fer la lectura real hi va haver «disfuncions en la facturació per un increment artificial dels trams de consum [...], fet que ha pogut provocar un encariment del rebut de l’aigua».

L’informe remarca que la situació excepcional que s’ha viscut per la crisi del coronavirus ha provocat que els hàbits de consum d’alguns usuaris domèstics s’hagin vist alterats pel confinament i que la impossibilitat de fer lectures reals –en els usuaris que encara no disposen de lectura telemàtica– ha pogut provocar un increment significatiu en la factura de l’aigua una vegada finalitzat el confinament.