NOU IMPOST

Barcelona aprova la nova taxa de residus, que es començarà a pagar al juliol

El 73,3% dels domicilis abonaran entre 27 i 51 euros a l'any, que es carregaran a la factura de l'aigua

La recollida selectiva arriba a la capital catalana a un 37,7% del total i la UE exigeix assolir el 55% el 2025

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’ajuntament ho va anunciar al desembre i el ple municipal ho ha aprovat aquest divendres. Barcelona ha donat llum verda a una nova taxa de residus que suposarà el pagament de dos a quatre euros al mes per part d’un 73,3% de les llars de la ciutat. La taxa s’inclourà a la factura de l’aigua, com passa en altres països, tal com ha subratllat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, durant el debat previ a la validació del nou impost. Es començarà a cobrar al juliol i suposarà un pagament mensual de 2,25 a 4,25 euros, de 27 a 51 d’anuals.

A Barcelona hi ha 760.000 domicilis amb comptador de l’aigua. D’aquest total, uns 500.000 llars pagaran la nova taxa i 12.500 quedaran exemptes per vulnerabilitat econòmica.

L’objectiu de la mesura és millorar el tractament dels residus, incrementar la seva recollida selectiva i reduir emissions. L’òptim seria analitzar casa per casa quina és la conducta dels seus titulars amb les escombraries. I rebaixar el pagament als que ho facin millor. Però el govern remarca que investigar de manera individualitzada com llencen els barcelonins les escombraries suposaria un cost tan elevat que multiplicaria per tres la despesa de la gestió de residus. Ara per ara, només es podrà premiar als barris que ho facin bé.

L’objectiu i la realitat

La directiva europea per a la millora de la gestió de residus obliga les ciutats a actuar i fixa com a objectiu que el 2025 la recollida selectiva sigui del 55% del total; del 60% el 2030 el 60%, i del 65% el 2035 el 65%. Actualment, a Barcelona el percentatge se situa en un 37,7% i la recollida té un cost de 191 euros a l’any per llar. Si s’arribés al 60%, el cost baixaria a 163 euros per domicili.

Notícies relacionades

Badia ha defensat la mesura, que ha prosperat amb el recolzament dels socis del govern, Barcelona en Comú i el PSC, i d’ERC. Els republicans han votat a favor, però el regidor Jordi Coronas ha confiat que la nova taxa no sigui només recaptatòria, una cosa que Francina Vila, per JxCat, ha donat per fet. Els postconvergents critiquen que els ciutadans acabin pagant igual facin o no els deures amb les escombraries.

També la cap de files de Ciutadans, Luz Guilarte, ha rebutjat la mesura. El popular Josep Bou ha compartit l’objectiu de la mesura, però no de com es concreta, i ha justificat així el seu vot contrari. Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, l’ha qualificat de «taxa en construcció». En la seva opinió, no es pot recolzar una mesura que no parteix de l’anàlisi de com cada llar tracta les seves escombraries.