icona de la ciutat

Ada Colau estudia contextualitzar l'estàtua de Colom, però no retirar-la

L'alcaldessa de Barcelona proposa posar una placa que expliqui el seu context històric o crear una exposició entorn del monument

zentauroepp34821410 coln200615102721

zentauroepp34821410 coln200615102721 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, està estudiant contextualitzar l’emblemàtica estàtua de Colom, bé posant una placa que expliqui el seu context històric o amb una exposició entorn del monument, però no retirar-la, com va demanar inicialment la presidenta de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach. 

En una entrevista a RAC-1, Colau ha dit que ella aposta per una «explicació crítica» del monument i ha reconegut que «aquesta estàtua és una icona de la ciutat de Barcelona, per bé i per malament, amb tot el que implica».

La presidenta de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va afirmar que «desmuntar l’estàtua de Colom seria una bona mesura» en el context de les protestes antiracistes contra personatges vinculats a la colonització i l’esclavitud, tot i que hores després va matisar la seva proposta i va assegurar que l’escultura ha de ser «contextualitzada» al seu emplaçament, millor que desmuntar-la.

«L’estàtua de Colom forma part de la memòria, crítica, de la ciutat de Barcelona. Tots els experts en memòria democràtica que hem consultat veuen més interessant poder deixar l’estàtua de forma crítica i que hi hagi una explicació», ha respost avui Colau.

«Un dels plantejaments que ha tingut més èxit entre els diferent experts és que es pugui mantenir amb una explicació crítica, d’a quina ciutat responia, amb un poder burgès, amb una determinada visió del món...», ha assenyalat l’alcaldessa.

Segons Colau, «pot aconseguir una placa, una exposició entorn de l’estàtua... hi ha diferents maneres».

Notícies relacionades

«Hi ha diferents possibilitats. És un debat que va començar fa temps i que volem continuar fent amb els col·lectius antiracistes i els experts en memòria democràtica. Creiem que s’ha de fer una anàlisi crítica sobre l’art públic. El debat és absolutament pertinent», ha reflexionat Colau.

L’alcaldessa de Barcelona ha recordat que el consistori ja va retirar l’estàtua del comerciant i marí Antonio López, acusat de traficar amb esclaus, però no significa que s’hagi d’actuar de la mateixa manera amb totes les estàtues».