GRUPS DE JOVES AGRESSIUS I CARTERISTES

Els vigilants del metro de Barcelona denuncien un augment de la violència

Aquest cap de setmana membres de Prosegur SIS van registrar una trentena d'agressions, el triple de l'habitual

TMB i Mossos rebutgen un repunt de la delinqüència al soterrani durant el període d'estat d'alarma

zentauroepp52769328 viruis barcelona200313142644

zentauroepp52769328 viruis barcelona200313142644

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) insisteix en diferents canals, principalment en xarxes socials, sobre la importància d’evitar els desplaçaments per evitar la propagació del coronavirus. Els vigilants, per la seva part, desaconsellen agafar el transport públic perquè asseguren que no poden garantir la seguretat del passatge. Asseguren sentir-se indefensos i no només davant el virus. Denuncien la presència de grups de joves i carteristes molt agressius. Aquest cap de setmana van registrar una trentena d’intervecions per agressió, el triple del que és habitual, una cosa de la qual TMB no té cap constància a excepció d’un cas puntual durant la nit de diumenge. Els Mossos d’esquadra tampoc han detectat un repunt de la delinqüència al subsol de la ciutat.

El sindicat SPS, un dels majoritaris en una de les dues empreses encarregades de la seguretat dels viatgers. El seu secretari d’organització, Ignacio Arroyo, explica a aquest diari que des de mitjans de la setmana passada els vigilants de seguretat del metro estan «sobreexposats» no només al virus –les mascaretes que porten no són del tot adequades– sinó també a grups de joves amb una actitud desafiadora i violenta.  Assegura que aquest cap de setmana s’han trobat amb diverses agressions amb ganivets i objectes punxants. 

En total, només els vigilants de Prosegur SIS han informat de 27 intervencions per agressió entre divendres i diumenge –s’hi haurien d’afegir les intervencions de l’altra empresa, Securitas–, una xifra elevada si es té en compte que «habitualment en un cap de setmana en són 9 com a màxim», assegura Rierol, que parla amb preocupació d’«un augment de la violència exponencial».

Un primer pas per acabar amb aquestes situacions, afegeix aquest representant dels vigilants, seria assegurar el compliment del confinament. I això implicaria que agents de la policia exigissin portar un justificant per accedir al metro. 

Registre d’incidents desigual

El protocol en cas d’incident violent és avisar el centre de control i des d’allà truquen a la policia. «Últimament, quan arriba la policia, gairebé sempre són Mossos tot i que també poden baixar agents d’altres cossos, no fan denúncia. Només identifiquen i requisen els objectes. Entenem que ho fan perquè portaria molta paperassa i, en aquesta situació d’estat d’alarma, els treu temps per a altres funcions com vigilar el compliment del confinament en superfície», afirma el secretari d’SPS.

La versió de la polícia autonòmica és radicalment oposada. Fonts dels Mossos d’Esquadra, després de consultar el servei de seguretat de TMB, asseguren a EL PERIÓDICO que durant les dates del confinament decretat per l’estat d’alarma «ha baixat tant el passatge com l’activitat delictiva». Si s’hagués produït un atac, remarquen, s’hauria fet una denúncia. Es podria donar el cas que els vigilants haguessin sigut amenaçats per aquestes armes blanques i altres objectes, però no consten agressions.

«Ja la setmana passada vam denunciar que ens estem trobant grups de joves de menors no acompanyats movent-se amb metro, molt agressius, i els mateixos carteristes de sempre, que continuen sent un perill per als pocs usuaris del metro i els mateixos treballadors de TMB», insisteix Rierol, que també apressa TMB i la Generalitat, com a responsable de Ferrocarrils, a canviar les operatives. En concret, que elimini les operatives anomenades d’«agent únic», dedicades principalment a l’antifrau, i permeti anar en parella. 

Notícies relacionades

Fonts de TMB asseguren a aquest diari que no consta «cap agressió dins de les instal·lacions del metro, ni entre passatgers ni cap a empleats o vigilants». L’empresa només té registrat un incident diumenge a la nit, que no té res a veure amb colles de joves o lladres. Va ser provocat per un individu que va arremetre contra el tren a cops de puny i va trencar un mirall retrovisor. Després va baixar a la zona de vies. «Els vigilants el van agafar i el van posar a disposició dels Mossos, que el van identificar», expliquen les mateixes fonts. La companyia reclamarà danys a l’individu i els vigilants podrien denunciar-lo per amenaces.

Un portaveu de la companyia aclareix també que es manté la contractació d’hores amb les empreses de seguretat privada que existia abans de l’emergència sanitària. En altres paraules, confirma que aquests dies existeix el mateix nombre de vigilants a la xarxa de metro tot i que hagi descendit radicalment el passatge.

Passatge en descens

El metro ha registrat aquest dilluns fins a les 9.00 hores un 89% menys d’afluència respecte a un dia habitual abans del decret de l’estat d’alarma, en la tercera setmana de restriccions, i continua reduint el passatge: divendres a la mateixa hora va ser un 86% inferior.  La tendència és clara a les diferents franges horàries. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha informat en xarxes socials que fins a les 7.00 hores hi ha hagut un 76% menys de passatge, mentre que divendres a la mateixa franja va ser del 70%, i a les 8.00 hores s’ha registrat un descens amb un 86% menys de validacions, en comparació amb les de divendres, que van ser del 82%.