Emergència Climàtica

Zona de Baixes Emissions definitiva

1 de gener del 2020, ZBE permanent

En un context d’emergència climàtica a escala mundial, l’AMB activa de forma definitiva la Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona que fins ara només funcionava de forma puntual. La intenció és millorar la salut ambiental i reduir les emissions dels contaminants dels vehicles de motor en un 30%, ja que l’exposició continuada a aquests contaminants, en nivells superiors als recomanats, té un impacte directe per a la salut ciutadana.

Serà una de les zones de baixes emissions més grans d'Europa i 20 vegades més gran que Madrid Central

6
Es llegeix en minuts
EL PERIODICO

A partir del pròxim 1 de gener es restringeix definitivament l’accés  i circulació dels vehicles més contaminants a l’anomenada Zona de Baixes Emissions (ZBE) Rondes de Barcelona, que comprèn bona part dels cinc municipis metropolitans més poblats: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besos, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat. Aquesta mesura definitiva, el principal objectiu de la qual és millorar la salut dels ciutadans i reduir la contaminació atmosfèrica, afectarà els vehicles als quals no correspon una etiqueta de la Direcció General de Trànsit (DGT) per ser massa contaminants, exceptuant furgonetes, camions i autobusos a què es concedeix un any de moratòria per a una adaptació més progressiva. La restricció per a aquests vehicles tindrà lloc de dilluns a divendres (laborables) de 7.00h a 20.00 h i no incidirà en la circulació per l’interior de la Ronda de Dalt i la Ronda del Litoral. Una acció que també busca potenciar hàbits de mobilitat més sostenible i eficient i incrementar l’ús del transport públic metropolità.

Zona de Baixes Emissions

La ZBE és una àrea de 95 km2 que des de desembre del 2017 ja està activa i restringeix l’accés i circulació a molts dels vehicles contaminants durant episodis puntuals de contaminació ambiental. Aquesta zona es desplega entre la Ronda de Dalt (per dalt) i la Ronda Litoral (per baix) i a través de Barcelona (excepte la Zona Franca industrial, Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat i una part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Malgrat ser una de les zones de baixa emissió més grans d’Europa i una mesura pionera dins de l’Estat, ja són més de 250 les ciutats europees que compten amb aquest tipus d’àrees per preservar la qualitat de l’aire on hi ha una densitat de població més gran. I és que una rebaixa en el nivell d’emissió de les partícules fines (PM) i el diòxid de nitrogen (NO2) es tradueix directament en una millora en la salut dels ciutadans que, segons l’OMS, es veu seriosament perjudicada per l’impacte ambiental del trànsit.

Vehicles afectats

Els vehicles afectats a partir del pròxim gener seran aproximadament 115.000 (85.000 cotxes i 30.000 motos), tot i que l’afectació serà progressiva. La DGT els classifica com a més contaminants a l’emetre entre un 32% i un 80% més de N02 i entre un 69% i un 94% més de PM que un vehicle amb etiqueta ambiental (Zero, Eco, C o B). Tot i que de moment la prohibició afectarà de forma permanent només turismes (M1), motocicletes i ciclomotors (L), a partir del gener del 2021 s’ampliarà també a furgonetes, camions, autobusos (N1, N2, N3, M2 i M3, respectivament). Així, únicament quedaran exempts de la prohibició els vehicles de persones amb mobilitat reduïda (VPMR), els serveis d’emergència i els serveis essencials fins a la renovació del vehicle. Es preveu que tot això suposi una reducció del % de les emissions de N0 i un 6% de les de CO.

Tot i que la ZBE s’activarà de forma definitiva, fora de l’horari de la prohibició (és a dir, a la nit –de 20.00 h a 7.00 h– de dilluns a divendres i tots els caps de setmana i festius) qualsevol vehicle podrà circular lliurement per la zona. A més, i per cobrir necessitats puntuals, els vehicles afectats podran adquirir 10 autoritzacions diàries anuals per entrar esporàdicament a la zona protegida a través d’un senzill tràmit. Cada autorització tindrà un cost de gestió de 2 €, amb bonificacions per a les rendes més baixes.

ZBE.BARCELONA

Per centralitzar tots els tràmits relacionats amb la ZBE s’ha creat la web <strong>ZBE.BARCELONA</strong>. A través d’aquesta web podrem, d’una banda, saber si el nostre vehicle compleix o no amb els requisits mínims per obtenir una etiqueta ambiental (introduint tan sols la nostra matrícula) i, per un altre, registrar-nos i adquirir fins a 10 autoritzacions diàries anuals per a circular per la ZBE en el cas que no ens correspongui cap etiqueta.

Desplegament tecnològic

Per evitar que s’infringeixin les ordenances municipals recentment aprovades respecte a l’accés a la Zona de Baixes Emissions, s’utilitzarà una plataforma metropolitana que controlarà per radar que les matrícules que circulin per la zona siguin de vehicles autoritzats. Un sistema informatitzat, gestionat per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, format per 66 càmeres i 20 punts de vigilància a l’entrada i l’interior de Barcelona i 60 càmeres repartides per la resta de municipis afectats. També comptarà amb un o més cotxes amb lector de matrícules incorporat que circularan per la zona de dilluns a divendres en l’horari establert per vigilar que es compleixi la normativa i que no s’accedeixi a la zona de baixes emissions des de les rondes.

Aquest desplegament tecnològic que s’implementarà progressivament fins a finals del 2020 facilitarà la localització d’infractors. En aquest sentit i tot i que la col·locació del distintiu ambiental no és obligatòria, sí que és recomanable per facilitar la feina de la guàrdia urbana i la policia municipal que si no la porta podran parar-nos per comprovar la nostra documentació. Les sancions seran d’un mínim de 100 euros.

Alternatives més sostenibles

Amb la intenció d’oferir i impulsar alternatives més sostenibles i eficients per desplaçar-se per la Zona de Baixes Emissions, l’AMB ha impulsat 3 iniciatives l’objectiu de les quals és incrementar l’ús del transport públic: la T-verda metropolitana, el park & ride i la tarifa metropolitana. Qualsevol ciutadà empadronat en un dels 36 municipis que formen l’AMB que es desprengui del seu cotxe privat sense distintiu ambiental obtindrà la T-verda metropolitana, una targeta que dona dret a utilitzar sense limitacions horàries la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat de l’ATM a totes les seves zones. Un títol amb una validesa de fins a 3 anys, renovable cada any, que més endavant s’integrarà a la futura T-mobilitat. Per ser beneficiari del títol s’haurà de fer la sol·licitud 6 mesos abans de desballestar el vehicle contaminant i no es podrà comprar cap altre cotxe ni durant aquest temps ni en els tres anys següents.

Notícies relacionades

Aquells que no vulguin deixar d’utilitzar el cotxe privat, tenen l’opció d’utilitzar l’anomenat park & ride, que facilita que un usuari de transport públic pugui fer una part del seu desplaçament en el seu vehicle privat. A través de l’App P+R es posa a disposició del ciutadà que utilitza un títol de transport públic els anomenats ‘aparcaments d’intercanvi’, que són places d’estacionament semblants a les zones verdes o blaves però d’ús exclusiu per als usuaris d’aquesta aplicació i ubicades a prop de les estacions de transport. Tot i que de moment aquest servei només està implantat a Castelldefels, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, ben aviat ho estarà també a Gavà, Cervelló, Badalona, el Papiol i Cornellà i Sant Boi de Llobregat i es preveu la seva ampliació a altres municipis.

La tarifa metropolitana, que va entrar en vigor l’1 de gener és una altra iniciativa que pretén impulsar l’ús del transport públic metropolità al reduir el seu cost, i permetrà que qualsevol desplaçament l’origen del qual i destinació és un municipi de l’AMB es pugui realitzar amb títols d’una sola zona.

<span style="font-size: 1.6rem;">Estem davant d’una emer</span><span style="font-size: 1.6rem;">gència climàtica i am</span><span style="font-size: 1.6rem;">biental. És una realitat i</span><span style="font-size: 1.6rem;">és una veritable urgència</span><span style="font-size: 1.6rem;"> combatre-la. La contaminació am</span><span style="font-size: 1.6rem;">biental perjudica greument la </span><span style="font-size: 1.6rem;">vida a les zones urbanes i les a</span><span style="font-size: 1.6rem;">dministracions locals, com </span>l’<span style="font-size: 1.6rem;">AMB, ens trobem liderant </span><span style="font-size: 1.6rem;">aquesta lluita. I tot i que amb freqüè</span><span style="font-size: 1.6rem;">ncia ens falta el suport de les gr</span><span style="font-size: 1.6rem;">ans administracions, a la metrò</span><span style="font-size: 1.6rem;">polis de Barcelona hem acons</span><span style="font-size: 1.6rem;">eguit implantar mesures i serveis </span><span style="font-size: 1.6rem;">estructurals per fer front al </span><span style="font-size: 1.6rem;">problema com ens exigeix Europa. </span><span style="font-size: 1.6rem;">En pocs dies activem definitivament una de les mesures estrella, la zona de baixes emissions </span><span style="font-size: 1.6rem;">de les Rondes de Barcelona, grà</span><span style="font-size: 1.6rem;">cies a la qual evitem tempora</span><span style="font-size: 1.6rem;">lment que la Unió Europea ens </span><span style="font-size: 1.6rem;">multi per superar els nivells </span><span style="font-size: 1.6rem;">d’emissions estipulats. Si bé s</span><span style="font-size: 1.6rem;">om un dels pioners a Espa</span><span style="font-size: 1.6rem;">nya, anem amb bastant retard </span><span style="font-size: 1.6rem;">respecte als nostres veïns euro</span><span style="font-size: 1.6rem;">peus.</span>