tradició

L'hostaleria de Barcelona confia en els grups nadalencs després d'una tardor en alerta

L'activitat comença a animar-se després de la davallada del consum sobretot en zones cèntriques

Els pressupostos es mouen de 35 a 45€, i el 60% d'àpats de treball els paga l'empresa

zentauroepp51243664 bar ceviche191206190426

zentauroepp51243664 bar ceviche191206190426

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Les dues setmanes centrals de desembre s’han convertit des de fa uns anys en temporada alta de total’hostaleria barcelonina per la popularització dels sopars d’empresa i grupals previs aNadal. Però aquest any, la restauració té els cinc sentits posats en aquestes reserves prenadalenques, després d’una tardor molt complicada per la inestabilitat política i els conflictes al carrer, que tant refreden el consum, sobretot al centre. Els empresaris consultats creuen que el volum de reserves està en la línia dels últims anys, en algun cas per sobre, després de diverses setmanes de contenció i locals mig buits. Elsmenús de 35 a 45 eurosseran els més populars i, segons un informe del portal de reserves El Tenedor, a la capital catalana la majoria dels àpats de treball els pagarà l’empresa (un 60%), i es concentraran sobretot els dies 12, 13, 14, 19, 20 i 21.

Els més previsors han optat per avançar-se a aquestes dates, quan de vegades és possible negociar algun descompte o invitació, però la majoria prendrà les taules de la ciutat a partir de meitat de la setmana que ve, amb especial demanda en zones cèntriques per poder anar a prendre alguna cosa després amb els mínims desplaçaments.

Celebració de grup al Velíssima, a Joan de Borbó, 103, dijous, amb menús des de 45 euros / sergi conesa

Cada vegada es demanen més elssalons privats, assenyalen des del grup Asador de Aranda, on han sigut el primer que es va reservar, sobretot a l’Eixample. El seu establiment pròxim a Urquinaona va ser dels que es va desplomar després dels incidents d’octubre i ara confien en l’onada de reserves (en especial sopars), a entre 50 i 60 euros per salvar la tardor. 

La cuina mediterrània, seguida de la italiana, són les més demandades pels grups, segons un estudi d’El Tenedor

El director delGremi de Restauració, Roger Pallarols, recorda que després de la crisi, i quan la demanda tornava a animar-se, el 2017 (atemptat més 1-O) va ser molt dur per a l’hostaleria. A final de l’any passat va començar a millorar, i aquest 2019 ha sigut complex de nou, no només pels esdeveniments polítics sinó també pels fronts que té obert el sector amb l’ajuntament (guerra de terrasses, noves taxes, caiguda del turisme de més poder adquisitiu...). «Els restauradors no tenen l’ànim alt i són cauts», afirma, esperant que «la campanya se salvi, sense ser excel·lent, per la qualitat de l’oferta i la fidelitat dels clients».

De fet, fa anys que els preus a penes es mouen. Els principals reclams són la cuinamediterrània, seguida per la italiana, segons revela l’enquesta d’El Tenedor entre els usuaris de Barcelona. Les seves reserves ‘online’de grups han crescut un 22% respecte a fa un any i només un 11% superen els 45 euros en les reserves des del portal, on dominen els grups de 6 a 10 persones, sobretot d’amics (55%) i la majoria amb més de dues setmanes d’antelació, detalla un portaveu.És rellevant que un 57% diu que acudirà al menjar o sopar d’empresa, i que normalment seran menús especials o amb plats per compartir.

Amb opció a copa

Els establiments que més triomfen en aquestes dates són els que després ofereixen la possibilitat d’allargar la vetllada amb copes, i les novetats que els comensals aprofiten per descobrir. Per exemple, a la nova zona de Marina Vela, on hi ha el Velíssima, l’italià de moda, ja estava ple aquest divendres. Altres establiments consolidats, també a prop del mar, com Barraca, treuen partit de les seves novetats (nova proposta de carns i peixos frescos a la brasa) per exhibir més opcions de menús de grup, per entre 37 i 65 euros. Als del grup San Telmo els tíquets oscil·laran entre 30 i 40, relaten. En general, més lluny del centre, en alguns barris és més freqüent trobar preus al voltant dels 30 o 35 euros.Una altra opció que s’obre pas és la dels ‘brunch’, que pot resultar una mica més econòmica en els seus formats informals.  I fins i tot les cuines no locals enriqueixen la seva carta aquests dies amb toc nadalencs, com a Cebiche 103, un peruà on el millor cebiche conviu aquests dies amb canelons o gall dindi farcit amb les seves senyes d’identitat. 

Brindis a La Niña de Mis Ojos, al carrer de Laforja, amb menús des de 40 euros / martí fradera

Notícies relacionades

Cada vegada més restaurants també opten per desplegar un arsenal de plats per compartir en lloc d’haver de triar opcions, com el d’èxit La Niña de Mis Ojos, a Sarrià-Sant Gervasi, on fins i tot inclouen la primera cervesa o refresc que se sol consumir a l’arribar. I també es potencien més entre aquests plats festius els vegetarians. 

A gairebé tots els establiments consultats ofereixen quatre o cinc opcions de menú per ajustar-se als diferents pressupostos, tot i que per sobre dels plats, en aquestes ocasions el que més es valora són elspossibles extres, quant de vi entra, o si hi ha copa de cava o ‘chupito’, per evitar sorpreses.