PROTESTA EN DECLIVI

Una acampada esgotada atipa comerços i treballadors de Barcelona

Negocis, cafeteries i hotels lamenten un descens de clients a les portes de la campanya nadalenca

zentauroepp50985942 bar191119183706

zentauroepp50985942 bar191119183706 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Patricia Castán

Enl’assemblea nocturna d’aquest dilluns va aflorar l’esgotament del centenar de joves acampats a la plaça de la Universitat de Barcelona, després de més de tres setmanes d’una protesta amb què bars, negocis, passejants o estudiants conviuen de mala gana. Entre els partidaris de recollir les tendes semblaven trobar-se la immensa majoria dels impulsors primigenis de l’assentament. «Abandonar no és una derrota, podem continuar amb accions alternatives», defensaven. L’oposició, encarnada gairebé exclusivament per persones acabades d’arribar, ni tan joves ni tan universitaris, ho veien radicalment diferent. «És clar que anar-nos-en és una derrota, digueu-ne com vulgueu, però és una derrota». 

Després que les joventuts d’Esquerra i Arran es desentenguessin de l’acampada i s’emportessin els últims la caixa monetària de resistència, i que elsMossos d’Esquadraidentifiquessin 117 acampats durant el cap de setmana –es va saber que el lavabo químic i algunes tanques eren robats–, s’han fet evidents els«problemes d’organització». Malgrat que les donacions de veïns són constants, sobretot de menjar o de roba d’abric, la intendència els està desgastant: falten mans per a «tasques de vigilància» o per «rentar els plats».

Els comerços s’atipen

La relació entre els acampants i el comerç no havia sigut del tot dolenta, però a l’arribar la campanya nadalenca la cosa ha canviat, quan especialment negocis de mantes o de torrons –presents a la plaça– s’hi juguen l’any, i el comerç de l’entorn ja va avisar que la prolongació de la protesta els portaria al «límit» i comprometria fins i tot la contractació de personal extra que preveien per a aquestes dates.

Cafeteries coml’Estudiantilhan notat que reben menys clients. Tret d’en una sabateria, la farmàcia o al Zara, tots els comerços confirmen el mateix descens. «Hi ha turistes que, sense saber de què va, perceben amb temor l’acampada». A més, l’aspecte de la plaça s’ha deteriorat. Franquícies com elBuenas Migaso l’Starbuckss’han resignat que els seus lavabos alleugin els acampats. Els seus treballadors no protesten iradament tot i que amb la veu baixa sí que afegeixen que el lavabo de la primeras’ha embussat quatre vegades i ha inundat el local.També han desaparegut en dues ocasions les bombetes. En les últimes hores, una dona ha sigut suposadamentvíctima d’una possible agressió sexualen l’acampada. Els Mossos d’Esquadrainvestiguen el cas tot i que la víctima, ingressada actualment en un centre psiquiàtric, encara no ha denunciat formalment.

Situació enquistada

Els negocis afectats van emetre ja la passada setmana, sota el paraigua de Barcelona Oberta, que aglutina els eixos comercials més cèntrics i turístics, un comunicat que va airejar els efectes col·laterals de l’acampada i va demanar a les administracions una intervenció per buscar una «solució política» que desembarassi el carrer. Els descensos de vendes registrats se situen en alguns casos entre el 30% i el 50%, assegura el president de l’associació,Gabriel Jené

La plaça de la Universitat s’anava a vestir de Nadal per primera vegada. I anava a fer-ho a través d’una col·laboració amb laFundació Tot Ravalremarcant la multiculturalitat del barri annex. Però els ànims no estan per a muntatges i els patrocinadors ja no estan per la feina. Tampoc s’ha ornamentat de moment (més enllà de la preinstal·lació de cables) el carrer de Pelai, un eix tradicional de compres, per motius de seguretat. Ni el tram de la Gran Via. L’encesa oficial a la ciutat està prevista per a la setmana vinent.

Alguns operadors han aturat, de moment, els fitxatges de personal extra per a la temporada a causa del descens «de les vendes», admeten alguns. I d’altres es plantegen reduir les seves plantilles de reforç de cap de setmana si la situació no reverteix.

Notícies relacionades

Els hotels ubicats als voltants de la protesta, l’accés de la qual s’ha complicat molt des de fa setmanes, han rebut queixes dels clients. «Se senten insegurs i alguns fins i tot cancel·len les reserves», assenyala un d’ells, que demana anonimat.

Mobilitat obturada 

El tap de l’acampada ha tallat la circulació de la Gran Via, les rondes Universitat i Sant Antoni i del carrer de Pelai. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha suprimit cinc parades i ha alterat el recorregut habitual de 10 línies de bus, que diàriament traslladen més de 140.000 usuaris, amb una demora acumulada d’entre 15 i 30 minuts. El trànsit de cotxes ha descendit per la Gran Via, l’artèria més afectada, en un 29%. I alguns carrers propers han patit més congestió, un 29% més eld’Entença, un 17% el deValènciai un 7% laRonda Litoral