A Gorg
Un mort i dos ferits greus a Badalona en una baralla entre dues bandes | Vídeo
Més de 30 persones d'origen pakistanès van participar en la disputa, que va tenir lloc ahir a la nit al barri de Gorg
Els Mossos investiguen si els dos grups havien quedat per enfrontar-se, tenint en compte les contundents armes que portaven
Un home va morir i dos van resultar greument ferits en un salvatge enfrontament entre dues bandes de ciutadans pakistanesos, alguns d’ells, molt joves, diumenge a la nit albarri de La Salut de Badalona. La Guàrdia Urbana de la ciutat va aconseguir arrestarnou implicats, tot i que les trucades dels veïns al 112 van informar que el nombre de persones que va aplegar la baralla rondava la trentena. Els dos grups havien quedat per barallar-se.
Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec d’una investigació que, segons alguns indicis, connecta amb unadisputa territorial entre grups de llauners–que en realitat pertanyen a organitzacions criminals que distribueixen també cocaïna, marihuana i potenciadors sexuals– per les zones més turístiques del centre de Barcelona. Diumenge a la nit va ser l’episodi més greu d’aquest enfrontament, que acumula ja diversos antecedents similars, tal com va avançar EL PERIÓDICO.
Cap a les deu de la nit, el soroll va treure molts veïns al balcó. El que hi van veure els va costar de digerir. Assistien a un enfrontament a mort entre dos grups d’homes pakistanesos, alguns de molt joves, a l’esplanada on hi ha l’estació de Gorg de la línia de metro. Al principi, segons relaten, la batalla va ser un intercanvi de pedrades i crits en una llengua que no van saber reconèixer. No obstant, un dels bàndols va rebre reforços i això va desequilibrar la balança. Els més nombrosos van anar contra els que estaven en minoria. La batalla hauria pogut acabar en una matança considerant les armes que utilitzaven. Hi havia ganivets de pernil, catanes, bats i matxets. Almenys dos individus, ferits de gravetat, van fugir pel metro. Van pujar en un comboi i van aconseguir escapar. No obstant, un estava tan malferit que va aparèixer minuts després sense vida, reclinat en un banc de l’andana. Un altre, que no va aconseguir arribar a l’estació, va ser acorralat, apallissat i apunyalat contra la paret d’un bloc de vivendes.
Amb l’arribada de la policia local de Badalona els agressors van fugir. Segons sembla, els nou arrestats van ser interceptats perquè havien seguit fins al metro els rivals als quals pretenien caçar, i al tornar a la superfície van topar amb agents a les boques d’accés al transport urbà. Els dos ferits de gravetat estan ingressats a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Els detinguts van ser traslladats a la comissaria dels Mossos a Sant Adrià de Besòs.
Una batalla antiga
Segons fonts consultades per aquest diari, una de les hipòtesis que manegen els investigadors de la policia catalana és que aquest podria ser un nou capítol de la guerra que lliuren des de fa mesos dos clans de traficants d’origen pakistanès. Es disputen el control de les zones més poblades de turistes del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Tant del litoral com dels carrers adjacents a la Rambla. Amb l’operació Bacares va extirpar l’octubre del 2018 la màfia dominicana que s’havia apropiat dels narcopisos del Raval. El buit que va deixar va ser omplert per una altra organització criminal, d’origen pakistanès, que va ser objecte d’una altra operació, la Suricat, el juny del 2019. Aquest segon cop va desarborar una estructura basada en un altre model de narcotràfic, el dels pisos de la droga que –sense sales de venipunció clandestines, tret distintiu delsnarcopisos, desenvolupats com un model de negoci basat en el consum de l’heroïna– subministraven cocaïna, marihuana o potenciadors sexuals a clients vinculats al lleure nocturn.
L’operació Bacar va acabar amb els narcopisos, però la Suricat no va acabar amb els pisos de la droga, que se sostenen sobre una xarxa de ‘punters’ o ‘captadors’. Aquests actuen com a comercials a les cantonades del nucli antic a la recerca de turistes als quals ofereixen droga, els acompanyen fins a un pis en cas que vulguin comprar-ne i, a l’interior, culminen el mercadeig. Com en els narcopisos, els traficants també aprofiten la inviolabilitat del domicili per dificultar la tasca policial. Però aquests ja no són un lloc per injectar-se heroïna, sinó que funcionen més com un petit supermercat per dur a terme l’intercanvi.
Violents
El dissabte 25 de maig, abans de la Suricat, en una violenta baralla, ocorreguda gairebé al davant de la comissaria de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella, els implicats van utilitzar matxets de dimensions tan esborronadores com els intervinguts després del tumult de diumenge. Fonts policials apunten que, de nou, el de Badalona podria ser un altre episodi protagonitzat entre els mateixos clans rivals: un que està establert a Badalona amb ànsies d’expandir-se i un altre de Barcelona, decidit a defensar la seva zona.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha sostingut la hipòtesi que la baralla té relació amb bandes dedicades al narcotràfic. I l’alcalde de Badalona, Àlex Pastor, ha anat més lluny i ha asseverat que el capítol, tot i que ha tingut lloc a la seva ciutat, forma part d’un conflicte de més envergadura i que els joves implicats s’havien citat per ajustar comptes. Per això anaven armats fins a les dents.
Extorsionats
Notícies relacionadesTal com va publicar EL PERIÓDICO, l’organització criminal pakistanesa desarticulada el juny passat al barri del Raval explotava els seus compatriotes obligant-los a vendre droga. Amb l’operació Suricat, saldada amb 54 detinguts, no només va caure una xarxa de narcotraficants, sinó també un engranatge de tràfic d’éssers humans. Els traslladaven per diferents rutes que connectaven el Pakistan amb Barcelona i a l’arribar a la capital catalana els comunicaven que havien contret amb l’organització un deute, que podia oscil·lar entre 12.000 i 25.000 euros.
La xarxa els volia sobretot per treballar de captadors. La seva funció era buscar compradors a peu de carrer i podien fer-ho esperant a la cantonada de carrerons transitats o aparentant ser simples venedors ambulants de llaunes de cervesa que, quan entaulaven una conversa amb els clients, els preguntaven si volien «alguna cosa més». Si algun turista acceptava, els captadors l’acompanyaven fins a pisos controlats per l’organització que aprofitaven el principi d’inviolabilitat dels domicilis per dur a terme el mercadeig.
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Stuani rubrica la salvació i es guanya l’estàtua a Girona
- Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit