Barcelona no reposarà ara per ara els 1.044 contenidors que s'han cremat

L'ajuntament ho atribueix a recomanacions de seguretat i reforça la recollida de residus

El consistori xifra en 2,7 milions d'euros el cost dels danys després d'una setmana de disturbis

zentauroepp50450249 contenedor191021164720

zentauroepp50450249 contenedor191021164720 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

A Barcelona hi ha 10.000 contenidors d’escombraries, dels quals 1.044 s’han cremat durant una setmana de disturbis. Dels 10.000, 4.000 són a l’Eixample, on el foc n’ha devorat uns 900, és a dir, gairebé el 25% dels que hi ha al districte. I això comença a notar-se: proliferen els emplaçaments sense contenidor, on els veïns deixen les bosses al terra.

Malgrat aquestes xifres, l’Ajuntament de Barcelona no ha procedit ara per ara a reposar els contenidors cremats i no té intenció de fer-ho durant aquesta setmana. Només n’ha resituat alguns en zones on havien desaparegut. Segons el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, la decisió respon a recomanacions de seguretat. I, tot i que Ximeno declina entrar en el detall d’aquest consell, resulta obvi que el que es persegueix és no donar més munició als incendiaris: si no hi ha contenidors, no es poden cremar. No és una qüestió d’estoc, o no només: el consistori té 400 contenidors emmagatzemats, al marge dels que va produint l’empresa concessionària, Ros Roca.

El consistori xifra ara mateix en 2,7 milions d’euros el cost dels danys causats a Barcelona en l’última setmana, una quantitat en la qual s’inclouen els contenidors cremats, la pavimentació, la senyalització i els semàfors i espais verds afectats, entre d’altres.

A les papereres, no

Ximeno explica que l’ajuntament insta la població a respectar especialment l’horari previst per deixar les escombraries, a partir de les vuit del vespre. «Si no troben el contenidor que utilitzen habitualment, estaria bé que en busquin un altre de pròxim, i si la distància és molt gran, que deixin les bosses on era el contenidor». També formula una petició especial: que ningú dipositi les escombraries a les papereres o al seu costat.

Barcelona Oberta, que agrupa els eixos comercials, xifra la caiguda de l’activitat comercial en un 30% i un 40% aquests dies

Notícies relacionades

El consistori reforçarà la recollida amb dos equips que treballaran de 12.00 a 18.00 i demana als veïns que mantinguin a casa seva tots els dies que puguin la part de cartró, vidre i paper reciclada. Les zones afectades per aquesta situació són l’Eixample; la part sud de Gràcia, entorn dels Jardinets, i la part nord de Ciutat Vella, a la zona de la plaça d’Urquinaona.

Colau, amb els agents econòmics

L’alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’han reunit amb representants dels hotelers, els operadors turístics, les agències de viatges, entre d’altres, per avaluar la situació. Entre ells, ha precisat Collboni, existeix «una gran preocupació, perplexitat i tristesa».  Segons Barcelona Oberta, l’associació que aglutina els eixos comercials i turístics de la capital catalana, l’activitat comercial ha caigut entre un 30 % i un 40 % aquests dies.