Revisió a una jornada reivindicativa

Barcelona abaixa la persiana i el trànsit desapareix en la vaga del procés | VÍDEO

La majoria de comerços estan tancats i als carrers i rondes circulen poquíssims vehicles

L'ambient sembla més tranquil al matí que el d'un dia festiu d'agost

mi-pelcula-3 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Com un diumenge d’agost. Fins i tot menys. Els carrers de Barcelona i les temudes rondes s’han despertat aquest matí amb una disminució històrica del trànsit. I a les voreres, gairebé el mateix. Pocs vianants. La majoria de les botigues estan tancades als diversos barris recorreguts per aquest diari aquest matí. Una mostra que el seguiment de la vaga és gairebé total, almenys a la ciutat.

«El que passa és que molts no han obert per por», explica Javier B., el propietari d’una botiga de pollastres a l’ast de la rambla del Carmel que sí que ha apujat la persiana. «A mi tancar la porta em costa diners. Soc autònom i he de pagar les despeses. Jo respecto les idees de tothom, però he de vendre pollastres», afegeix, i lamenta que avui tindrà pocs clients.

Davant el seu negoci, la rambla del Carmel, just a l’entrada del túnel de la Rovira, està deserta de vehicles. «I això que els divendres a aquesta hora aquest carrer està al màxim de trànsit», explica el comerciant. La vaga es nota, i molt. La circulació des d’aquest punt fins a Gràcia, a l’altre costat del túnel, és, no fluida, sinó el següent. I ja al carrer de Sant Antoni Maria Claret i al passeig de Sant Joan, segueix la mateixa tònica. Amb prou feines una o dues botigues obertes cada 100 metres, el que fa un costat d’una illa de l’Eixample.

Al passeig de Sant Joan, on hi ha la carpa provisional del Mercat de l’Abaceria, només han obert la meitat de les parades. «Jo crec que molts dels que no ho han fet ha sigut perquè avui no tindrien subministrament de gènere. D’altres perquè ho han volgut. Jo he obert perquè divendres és un dels dies més forts de vendes. I la veritat és que està venint més gent de la que em pensava», explica David Agramunt, amo d’una parada de venda d’aviram.

A l’Eixample i a Ciutat Vella el tancament de comerços també és gairebé total. Fins i tot hi ha farmàcies tancades. Tan sols alguna botiga important, que forma part d’una cadena, està oberta, com l’‘outlet’ de Desigual, al carrer Diputació, i el comerç de plats preparats Tento, del passeig de Sant Joan.

Notícies relacionades

En altres punts, com l’avinguda de Vallcarca, a Gràcia, l’únic tràfec és el dels turistes que caminen cap al parc Güell. Als seus voltants no han tancat les botigues que els subministren begudes i souvenirs en el seu ascens des del metro.

Una altra imatge urbana inèdita un divendres al matí l’ofereixen les rondes del Litoral i de Dalt, on amb prou feines circulen quatre cotxes i motos. Les que semblen haver desaparegut de la ciutat són les furgonetes de repartiment de mercaderies, que tant han augmentat per l’auge de la venda per internet amb entrega a domicili.