PATRIMONI EN PERILL

El Ministeri de Treball aprova retocs urgents a l'edifici de CCOO

No es tracta de la restauració definitiva de l'immoble, sinó de treballs puntuals per garantir la seguretat de la seu

L'obra, que no necessita licitació, començarà abans de l'11 de novembre i té un pressupost de gairebé 300.000 euros

zentauroepp49703570 barcelona 04 09 2019 barcelona  visita al edificio ccoo ubic190918170609

zentauroepp49703570 barcelona 04 09 2019 barcelona visita al edificio ccoo ubic190918170609

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Intervenció d’urgència per perill imminent. O, segons el Ministeri de Treball, «actuació d’emergència» per poder «garantir la seguretat de les persones en una zona cèntrica i molt transitada de Barcelona».  La zona en qüestió no és cap altra que la Via Laietana i les obres que ja no poden esperar més són les de la rehabilitació de l’edifici de CCOO. No es tracta de la restauració total, que fa 13 anys que està pendent i encara passaran uns quants mesos més abans que comenci; si no que es tracta de la reparació més peremptòria, la que ha de solucionar els problemes que generen les caduques malles i la marquesina que cobreixen l’immoble i protegeixen el vianant de despreniments com l’esdevingut la vigília de la cavalcada de Reis del 2006.

El ministeri va aprovar, la setmana passada, la resolució per tramitar les obres d’urgència sense licitació, tal com preveu l’article 120 de la llei de contractes del sector públic quan hi ha »situació de risc», i així ho va comunicar al sindicat. Els treballs han de començar abans d’un mes després de la notificació (l’11 de novembre és la data límit) i han d’acabar abans de complir els tres mesos d’obra. La resolució contempla apuntalar el templet que corona l’edifici (amb esquerdes per les quals passa una mà), comprovar l’estat de les malles i la marquesina, i fixar l’aplacat de la part inferior de la façana. El pressupost puja a 293.260,95 euros. 

A finals del 2022

Notícies relacionades

Acabada la restauració d’emergència, abans o després, arribarà la definitiva. La façana i la coberta del que es va aixecar com a seu de la Caja Mútua Popular i ara és propietat de l’Estat per obra i gràcia del patrimoni sindical acumulat cauen a trossos. La seva recuperació compta amb dos projectes, un de prescrit i un altre de presentat l’1 d’agost. Aquest, segons va comunicar, a data de 30 de setembre, el ministeri al sindicat, ja s’ha remès a Patrimoni de l’Estat perquè el supervisin, un tràmit necessari i previ a la licitació de l’obra. Si tot transcorre com està previst, el cronograma de la rehabilitació marca que a finals del 2022 la Via Laietana lluirà edifici restaurat i en condicions.

El deteriorament al qual ha arribat l’immoble (en el seu moment els coloms campaven al seu aire a la desena planta) deriva de la seva història. L’edifici va acollir el sindicat vertical i en els últims anys del franquisme va patir una gran falta de manteniment que es va agreujar en la Transició amb la indefinició del seu futur, que estava clar que tard o d’hora acabaria passant als sindicats. I així va ser, són patrimoni sindical acumulat, això significa que l’Estat en té la propietat (i l’obligació de mantenir façanes i cobertes) i CCOO, l’ús i obligació de mantenir el seu funcionament.

Temes:

Patrimoni CCOO