Reconversió d'una zona polèmica

Barcelona inicia l'últim tràmit per gestionar el Port Olímpic durant 30 anys

L'ajuntament planeja canviar els usos d'aquest espai, ara vinculats al lleure nocturn, i omplir-lo d'activitats familiars, veïnals i esportives

zentauroepp47701376 port olimpic190521200053

zentauroepp47701376 port olimpic190521200053 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat l’últim tràmit administratiu per assumir les competències de gestió sobre el Port Olímpic –actualment exercides per la Generalitat– per un període prorrogable de 30 anys. Aquest pas endavant arriba en un moment en què aquesta zona està en hores baixes per greus conflictes de seguretat. Aquest estiu ha sigut escenari de dues morts violentes.

La decisió ha sigut presa per la comissió de govern aquesta setmana i se sotmetrà al plenari municipal dilluns 30 de setembre, segons ha anunciat aquest dissabte la segona tinenta d’alcalde de Barcelona, Janet Sanz, en un comunicat.

Amb l’assumpció de competències, ha afirmat Sanz, l’ajuntament vol «fer efectiva la voluntat del consistori de trastocar la imatge d’un Port Olímpic lligada al lleure nocturn que no ha deixat de generar problemes de convivència».

Segons les previsions de l’ajuntament, la Generalitat farà efectiva la delegació de competències aquest octubre, i a finals d’any començaran les obres de reforma per convertir l’espai en «un port ciutadà, on predomini el verd».

Guanyar ús ciutadà

Aquest tràmit culmina el procés iniciat el desembre del 2016, quan l’ajuntament i la Generalitat van firmar un protocol de col·laboració perquè el consistori assumís les competències de gestió sobre el port, per la seva «singularitat i rellevància a la ciutat».

Notícies relacionades

En virtut d’aquest protocol, la Generalitat ja va expressar la voluntat de delegar en l’Ajuntament de Barcelona les competències relacionades amb la gestió d’aquesta zona. Per fer-ho possible, les dues institucions van acordar que una part dels beneficis que pot generar la gestió del Port Olímpic es posessin a disposició de la Generalitat per ser destinats a inversions en el sistema portuari de Catalunya.

Després d’aquest pacte, el 2022, segons Sanz, el Port Olímpic serà un espai públic a disposició dels veïns on puguin dur-se a terme activitats veïnals, esportives i d’economia verda.