sector clau

Aquest és el preu de llogar un pis al teu barri a Barcelona

Els lloguers continuen pujant en mitjana a Barcelona, tot i que el preu mitjà ha baixat a 944 euros en el primer trimestre

La xifra suavitza els rècords de finals del 2018, però un pis encara costa 47 euros més que fa un any

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

En una lectura positiva podria interpretar-se que Barcelona ha tocat sostre i comença a moderar tímidament els seus desbaratats preus de lloguer de vivenda. Tot i que si es vol veure l’ampolla mig buida, s’ha d’admetre que la meitat dels districtes (inclosos els fins ara més econòmics) han seguit encarint-se en el primer trimestre del 2019 respecte a l’anterior. I que el preu mitjà dels contractes firmats en aquell període, 944,43 euros, és 47 euros per sobre que un any abans. Una situació que manté molts ciutadans fent càbales per afrontar actualitzacions de contracte o canvis de domicili. El districte més barat de la ciutat continua sent Nou Barris, però ja gairebé s’acosta als 700 euros de renda mensual mitjana, una mica més de la meitat del que es paga en el cotitzat Sarrià-Sant Gervasi (1.266), que cau lleument.

Les dades de l’Incasòl, que registra els contractes de lloguer partint de les fiances dipositades, dibuixen trimestralment la radiografia oficial de la vivenda arrendada. Després de diversos anys vertiginosos, que van arribar alrècord de 954,29 euros de mitjana en l’últim trimestre del 2018, sembla apreciar-se una estabilització que també han detectat els grans portals immobiliaris. Es pot destacar que aquests utilitzen com a referència els preus dels seus anuncis, mentre que l’Institut Català del Sòl pren els preus reals de firma. El primer balanç publicat –avui dijous– sobre aquest any constata la tendència ja apuntada a finals del passat d’ajustaments de preus en alguns districtes. En aquesta ocasió, són cinc (la zona alta, Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia i Sant Martí) els que suavitzen preus i cinc més els que segueixen cap amunt.

El barat, més car

Tot i que en el tram alt puja les Corts (el segon més car de la ciutat després de tornar a superar l’Eixample), crida l'atenció l’increment experimentat en els fins ara territoris més assequibles, tot i que sigui lleuger, de només uns euros. I la sensació que cada vegada són menys els barris econòmics, davant de la pressió de la demanda que exerceixen els que fugen del centre buscant pisos que puguin pagar. De fet, el metre quadrat de mitjana a la ciutat cotitza a 13,62 euros, mentre a Nou Barris ha ascendit ja a 11,37 euros, tres euros més que fa cinc anys.

En els tres mesos s’han firmat 12.832 contractes, proporcionalment menys que l’any passat, quan en tot el 2018 es van arribar als 53.524, la xifra més alta de l’històric d’aquest organisme dependent d’Habitatge de la Generalitat. La febre de l’arrendament en els últims anys conviu ara amb el repunt de la venda de vivenda utilitzada, al créixer de nou entre molts ciutadans la percepció que resulta més convenient comprar que llogar, sempre que es pugui optar a una hipoteca.

Els resultats es contemplen amb més pessimisme si s’atén l’evolució interanual, és a dir, a com estava la ciutat fa un any. En aquest comparatiu, tots els districtes estan ara més cars, fins i tot 50 euros per sobre, fet que pot ser un gran llast per a moltes economies fràgils. En aquell mateix període del 2018, la mitjana de preus dels contractes va ser de 897,89 euros.

Evolució desigual

Notícies relacionades

Mirant l’evolució per barris, és sorprenent també que ni tan sols els districtes segueixin una evolució homogènia quant a barris. Per tant, Ciutat Vella cau lleugerament (de 936,3 a finals del 2018 a 924,5 dels mesos de gener a març), però algunes de les seves zones, com el Gòtic, segueixen una corba ascendent. I passa el mateix en molts més casos. L’Eixample es modera a quatre dels seus sis barris, però puja a la Sagrada Família i Sant Antoni.

En tot cas, la tendència a l’estabilització en els preus no s’acaba de refermar, vistos altres indicadors publicats aquesta mateixa setmana. El balanç d’Idealista.com, que des de fa trimestres constatava cert fre, reflecteix amb dades fins al juny una caiguda mensual anecdòtica, del 0,2% però un augment interanual i també trimestral superior a un punt, fins als 16,5 euros per metre quadrat en els seus anuncis, i molt a prop del seu màxim històric. Un altre informe del semestre de Fotocasa.es estableix aquest preu mitjà de l’oferta en 16,29 euros, tot i que la majoria de ciutadans veuen molt cares les rendes.