La gran cita dels barcelonins i la gastronomia a la Rambla s'amplia

Una quarantena de restaurants porten les seves tapes al passeig des de dijous i fins dilluns, per primera vegada durant cinc dies

El festival culinari permet degustar propostes d'establiments amb estrelles Michelin, participar en tallers, xerrades i activitats en família

zentauroepp48461630 rambla190603194517

zentauroepp48461630 rambla190603194517 / MARIONA HOSTENCH

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Molts barcelonins que un dia van renegar de la Rambla més turística necessiten una bona excusa per tornar-hi. La reconciliació se sol produir davant de l’imant de les roses i els llibres, per Sant Jordi, o davant d’alguna victòria sonada del Barça. Però l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla va descobrir ja fa uns anys que el paladar podia ser el millor dels reclams per a aquest retrobament emocional. Així que la sisena edició d’aquest macrofestival gastronòmic no només obre les portes a descobrir en petites dosis algunes de les millors cuines de la ciutat, sinó que amplia per primera vegada el seu horitzó fins als cinc dies d’olles i planxes, aprofitant la segona Pasqua. Des d’aquest dijous fins dilluns, el Tast a la Rambla apuja la temperatura de l’eix més visitat de Barcelona a cop de fogons.

Proposta de D’Aprop.

El principal propòsit del muntatge culinari que orquestra l’entitat juntament amb el Grup Gsr i la col·laboració de l’ajuntament i el Govern es compleix puntualment, vist que entorn del 75% del consum el fa la població local –moltes vegades desplaçada "expressament" –, mentre que la resta són turistes que solen "passar per casualitat per la zona", explica Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla. Uns i altres poden tastar a dos queixos una selecció de platillos i postres executades per restaurants i pastisseries de renom, que es distribueixen a diverses illes en el tram final de la Rambla.

Al capítol de novetats de l’any, a més de guanyar un dia de festival, destaca la integració d’una petita selecció de restaurants de l’àrea metropolitana, com són La Bonaigua de Sant Just Desvern, Follia de Sant Joan Despí i This&That Co. de l’Hospitalet. S’afegeixen a una nombrosa mostra gastronòmica de Ciutat Vella i de la resta de la ciutat, a la qual aquest any s’ha exigit que realitzin creacions que reflecteixin l’alta gastronomia de la ciutat, com persegueix aquesta cita. Una advertència dirigida als que en alguna edició van passar per la trobada amb alguna proposta bona però sense l’altura d’altres participants.

Amb moneda ‘token’

Així que en aquesta ocasió i per quatre ‘tokens’ (la moneda de canvi que equival a un euro i pot adquirir-se per endavant o en taquilles) es podran tastar en diferents zones tapes i platillos del restaurant de l’Hotel Neri (un caneló de bacallà al pil-pil), d’Arume (tàrtar de vedella rossa gallega), Cecconi’s ('cavatelli alla norcina' amb trufa) i Bar Cañete (melós de vedella amb parmentier i el seu 'demie glace'), entre d’altres. La cuina tradicional de Monvínic (xuixo de cremós de bacallà), la Fonda Espanya (sobao d’oli d’oliva, presa ibèrica i api), Amaya (cua de toro, bolets i trufa, sobre coca), La Gormanda (gyozes de carn d’olla) o d’Aprop (ou a 62ºC i fregit amb patata morter i goles amb allada), entre molts altres participants; o sucumbir a la cuina d’autor d’Espai Kru, La Barra de Carles Abellán, Pur (de Nandu Jubany), Estimar, Xerta Restaurant (amb dues estrelles Michelin), Enoteca de l’Hotel Arts (amb la mateixa distinció, del xef Paco Pérez)...

Mos de l’Estimar.

Com a postres, Oriol Balaguer, Escribà, Hofmann, Canal, La Donuteria, Ochiai, L’Átelier i Espai Sucre posen el colofó a un ‘tour’ addictiu que inclou barres d’aigües, refrescos, cerveses i vins i caves (entre un i quatre euros). Novament s’habilitarà una zona de taules i cadires per instal·lar-se a la zona o menjar a peu de Rambla.

En aquesta ocasió, l’organització també ha inclòs la presència de tapes vegetarianes, així com la participació dels restaurants guanyadors del concurs que impulsa l’ajuntament entre els establiments de barri. No compten amb infraestructura com per instal·lar les cuines a la Rambla, però sí que protagonitzaran tallers, com en el cas del Bar Tomàs, de Sarrià. L’apartat de xerrades i demostracions a l’espai Arts Santa Mònica és obert al públic i gratuït, tot i que amb aforament limitat, i una oportunitat única per aprendre dels grans xefs que participen en el festival, o d’aprendre sobre maridatges i tastos.

Platillo del Llamber.

Més enllà del més visible, el Tast inclou un concurs de tapes en establiments de la zona (Bar Lobo, Casa Guinart, Fonda España, Ultramarinos, Luzia i altres, a quatre euros), que podran tastar-se fins al 10 de juny, tot i que el vencedor es donarà a conèixer dijous. I afegeix una cara més sostenible i d’integració als barris de l’entorn. El primer inclou l’entrega del premi Remenja’m a les millors iniciatives per reduir el desaprofitament alimentari a Catalunya, o amb l’ús de vasos i vaixella biodegradables. El segon, amb la participació laboral de joves del Casal del Raval, que en alguns casos aconseguiran aquí "el seu primer salari", diu Villar.

Notícies relacionades

La resta de personal, més enllà dels responsables de cuina, l’insuflen els alumnes de l’escola d’hostaleria CETT.

Els cinc intensos dies donen cabuda també a les actuacions musicals a l’escenari d’Estrella Damm i espectacles familiars com La Nevera de Profit, entre d’altres. 

Temes:

Restaurants