CENTRE D'ATENCIÓ PRIMÀRIA

Salut avala construir el nou CAP Raval Nord al costat del Macba

El Cub, al carrer de Ferlandina, tindria cinc plantes, però estaria a una distància d'entre sis i nou metres de les vivendes

La conselleria tampoc descarta fer-lo a la Capella de la Misericòrdia, com reclamen els veïns

zentauroepp47537285 barcelona  28 03 2019   barcelona  vecinos del raval protest190328200856

zentauroepp47537285 barcelona 28 03 2019 barcelona vecinos del raval protest190328200856 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Català de Salut (CatSalut) considera que l’espai del carrer Ferlandina, situat al costat del Macba i conegut com a Cub, és "idoni" per acollir el nou centre d’atenció primària (CAP) del Raval Nord. Els veïns del barri i l’Ajuntament de Barcelona volen que vagi a la Capella de la Misericòrdia. 

El director de CatSalut, Adrià Comella, ha precisat, no obstant, en roda de premsa, que Salut "no és qui decideix on es construirà el nou CAP", però que ara hi ha una nova opció ("una solució més") en aquest conflicte entre veïns i museu, que ja dura diversos mesos. Així, tampoc ha descartat que al final aquest CAP es construeixi a la Misericòrdia.

Fa diverses setmanes que veïns i treballadors del CAP Raval Nord ocupen la Capella de la Misericòrdia, un espai que l’ajuntament va cedir al Macba fa més de cinc anys perquè s’ampliés, perquè volen que aquest lloc es destini al nou CAP, una cosa a la qual s’oposa el departament de Cultura i el mateix museu.

Comella ha explicat que el Cub (denominat així per la forma que prendria l’edifici) tindria una planta soterrada i cinc altures, la qual cosa suposaria uns 3.000 metres quadrats edificats, 500 més dels que permetria la Capella de la Misericòrdia.

Dificultats per a les ambulàncies

CatSalut ha fet un estudi volumètric i de viabilitat per construir el nou CAP Raval Nord en aquest espai, al carrer Ferlandina, tot i que l’informe ressalta la dificultat que implica per a l’accés de les ambulàncies i el transport per a persones amb mobilitat reduïda.

El cap de la Divisió de Recursos Físics de CatSalut, Martí Ballart, ha assenyalat que una altra dificultat és que s’incrementaria el pressupost un 20% respecte al projecte de la Capella de la Misericòrdia, el primer lloc pel qual va apostar el departament de Salut, la qual cosa el va portar a una confrontació amb el departament de Cultura.

El projecte del Cub també indica que s’hauria de moure una línia de mitja tensió uns 30 metres.

Preguntat per si els veïns podrien presentar contenciosos per la nova obra, Comella ha assegurat que la solució que han buscat "està adaptada a la normativa urbanística de Barcelona".

Segons ha explicat Martí Ballart, si es construís en aquest nou emplaçament, les vivendes més pròximes estarien a una distància d’entre sis i nou metres, i distaria només set metres del Macba.

Debat sobre la proposta

CatSalut enviarà avui mateix el projecte que ha elaborat als grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona perquè puguin debatre sobre aquesta proposta d’ubicació del nou CAP Raval Nord en el ple municipal convocat per demà, l’últim d’aquest mandat abans de les eleccions del 26 de maig.

Notícies relacionades

Comella ha afirmat que el CatSalut no vol "imposar una solució", tot i que ha assegurat que la proposta del Cub "funcionalment és la millor".

CatSalut ha reservat uns cinc milions d’euros per construir el nou CAP Raval Nord, que ha quedat obsolet i urgeix d’una nova ubicació i ampliació.