CONFLICTE OBERT A CIUTAT VELLA

Colau es queda amb la Misericòrdia

A BComú no els convenç cap de les dues alternatives plantejades pel CatSalut per construir el nou CAP del Raval

Veïns i treballadors del centre també critiquen les noves propostes i insisteixen en el solar cedit al Macba

zentauroepp47055371 manifestacion  cap raval190221203330

zentauroepp47055371 manifestacion cap raval190221203330 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Helena López

L’encara regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i la comissionada de Salut de l’ajuntament, Gemma Tarafa, han presentat aquest dimarts a la premsa, en un estrany exercici, les dues propostes tècniques per construir el CAP Raval Nord alcarrer de Ferlandina, enganxat al Macba, elaborades pelCatSalut. En concret, el que han presentat són les pegues –principalment de mobilitat i de "pèrdua d’espai públic" – que veuen en els dibuixos que els ha presentat la Generalitat. Després de complir la paraula donada de retirar de l’ordre del dia de l’últim ple el final de la cessió al Macba de la capella de la Misericòrdia, insisteixen en la seva proposta. "Hem estudiat els dibuixos i la nostra opció continua sent la dels veïns; la capella", han recalcat les dirigents de BComú.

Just a l’acabar la trobada amb la premsa, passades les dues del migdia, la plataforma formada per veïns i treballadors del centre de salut Cap Raval Nord digne!va compartir en el seu compte de Twitter els dos dibuixos del CAP al costat del Macba –força similars– amb un missatge: "Queda ben clar: urbanísticament no és viable, impacta negativament en la salut del barri i augmenta les desigualtats". 

I afegien que el Macba "té altres opcions per ampliar-se". "Per responsabilitat política, respecteu la iniciativa ciutadana per disminuir les desigualtats socials il’espai verd públic del Raval", conclou el comunicat de la plataforma. 

Encaixonats

Pin ha detallat que els projectes del CatSalut "compleixen els requeriments arquitectònics per al seu ús sanitari", cosa que trenca amb el relat que "no hi havia alternativa a la capella". Malgrat aquest punt de partida tècnic, a ulls de la regidora les dues noves propostes dibuixen "dos edificis molt allargats, que quedarien encaixonats entre el museu i les vivendes, i per això es perdria espai públic, es dificultaria l’accés a la plaça Joan Coromines i els edificis de veïns perdrien respiració i visibilitat". 

Malgrat això, ha remarcat que la seva prioritat és deixar tancat el tema aquest mandat amb un "si és l’única opció que veu el CatSalut, el CAP s’ubicarà allà"; tot i que ha recordat que han ofert alternatives al Macba per sortir de "la falsa dicotomia entre salut i cultura", i ha assegurat que parlaran amb l’oposició per presentar-los els projectes del Govern i "analitzar-los junts". "És urgent tenir una nova ubicació per alCAP. És una qüestió que ha de quedar tancada abans que s’acabi el mandat", ha insistit.

Tres opcions

Actualment hi ha tres opcions sobre la taula. Els dos dibuixos fets públics aquest dimarts d’un edifici annex al Macba, i l’opció d’instal·lar-lo a la capella, actualment cedida al museu, i per la qual aposten els comuns, els veïns i el personal sanitari del centre.

Ara com ara, i abans de parlar amb els grups, BComú manté per al ple d’aquest divendres la votació per revocar (o no) la cessió de la capella al Macba –i que aquest preveu destinar a l’ampliació del museu–, ja que el govern municipal assegura que el tema "no pot quedar en un calaix cinc anys més". 

Nova manifestació aquest dijous

Notícies relacionades

En paral·lel, els veïns i els treballadors del centre mobilitzats –que van ocupar la capella fa setmanes per visibilitzar la seva lluita– mantenen el pols amb una nova convocatòria de manifestació per a aquest dijous, hores abans del ple.

Fa uns dies, l’experta en planificació urbana i ecologia política Isabelle Anguelovski publicava en aquest diari un article titulat 'CAP Raval, un cas de racisme ambiental’ que començava recordant com, històricament, el Raval havia sigut un dels barris més afectat per grans infraestructures, "els beneficis de les quals no han revertit en el benestar i en la salut dels veïns". "Infraestructures com el Macba atrauen majoritàriament turistes. Malgrat els esforços per incorporar aquests espais al teixit del barri, queden moltes barreres físiques, psicològiques i socials per atraure i incloure els residents del Raval. I ampliar aquests espais no resoldrà aquesta bretxa", assenyalava.