SOLUCIÓ A UN CONFLICTE

L'ajuntament proposa ampliar l'edifici Meier, perquè el Macba pugui créixer

La nova construcció tindria entre 700 i 1.100 metres quadrats més que la descartada opció de la capella de la Misericòrdia

zentauroepp46698344 barcelona  barcelon s   25 01 2019     sociedad      reporta190125174039

zentauroepp46698344 barcelona barcelon s 25 01 2019 sociedad reporta190125174039 / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Proximitat, més espai del reclamat i solució a problemes existents, com la connexió interior del museu amb l’auditori. Aquesta és una de les propostes presentades ahir perl’ajuntament per solucionarl’ampliació del Macba. Un augment de metres que fins ara passava per ocupar la capella de la Misericòrdia però que amb la possible revocació (en el ple del pròxim 22 de febrer) de la seva cessió al centre d’art, per destinar-la al nou CAP Raval Nord, ha de buscar un nou emplaçament. La proposta en qüestió passa per aixecar un cub al costat de l’actual edifici Meier, en l’espai de connexió que hi ha entre la plaça dels Àngels i la de Joan Coromines i, alhora, construir cap a baix un soterrani, en direcció a aquesta segona plaça, a més de cedir el pati anomenat de les escultures que separa el museu del CCCB.

De les quatre opcions plantejades, aquesta és la que està més desenvolupada per part del consistori, perquè és la que veuen més clara. "Un pla seriós que hem treballat des del punt de vista tècnic per assegurar no només que el museu pugui seguir amb el seu pla estratègic sinó també que millori moltes de les seves condicions actuals. Segons la meva opinió és bastant millor que la de la Misericòrdia", va assegurar el comissionat municipal de Cultura Joan Subirats. De moment, la proposta es va exposar ahir als grups polítics del consistori –”som servidors públics i hem de treballar junts per a una bona solució per al CAP Raval Nord i per al Macba”– i la setmana que ve es portarà al consell executiu del museu. Tot i que la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, va ser ahir present en la reunió amb els grups polítics.    

Zona verda al terrat

Hi ha tres maneres possibles d’aixecar l’edifici, que van des de tapar l’actual pas cap a Joan Coromines, fins a mantenir el cub separat del construït per Meier, passant pel punt intermedi que és la construcció total però mantenint un pas. La segona, la menys invasiva, és per la qual aposta el consistori. En funció del tipus de la forma de l’edifici que s’acabi construint es guanyarien entre 3.000 i 3.400 metres quadrats per al museu, mentre que l’ampliació a la capella de la Misericòrdia se n’aconseguien només 2.300. La nova construcció, a més, solucionaria la connexió del museu amb el seu auditori, creixeria en magatzem (una part podria ser per al CCCB) i ampliaria la zona verda del barri, perquè el terrat es plantejaria com a tal dins del programa Terrats Verds.

Representació virtual de la proposta d’aixecar un nou edifici (a l’esquerra de la imatge) al costat de la seu actual del Macba per ampliar el museu.

Però tot pla té inconvenients. Aquest requereix un canvi del pla d’usos, per passar la zona en construcció d’ús públic a ús per a equipaments, i una negociació amb la Diputació, propietària de part de l’espai, que caldria compensar. També s’hauria de planejar un acord financer. Els dos milions reservats per a l’ampliació del Macba són fons Feder per rehabilitar edificis històrics, no per a noves construccions, de manera que s’hauria de fer una permuta econòmica: destinar els fons europeus per adequar la capella per al CAP i els destinats a aquest menester passar-los a l’ampliació del Macba. El consistori també contempla donar seguretat jurídica al museu davant de possibles canvis electorals amb la firma d’un protocol i un conveni.

Coherència institucional

Notícies relacionades

Les altres tres opcions que planteja l’ajuntament al Macba són: Ocupar l’actual edifici del CAP Raval Nord (sempre descartada pel museu), la qual cosa necessita l’aval de Patrimoni de la Generalitat;  créixer per una de les plantes del pàrquing de la plaça dels Àngels (obligaria a compensar la concessionària actual) o ampliar amb un edifici nou el Convent dels Àngels, cedit al Macba el 2006 i que obligaria a buscar noves ubicacions per a una escola infantil i una oficina consistorial. Amb tot, l’última paraula la tindrà el museu: "Proposem aquestes opcions però seran el Macba, els seus serveis tècnics i el seu consell executiu els que decidiran". I amb tot, per molt que el museu pretengui retenir la capella de la Misericòrdia, la qüestió sembla prou improbable. El tràmit de revocació ja està en marxa (s’ha presentat el decret partint de l’interès general i als cinc anys que han passat des de la cessió sense que el museu comencés les obres) i la votació serà en el ple del 22 de febrer.  

Segons el parer de Subirats, no s’ha de veure el conflicte generat per la pretensió del mateix edifici, la capella de la Misericòrdia, per dues institucions (Macba i CatSalut), com un problema de qui guanya o perd. "Estem intentant evitar que guanyi salut sobre cultura o al revés. Es tracta de resoldre dos problemes que té la ciutat en l’àmbit sanitari i cultural, i la solució que plantegem és 'win-win'".  Als retrets d’alguns sectors sobre que el consistori desatén la cultura, el comissionat va treure la llista d’aportacions públiques al museu; la de l’ajuntament és la més alta. I va recordar la coherència institucional que ha mostrat el costat mar de la plaça de Sant Jaume per demanar el mateix al costat muntanya: "La Conselleria de Salut i la de Cultura formen part d’un mateix Govern, una actitud unitària seria d’agrair". En la disputa per la capella de la Misericòrdia el departament d’Alba Vergés  s’ha posat del costat del CAP i el de Laura Borràs, del MACBA.