CONFLICTE D'INTERESSOS

La presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, demana que es freni el "desnonament" del museu

La crida l'ha fet durant la presentació de la plataforma del sector que demana retenir la capella de la Misericòrdia per ampliar el centre

Els veïns i usuaris del CAP Raval Nord han reunit 6.000 firmes per destinar l'espai dessacralitzat a un nou ambulatori per a la zona

zentauroepp46748792 barcelona  barcelon s   28 01 2019     sociedad     presenta190128201420

zentauroepp46748792 barcelona barcelon s 28 01 2019 sociedad presenta190128201420 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha frases desafortunades i la deixada anar ahir per la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes, és una d’elles: "Necessitem parar el desnonament del Macba per part de l’ajuntament". Desafortunada per si mateix si es mira el que passa a la ciutat, i sobretot desafortunada si el que es demana és "no atiar la demagògia", com aquest dilluns reclamava en el marc de la presentació del manifest “+Macba +Cultura”. Una plataforma creada per defensar que es mantingui la cessió que l’ajuntament va fer, el 2013, de la capella de la Misericòrdia per ampliar el museu. Entrega que està en via de ser revocada per cedir l’espai a la Conselleria de Salut per construir el nou CAP Nord Raval.

El tema és una qüestió d’espais. Tothom vol la dessacralitzada església. El Macba i la Conselleria de Cultura per ampliar el museu. Una cosa "vital" per al sector, ja que no només el tenen cedit sinó que no conceben un pla de creixement que no passi per l’edifici en disputa, ja que anar més lluny suposaria més cost i una logística complicada per a les obres en exposició. El barri, l’ajuntament i la Conselleria de Salut opinen el mateix: que la capella és una qüestió "vital" per a ells, però en aquest cas perquè es renovi l’ambulatori de la zona, una cosa que es reclama i es gesta des del 2006 i que ja comença a ser un problema de seguretat. I resulta que el CatSalut, que decideix quins espais són idonis i quins no per ubicar un centre sanitari, aposta per fer el nou CAP a la capella de la Misericòrdia. De manera que el que tots afirmen que no ha de ser una lluita entre cultura i sanitat acaba semblant-ho.   

"Colla de ‘pijos’"

Així les coses, els representants de la plataforma (Grandes, el galerista Joan Anton Maragall, el director de Barcelona Global Mateu Hernández i l’artista Ignasi Aballí) van reunir a les sales de l’Ateneu Barcelonès, plenes a vessar, diferents actors de l’escena cultural de la ciutat. I allà hi havia també els veïns. A la porta, els van vetar l’entrada. No eren gaires, però feien soroll. Els més agitats per anomenar els presents "colla de ‘pijos’" i reclamar "una sanitat pública per al barri de qualitat". Els més serens explicant que necessiten "un ambulatori ja" i que fa molts anys que l’esperen. El contrari és "treballar en males condicions" (també hi havia personal del CAP) i "tenir goteres, fred a l’hivern i calor a l’estiu, a més de problemes de mobilitat per accedir-hi", segons una de les usuàries ahir presents.

Ainhoa Grandes, Mateu Hernández, Joan Anton Maragall i Ignasi Aballí, aquest dilluns durant la presentació de la plataforma +Macba +Cultura. / DANNY CAMINAL

Notícies relacionades

No és una lluita –tothom afirma que no vol presentar-ho així–, però hi va haver una escenificació de forces. Sis mil firmes per part de la plataforma CAP Raval Nord digne!, la dels veïns i sanitaris, per poder portar al ple del febrer la revocació de la cessió de la capella al Macba. I 2.660 adhesions de figures del món de la creació almanifest presentat per la plataforma. En la trobada van al·ludir al poder cultural de Barcelona i a l’esforç fet per la ciutat als anys 90 per canviar el barri amb la cultura com a eix transformador. Una cosa que la plataforma del Raval contesta amb un contundent "a costa de l’expulsió de moltes veïnes de tota la vida sense alternativa". I afegeixen: "És gran el territori del barri dedicat a la cultura institucional". Institucional o no, a la zona hi ha més de tres vegades d’espai dedicat a la cultura que als equipaments de proximitat, segons dades de l’ajuntament.

Revisar els projectes rebutjats

Així doncs, +Macba +Cultura va presentar estudis d’arquitectes que neguen que sigui més lent ampliar l’actual edifici de l’ambulatori, un edifici de Josep Lluís Sert catalogat per patrimoni, que construir-ne un de nou a la capella, i informes que refuten el poc adequat que és tenir una subestació elèctrica a la plaça de davant. Els dos motius, temps i idoneïtat, esgrimits per CatSalut per no acceptar l’opció de la reforma i optar per la de la capella. A més, van presentar un nou projecte arquitectònic basat també en l’ampliació i amb tots els requisits que demana Salut. I com a colofó, Grandes va demanar que es revisaran totes les possibilitats d’ubicació del nou ambulatori rebutjades fins ara. ¿I l’opció d’ampliar el Macba a l’edifici de l’actual CAP? "Està dissenyat per ser un edifici d’assistència primària i no es pot adaptar a les necessitats d’un museu", va afirmar la presidenta de la fundació. Dijous estan convocats al consistori per conèixer possibles espais per a l’ampliació del museu. Iran.