La precampanya municipal a Barcelona

Ernest Maragall proposa 'unitat d'acció sobiranista', però no una llista única independentista

L'alcaldable presenta el seu projecte i no es tanca a acords amb Colau

jcarbo45328477 maragall bosch181004134522

jcarbo45328477 maragall bosch181004134522 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ernest Maragall va presentar ahir a la nit el seu projecte com a alcaldable de Barcelona, gairebé tres mesos després que transcendís que rellevaria Alfred Bosch com a candidat i en un context en el qual ERC està rebent grans pressions perquè accepti formar una llista única independentista amb el PDECat i la Crida de Carles Puigdemont, una possibilitat que els republicans rebutgen de ple des de fa mesos.

L’alcaldable va oferir un succedani als que reclamen aquesta llista única: “Proposarem a totes les forces sobiranistes un acord ferm i consistent per a la unitat d’acció en el camí per avançar cap a la República”. És a dir, va obrir la porta a un front que actuï com a tal en defensa de l’independentisme, però no va avalar una candidatura conjunta sobiranista. No obstant, tampoc va tancar la porta a un pacte amb Ada Colau, a l’afirmar que està disposat a parlar també amb forces progressistes en matèries com la vivenda, el turisme i la desigualtat, però sí amb el PSC. Molts dels que dins del sobiranisme acusen ERC de perjudicar la causa presentant-se en solitari temen que l’acord que busquin els republicans sigui amb Colau.

A la seu de la Universitat Pompeu Fabra, al campus de la Ciutadella, davant d’unes 800 persones i acompanyat per pesos pesants d’ERC, com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès; el diputat al Congrés Joan Tardà; l’exconseller Carles Mundó, i el mateix Bosch, i davant de personalitats que venen del socialisme, com els exregidors Itziar González i Oriol Bohigas, Maragall va fer un discurs bàsicament de ciutat. Però també amb picades d’ullet a l’independentisme: va advertir que no farà res de la mà dels partits que defensen l’empresonament de polítics secessionistes i va proposar «una carta republicana de drets i deures».

Notícies relacionades

“És l’hora de prendre riscos”, ha començat Maragall, que s’ha referit als polítics presos pel procés: “No tindrem la Barcelona que volem fins que no siguin lliures”. “El futur passa per constituir un bon govern”, ha dit.

Ni una menció al tramvia

En el que a temes de ciutat es refereix, Maragall ha defensat un salari mínim de 1.100 euros i una aposta per l’educació com a eix de la seva proposta. Ha apostat per l’ampliació de l’oferta del transport públic, però no ha fet al·lusió al projecte de la unió del tramvia per la Diagonal, que va enfrontar l’expresident del grup d’ERC en l’ajuntament Alfred Bosch amb el govern de Colau.