DENÚNCIA DE NOVES RETALLADES

Collboni es nega a un "canvi de cromos" amb el pressupost de Barcelona

El PSC critica que l'alcaldessa no hagi començat a negociar els comptes amb el seu grup i critica que demani recolzament a canvi dels Pressupostos Generals

El PDeCat es mostra obert a negociar i anuncia que l'alcaldessa parlarà amb Trias la setmana que ve però avisa l'alcaldessa que "va tard"

rjulve44390746 barcelona 20 07 2018 pleno extraordinario sobre recortes e i181011125114

rjulve44390746 barcelona 20 07 2018 pleno extraordinario sobre recortes e i181011125114 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

L’acord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat no té com a contrapartida el vot a favor dels socialistes als comptes del’Ajuntament de Barcelona, com va reclamar l’alcaldessa Ada Colau. Més aviat al contrari, almenys avui, segons el president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, que ha criticat que les negociacions encara no hagin començat i s’ha negat a considerar cap relació entre el que ha passat a Madrid i a Barcelona, on la confiança entre el PSC i Comuns, ha dit, "és zero". "El que proposa la senyora Colau és un intercanvi de cromos en el qual no entrarem", ha sentenciat.

Collboni ha assenyalat que una vegada tancat el pacte a Madrid, la possibilitat d’una correspondència a Barcelona també es planteja, i ha apuntat que ja no existeix la possibilitat d’un pacte a tres bandes i l’únic intercanvi encara possible és el d’un suport dels Comuns als pressupostos de la Generalitat "per garantir l’estabilitat del Govern independentista del president Torra". "Barcelona no ha de ser moneda de canvi perquè s’aprovin al Parlament els pressupostos amb els independentistes", ha afegit.

Segons l’extinent de l’alcalde de Colau, a banda que en el plantejament de Colau "enlloc han aparegut els interessos i les necessitats de Barcelona i els barcelonins", la situació al Congrés no admet comparació amb la de Barcelona: "a Espanya hi va haver un acte d’esquerres per expulsar el PP del govern, aquí la senyora Colau va fer exactament el contrari, va trencar el pacte d’esquerres; allà hi ha hagut mesos de negociacions i de construir confiança, aquí, l’11 d’octubre, no ens han ensenyat ni un sol paper de què pensen fer amb els comptes de Barcelona el 2019".

Collboni no només ha dibuixat un panorama d’acords difícil sinó que Collboni ha tornat a argumentar que les retallades en inversions i despesa social en l’execució dels pressupostos del 2018 que el govern municipal ha desmentit reiteradament s’estan produint en realitat, cosa que empitjora encara més el clima de confiança per pactar els del 2019. El PSC, amb el recolzament d’ERC, ha reclamat avui la convocatòria d’una comissió perquè els responsables de serveis socials confirmin les informacions o no dels sindicats UGT, CCOO i CGT que els treballadors dels serveis socials han rebut instruccions orals per no concedir nous ajuts en àrees com escola, alimentació i transport a col·lectius d’infantesa en risc.

Colau parla amb Trias

Notícies relacionades

D’altra banda, la regidora del PDeCat Sònia Recasens ha revelat que ahir a la nit Ada Colau va trucar a l’exalcalde Trias per començar a parlar dels pressupostos la setmana que ve. "Estem disposats a parlar, però van tard i pel que sembla no tenen pressa", ha lamentat. Recasens ha recordat que en legislatures anteriors, fins i tot l’últim any del mandat de Trias, quan malgrat la imminència de les eleccions va ser possible arribar a un acord amb ERC i el PSC, les negociacions sobre els pressupostos municipals ja estaven en marxa per les dates de la Mercè, mentre que aquest any encara no han començat.

Reacció d’ERC

Per la seva part, el grup municipal d’ERC ha destacat que el govern municipal encara no l’ha convocat. "Per negociar uns pressupostos primer s’ha de parlar amb els grups polítics", ha dit el portaveu municipal d’ERC, el regidor Jordi Coronas, que ha lamentat que "faci abans rodes de premsa que obrir diàleg amb les altres forces polítiques" i ha emplaçat Colau a "parlar amb representants de totes les institucions, perquè és una qüestió que no depèn només de l’Ajuntament de Barcelona”. "De moment ni tan sols sembla que tinguin intenció d’aprovar les ordenances fiscals", ha afegit Coronas en relació amb l’absència d’aquesta decisió en l’ordre del dia de la pròxima comissió d’economia.