GUERRA EN EL TRANSPORT TERRESTRE

Vaga de 48 hores: la penúltima batalla del taxi

Els taxistes inicien dos dies d'aturada en defensa de la norma metropolitana, tombada per Foment, que limita les VTC

El Govern busca recolzament per delegar la regulació d'aquestes llicències de vehicles amb conductor a les autonomies

zentauroepp44437585 taxi t2  foto danny caminal180725085705

zentauroepp44437585 taxi t2 foto danny caminal180725085705

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només quan sorgeix un enemic molt més gran que els mals coneguts, les parts enfrontades són capaces (o això fan veure) d’unir-se. Això és precisament el que ha passat altaxi metropolità de Barcelona en els últims anys, des de l’aparició, o més aviat dit, des del'boom’ de les VTC, les llicències de lloguer de vehicles amb conductor. Els sindicats es barallaven entre ells. I llavors van arribar Uber Cabify. Els taxistes tornen a parar dimecres –ho faran durant 48 hores– per mostrar el seu rebuig unànime del creixement d’aquesta competència que consideren "deslleial i il·legal". Ara arremeten contra Foment, però potser aviat ho faran contra la Generalitat. 

El Govern de Pedro Sánchez, en boca del secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Vivenda, Pedro Saura, ha anunciat aquest dimarts la seva intenció de buscar recolzament parlamentari per transferir les competències sobre la regulació d’aquest gremi creixent a les Comunitats Autònomes. La proposta arriba després quel’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fos pionera en l’aprovació, al juny, d’una normativa que pretenia posar límit a les VTC, que a la capital catalana, líder en congressos i puntal turístic mundial, s’han disparat de la mà de les aplicacions (multinacionals) Cabify i Uber. I arriba també després que Foment i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) recorreguessin conjuntament aquest document al·legant que s’immiscueix en assumptes d’Estat. Van demanar al jutge, i així es va fer, la suspensió "urgent" de l’aplicació del reglament, que, grosso modo, creava una mena de llicència al marge de l’estatal, i molt més restrictiva, atenent les demandes del taxi. Per a molts aquesta era una normativa predestinada al fracàs

Mani i acampada

El cas és que mentre el perfil polític segueix en marea baixa, els taxistes tenen l’emprenyament en marea molt alta. I és per això que han decidit parar durant dos dies. Primer eren només sis hores, però tant l’enuig com les ganes de soroll són tan grans que no sortiran al carrer entre les 6.00 hores de dimecres fins a les 6.00 de divendres. Només atendran urgències hospitalàries, com solen fer en aquestes convocatòries. També tenen prevista una manifestació per a dimecres que començarà a l’Arc de Triomf i acabarà al carrer de Mallorca, davant la Delegació del Govern, que estarà degudament blindada per la Policia Nacional. Els taxistes, que han demostrat no aturar-se davant de res, no descarten fins i tot acampar-hi. El clima sens dubte acompanya.

Notícies relacionades

Al marge de l’intent de Sánchez d’obtenir recolzaments per treure’s de sobre el problema de les VTC i que siguin les autonomies les que toregin amb aquest problema, el Ministeri de Foment ha citat també per a dimecres tècnics de l’AMB i de l’Ajuntament de Barcelona per parlar del controvertit reglament metropolità. Pròximament també es reunirà amb les associacions del taxi i les VTC

La d’aquest dimecres i dijous promet ser la penúltima batalla del taxi contra Uber i Cabify. Perquè això va per llarg i perquè, si les autonomies acaben quedant-se les competències per regular l’assumpte, la pressió, per això de tenir més a prop els que decideixen, es multiplicarà.