POLÈMICA PELS COMPTES DEL CONSISTORI

Pisarello torna a desmentir les retallades que Collboni dona per fetes

El tinent d'alcalde insisteix que en el pitjor dels casos hi haurà canvis de calendari

ERC i el PP reclamen a Colau un ple extraordinari sobre la situació econòmica

pissarello

pissarello / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La partida d’escacs pressupostària que el governd’Ada Colau i el socialista Jaume Collboni van començar dimarts continua viva. Aquest divendres, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha tornat al tauler per desmentir de nou la denúncia feta per Collboni que el govern preveu retallar 107 milions d’euros en inversions.

El govern de Colau afirma que, des que va sortir a la llum que el document que registra el pla d’anul·lar actuacions per valor d’aquests 107 milions, està desfasat, que es va elaborar a la tardor quan la previsió era la pitjor, que la recaptació per l’impost de plusvàlues cauria un 41%. La previsió actual és que es redueixi en un 12%.  

Pisarello ha carregat directament contra anuncis concrets de mesures que, segons la denúncia del PSC, no es faran. I ha citat alguns dels quals ha assegurat que es faran segons el previst: la biblioteca de Sarrià "Al gener hi haurà excavadores treballant-hi", ha dit– il’escola Ignasi Iglesias, a Sant Andreu–"Ja està en obres", ha afirmat. La mà dreta de Colau ha afirmat que aquesta setmana "s’han fet declaracions d’una gran irresponsabilitat, que intenten posar en dubte la solvència i l’aposta social de l’ajuntament. Ha aconseguit informació errònia, falsa i un document intern desfasat". "¿A quin despatx està tancat Collboni? No coneix la ciutat, no sap el que hi passa", ha denunciat.

Com ja va fer a començaments de setmana, Pisarello ha admès que sí que existeix inquietud per una possible caiguda dels ingressos: "Estem preocupats, però les xifres no són les que planteja Collboni. S’estan reprogramant determinades inversions. Es fa cada any. Retallar seria eliminar el pla de barris". En la compareixença també ha participat el gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala, que principalment ha fet dues afirmacions sobre la polèmica. En primer lloc, ha advertit que no es pot parlar de retallades d’actuacions del 2019 quan els pressupostos d’aquest exercici no estan aprovats, perquè no es pot anul·lar el que no existeix. I en segon lloc ha recordat que cada setmana, en la reunió de la comissió de govern, es decideixen modificacions, de manera que, ha acabat, “cada comissió de govern reprograma. Cada setmana. Com ha fet sempre l’ajuntament”.

El llegat de Colau

Notícies relacionades

Pisarello ha assegurat que, malgrat tot, el govern actual assolirà una xifra, entre política social i inversions, de 1.675 milions d’euros en els quatre anys de mandat, 850 més que en mandats anteriors. Si els ingressos cauen, ha dit, la xifra final es podria reduir a 1.670. Referint-se a aquest increment inversor i a l’aposta social, ha conclòs: “Aquest govern deixarà aquest llegat”.

A tot això, tant ERC com el PP han demanat a Colau que convoqui un ple extraordinari per "saber tota la veritat" sobre la situació econòmica del consistori. "Colau va heretar un ajuntament amb bona salut financera i tres anys més tard deixa un consistori amb números vermells", ha dit Bosch. “El govern ha de confirmar si el consistori està en números vermells”, ha declarat Alberto Fernández Díaz.  També l’exalcalde Xavier Trias ha demanat explicacions.