GUARDONS D'URBANISME

La casa dels orangutans del Zoo de Barcelona opta a un premi FAD

La instal·lació es va inaugurar el juliol del 2015 i és candidata en la categoria de ciutat i paisatge

Competeix amb una plaça de Lisboa, un carrer del turó de la Rovira i unes piscines a Santiago

35302794 59

35302794 59 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’espai del Zoo de Barcelona on viuen els orangutans orangutans és finalista d’un delspremis FAD d’arquitectura, un dels guardons més prestigiosos que s’atorguen en aquesta disciplina, en concret en la categoria deciutat i paisatge. El jurat dels premis, que es lliuren el 7 de juny que ve al Disseny Hub Barcelona, destaca del projecte la fusió arquitectònica i paisatgística de la instal·lació, alhora que es garanteix el màxim benestar dels animals. Obra de Joan Forgas Coll i Dolors Ylla-Catalán, la superfície total de la instal·lació és de 1.100 m² i consta de quatre zones principals, dues d’exteriors i dues d’interiors. Això permet observar el grup d’orangutans durant tot l’any, amb independència de la climatologia, des dels cinc punts de visió semicoberts habilitats. La instal·lació va ser inaugurada el juliol del 2015. 

Les zones exteriors estan totalment naturalitzades, amb una barrera vegetal que delimita l’àrea i que recrea una ribera natural, feta amb pedra artificial i roques naturals. Una cascada principal de quatre metres d’alçària i una altra de més suau refresquen l’ambient. S’hi han instal·lat, també, elements d’enriquiment, com troncs, cordes i plataformes de fusta que permeten als orangutans recrear el seu comportament natural. A més, per primera vegada, s’han utilitzat unes barnilles gruixudes de ferro que permeten un balanceig similar al de les branques dels arbres, i que faciliten el desplaçament dels animals a la part superior de l’espai.

Perill d’extinció

Notícies relacionades

Els orangutans de Borneo (Pongo pygmaeus) que es poden veure al zoo són originaris d’aquesta illa del sud-est asiàtic. Estan catalogats a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) com una espècie en perill d’extinció al seu medi natural. Actualment, en queden unes quantes poblacions molt reduïdes i disperses a l’illa de Borneo, amenaçades per la intensa tala d’arbres, la crema de la selva, la caça furtiva i la comercialització de les cries al mercat negre.

L’espai destinat als orangutans a la Ciutadella no és l’únic projecte a la capital catalana que opta a un premi FAD. També en són candidats la remodelació del carrer Marià Lavèrnia, vial que comunica amb el cim del turó de la Rovira, on pot visitar-se l’espai museístic delsrefugis antiaeris, amb unes espectaculars vistes de la ciutat. Una zona amb un gran desnivell i on encara perviuen petites finques. El projecte el firmen Ramon Bosch i Labrador i Elisabet Capdeferroi és una intervenció que dota l’espai públic d’unes placetes que pertanyen tant al carrer com a les cases. Els altres dos projectes finalistes en la categoria de ciutat i paisatge' són l’actuació urbanística a la plaça Fonte Nova, de Lisboa, dissenyada per José Adrião, i les piscines a la llacuna de Monte do Gozo, a Santiago de Compostel·la, obra d’Óscar López Plaza.