Barcelona va invertir més de la meitat de la taxa turística del 2017 en els barris

Va gestionar més de cinc milions d'euros, prioritzant les millores urbanes al territori

El Consell de Turisme recull crítiques d'agents econòmics i veïns sobre les polítiques turístiques

Barcelona va invertir més de la meitat de la taxa turística del 2017 en els barris

JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Barcelona ha destinat als barris més de la meitat delscinc milions d'euros que ha gestionat per la taxa turística recaptada als allotjaments durant el 2017. Des de l'abril, per primera vegada la capital catalana recupera un 50% de la taxa recaptada pel Govern en hotels, apartaments turístics i creuers atracats a la ciutat, mentre que inicialment era d'un 34%.

El consistori ha destacat avui dijous que, en concret, de 5.017.641 euros gestionats l'any passat, un total de 2.518.777 van ser per fer millores als barris, mentre que 641.914 es van destinar a projectes relacionats amb el patrimoni i la cultura. La prioritat municipal és que la ciutat es beneficiï del retorn dels efectes col·laterals de l'èxit turístic, malgrat que la taxa va néixer amb la finalitat prioritària de fomentar el turisme, la seva promoció i les infraestructures.

Segons ha detallat l'ajuntament, amb els fons d'aquest impost ha pogut portar a terme la millora de l'oferta d'autobusos urbans a l'estiu, la prova pilot de senyalització d'espais d'interès al districte de Sant Andreu, feines de manteniment al parc de la Ciutadella i la renovació del paviment del carrer de Sant Domènec i del vial de servei de la plaça Lesseps. La llista inclou la senyalització de punts d'interès del barri de Trinitat Vella, millores en els accessos i senyals de Collserola i l'avantprojecte per reparar-ne les fonts, entre altres actuacions.

En l'àmbit cultural, s'han finançat projectes com la Festa Catalana 2017, un concert de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a la Barceloneta i la museïtzació del refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera.

Notícies relacionades

Precisament, en els últims mesos la caiguda del turisme per la inestabilitat política ha portat els sectors econòmics de la ciutat a reclamar que ara la taxa prioritzi la promoció per recuperar aquest motor econòmic. Però l'objectiu municipal és ben diferent, començant per incrementar encara més el retorn de la taxa fins a obtenir el 100%.

Interessos diferents

El desacord entre les visions dels agents turístics, els residents i el consistori s'ha tornat a posar de manifest en el Consell de Turisme i Ciutat celebrat a la tarda, en què s'han donat a conèixer aquestes dades a 40 entitats, associacions, professionals, sindicats, veïns i grups polítics. El sector veïnal ha exigit més presència i reclama polítiques de decreixement turístic, mentre que el sector econòmic ha reiterat les queixes que ja va fer el consistori fa un any (amb una carta), criticant les polítiques econòmiques de Colau i lamentant el que consideren una escassa representativitat en l'ampli consell.