Tercer any

Crida a voluntaris per comptar persones que viuen als carrers de Barcelona

La nit del 16 de maig es portarà a terme per tercera vegada la iniciativa

Voluntaris efectuen el recompte de persones sense sostre a Barcelona.

Voluntaris efectuen el recompte de persones sense sostre a Barcelona. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona i les 33 organitzacions que formen la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) han fet una crida per demanar voluntaris per participar en el recompte d'aquest any de les persones que dormen al ras als carrers de Barcelona, que es farà el 16 de maig.

El consistori i la XAPSLL volen igualar els mil voluntaris que van participar en l'últim recompte de l'any passat, que va comptabilitzar un total de 1.026 persones dormint a la intempèrie.

Es tracta del tercer any consecutiu que les 33 entitats de la XAPSLL i el consistori col·laboraran per visibilitzar una realitat social creixent en el conjunt de ciutats d'Europa.

El recompte de persones que viuen al ras no només pretén visualitzar i quantificar la problemàtica, sinó també detectar nous espais de pernoctació a la ciutat a partir d'una prospecció exhaustiva i conscienciar a la societat sobre un fenomen que es relaciona amb l'augment del preu de la vivenda i la precarització de les condicions laborals.

Un miler de voluntaris

L'organització del recompte confia poder aglutinar de nou les prop de 1.000 persones voluntàries que ja van participar en l'edició de l'any passat, una xifra rècord que no s'havia aconseguit en cap dels recomptes previs.

La XAPSLL, que forma part de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, ha habilitat les inscripcions d'aquests voluntaris a través de la web recompte.barcelona, on també es poden consultar totes les dades dels recomptes fets en anys anteriors.

Per participar-hi només cal ser major d'edat, tenir-ne ganes i tenir disponibilitat la nit del 16 de maig i omplir un senzill formulari.

La nit del recompte totes les persones voluntàries es distribuiran en petits grups, que recorreran els carrers i parcs de tota la ciutat. A totes elles se'ls recomana portar un telèfon mòbil amb connexió a internet per facilitar la transmissió de dades.

Notícies relacionades

El nombre de persones sense llar ha augmentat en els últims anys a tot Europa, i també a Barcelona, on entre el 2008, el primer any amb dades fiables, i l'any 2017, el nombre de persones detectades pels successius recomptes va passar de 658 persones el 2008 a 1.026 l'any passat, un augment del 55,9% en l'última dècada).

L'ajuntament ha recordat que, paral·lelament, el nombre de persones que dormen en recursos residencials d'entitats socials i municipals ha crescut encara més durant aquest període, i que ha passat de 1.190 persones allotjades el 2008 fins a les 2.006 que hi havia l'any passat (un increment del 68,5%).