TECNOLOGIA

Es busquen informàtics a Barcelona

La marca de la ciutat i els nous requeriments professionals esgoten els llocs de treball tecnològics

Empreses i consorcis busquen a fora el talent per l'abundància de 'start-ups' i multinacionals

zentauroepp42342539 barcelona  28 de febrero de 2018 ambiente en el  sal n 4yfn 180410164530

zentauroepp42342539 barcelona 28 de febrero de 2018 ambiente en el sal n 4yfn 180410164530 / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Ser informàtic a Barcelona és ara mateix gairebé un xollo. A la ciutat sobren les ofertes de perfil tècnic i falten professionals per cobrir-les, de manera que les empreses recorren a tècnics estrangers o d’altres llocs d’Espanya. I no es veuen perspectives d’esgotament, malgrat alguns recels per la incertesa relacionada amb la situació política catalana. No només això, hi ha promeses d’arribada de noves empreses com la recent de la multinacional xinesa del videojoc IGG, que preveu 60 llocs de treball d’entrada i una expansió en perspectiva.

 

«Hi havia preguntes sobre la inestabilitat política abans del mes de desembre passat. Ara sembla que s’ha calmat tot bastant», assenyalen fonts del sector. Amb un perfil informàtic o digital i adaptat a les noves exigències laborals, es pot triar, coincideixen els experts. Hi ha tres grans àrees: les start-ups, empreses d’atenció al client (Selbytel, Colt, Visa o Booking) i departaments digitals de grans multinacionals com Nestlé, Zurich o Roche.

Només al districte del 22@ s’han incorporat en els últims tres anys 25.000 professionals nous, entre informàtics, creatius i dissenyadors digitals i de màrqueting. «El moment és molt dolç per a les start-ups a Barcelona, amb molta rotació i oferta», diu Xavier Monzó, líder de l’associació 22@ Network.

EL PROBLEMA DE LA LLENGUA

Aquestes start-ups dirigides a mercats internacionals són les que busquen professionals que sovint no troben aquí, ni per la formació ni per experiència ni perquè siguin capaços de desenvolupar la seva feina només en anglès perquè els equips tenen personal de moltes nacionalitats.

«Hi ha molta oferta de perfils mitjans, i es cobreixen, però en nivells especialitzats els professionals adequats són difícils de trobar. Falta gent que tingui experiència escalant negocis i aplicacions. Això no és Silicon Valley, que és una màquina de fer empreses, però comença a haver-hi un teixit de start-ups important», explica Jordi Mas, responsable de tecnologia de Schibsted Media Group.  

«Els informàtics més buscats reben entre tres o quatre ofertes d’ocupació a la setmana, perquè tothom vol Messi, però la qüestió és saber si Messi vol jugar al teu equip», il·lustra Julien Mur, responsable d’Information Technology & Life Sciences de Hays, una de les principals consultores de recursos humans en tecnologies. Segons diu Mur, són les multinacionals les que contracten fora perquè són les que poden assumir la diferència de sous i el cost del trasllat.

Les multinacionals són les que contracten fora perquè són les que poden assumir la diferència de sous

 A Linkedin, que té una divisió de recerca d’ocupació, Linkedin Jobs, situen Barcelona com la ciutat espanyola on més creix la demanda de perfils digitals, tant per a la indústria d’internet com en serveis associats, i de programadors. I ho fa entre el 12% i el 14% més el 2017, segons dades subministrades a aquest diari.

També a Infojobs, radicada a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), destaquen el creixement d’ocupació en el sector digital i la falta de treballadors disponibles. «La mitjana d’inscrits per a una vacant d’ocupació és de 45 persones, i arriba a ser de 150 en el cas de llocs de venda al detall, però per a informàtica es queda en 10 persones per vacant, i si ja és per a perfils de programadors de Java, Oracle o .Net, com a molt n’hi ha cinc, i el mateix passa en apps, big data, i solucions de back end o front end», assenyala un portaveu.

COMPETÈNCIA

«Totes les start-ups tenen necessitats constants de personal i per a una empresa és molt fàcil atraure’l a Barcelona per la seva qualitat de vida i el cost», explica Mateu Hernández, CEO de Barcelona Global. «Escandinaus, francesos i una important colònia nord-americana són els més donats a venir per posicions tecnològiques, però als més joves, que cobren menys, els està afectant l’augment dels preus del lloguer», assenyala.  

Aquest augment de llocs de treball, no obstant, perjudica les companyies barcelonines més petites que es queixen que no poden competir amb els grans per poder retenir talent. «La demanda supera de molt l’oferta i les pimes no podem pagar els salaris que paguen les grans empreses ni els que paguen els bancs, així que quan has de fitxar això es converteix en un malson», explica Sergi Domènech de Serialnet, una empresa informàtica que aporta solucions per a negocis. «I com que et falta talent, entres en un petit bucle: no pots optar a projectes ni a contractes grans, i per tant a pagar més».

Notícies relacionades

 

Les companyies barcelonines més petites es queixen perquè no poden competir amb les grans per retenir talent

A més a més, hi ha una rotació molt per sobre de la mitjana. Segons les seves dades, el 12% dels professionals d’aquestes àrees van canviar de feina el 2017. «Hi ha més ofertes que perfils perquè la transformació digital va més de pressa que la formació per obtenir-los. N’hi ha una falta clara des de fa tres o quatre anys. Les empreses saben el que demanen, però no sempre hi ha persones en el mercat i, si hi són, no sempre estan disposades a pagar-ho», assenyala Mur. Hi ha empreses que han optat per fitxar en altres llocs d’Espanya. És el cas d’Antai, que ha llançat ofertes a Granada o Múrcia, però també a Europa de l’Est. «Aquí no hi ha tanta gent que pugui tenir una discussió tècnica profunda en anglès», afirma Mònica Comalrena, de Corner Job.