REFERÈNDUM A LA CORDA FLUIXA

Nou revés a la multiconsulta de Colau

Una de les tres iniciatives populars que aspirava a omplir les urnes aquesta primavera cau de la convocatòria

Les 20.000 firmes entregades per #HabitemelSantPau no passen la validació tècnica

zentauroepp42352672 barcelona 01 03 20018  las tres plataformas ciudadanas que a180301142238

zentauroepp42352672 barcelona 01 03 20018 las tres plataformas ciudadanas que a180301142238 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Helena López

Finalment els barcelonins no podran expressar-se a les urnes sobre la iniciativa ciutadana #HabitemelSantPau. No: de moment, qui ho impedeix no és cap recurs interposat per la Delegació del Govern o per Agbar, sinó el mateix reglament de participació ciutadana, que és clar i estricte. Perquè una iniciativa ciutadana s'elevi al ple i arribi fins a les meses electorals primer ha de recollir 15.000 firmes, que han de ser validades. La iniciativa #HabitemelSantPau en va entregar 20.650. Semblava que podien cantar victòria. Prova superada. Però no. Només van ser donades per bones 15.080, recollides en 500 fulls. En 31 d'aquests 500 fulls, explica el mateix Ernest Morera, un dels impulsors, se'ls "va oblidar, donat l'atabalament i la tensió del compte enrere en el recompte", posar per darrere l'obligada firma del fedatari, de manera que el consistori no pot donar-les per vàlides. 

Així, en el ple del pròxim 10 d'abril, a falta d'un altre gir de guió o que el govern municipal o algun grup de l'oposició s'animi a presentar alguna altra pregunta, juntament amb el no menys espinós assumpte del tramvia es debatrà tan sols sobre la remunicipalització de l'aigua -la més controvertida i que ha provocat la judicialització del reglament- i el canvi de nom de la plaça d'Antonio López pel d'Idrissa Diallo.

Més enllà de la consulta

Notícies relacionades

Davant la imminent reobertura del mercat de Sant Antoni i la implantació d'una superilla en el seu entorn, que el teixit social interpreta com tirar més llenya a la foguera gentrificadora que crema tant a Sant Antoni com en els veïns Raval i el Poble-sec, la iniciativa #HabitemelSantPau planteja crear vivenda pública. "És l'única acció que pot contrarestar aquest poder gentrificador, a més de un teixit social viu", resumeix Morera. Per això plantejaven una pregunta doble: "¿Està d'acord que l'ajuntament adquireixi la parcel·la de la ronda de Sant Pau, 46, amb l'objectiu de contrarestar l'expulsió de veïns mitjançant un projecte pilot amb la construcció de 50 vivendes públiques i inclusives, i garantir la continuïtat de l'acció solidària i comunitària del projecte Gimnàs Social Sant Pau?".

Malgrat que tot sembla indicar que els barcelonins no podran respondre directament aquestes preguntes via consulta, per Morera la campanya de recollida de firmes ha servit perquè el suport que el projecte ja tenia al barri s'estengui a la ciutat. "Volem que el projecte es debati en el ple del mes de maig. Hem parlat amb pràcticament tots els grups polítics i només que BC se sumi al 'sí' tindríem la majoria per fer realitat el projecte", assegura l'activista.