INICIATIVA PIONERA

Les bledes més solidàries

Els usuaris de l'hort del terrat de la seu del districte de Sants-Montjuïc són persones amb trastorns de salut mental i entreguen la collita a un menjador pròxim

El projecte, que busca aprofitar espais municipals en desús per donar-los funció social, s'estendrà a dos edificis més de Ciutat Vella

zentauroepp42135601 barcelona 16 02 2018 barcelona  primera   collita de l hort 180217154230

zentauroepp42135601 barcelona 16 02 2018 barcelona primera collita de l hort 180217154230 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Divendres passat era el segon dia de collita, el primer per als nois de la Fundació Joia, entitat que treballa amb persones amb trastorns de salut mental. La Sanae, amb 28 anys, fa quatre que viu a Barcelona, des que va abandonar el seu Marroc natal. La satisfacció és evident a la seva cara cada vegada que pesa un grapat de bledes, abans de col·locar-lo amb cura en una de les caixes que esperen a terra del terrat. Aquest matí han sigut 27,13 quilos, els mateixos que l’altre dimecres, quan van fer la seva primera collita els companys de l’altre grup d’usuaris d’aquest singular hort, en el seu cas persones amb discapacitat intel·lectual. 

«M’encanta venir a l’hort, i encara més saber que aquesta collita servirà per ajudar persones que ho necessiten. També m’agrada molt cuinar. ¡Tinc moltes idees per a aquestes bledes!», explica la Sanae mentre espera l’ascensor, amb la caixa de bledes, per baixar del terrat de la seu del districte direcció al menjador social de Canpedró, a escassos metres, a entregar la collita. Al seu costat, la Mercè, de 59 anys, i la Núria, de 45, s’abracen igual de contentes. La Mercè, a més, té experiència. «Vaig treballar a Parcs i Jardins», recorda. El somriure no se’ls esborra mentre brinden amb els refrescos que els han preparat al menjador.

    

La Mercè i la Núria, a la sortida de la seu del districte, bledes en mà. / RICARD CUGAT

Igual de radiant està la Halime, cuinera voluntària de Canpedró: «Són boníssimes. Molt netes i molt tendres. Quan les vam tastar, ens van encantar. No només als usuaris, ¡també a nosaltres!». No tenen terra perquè han crescut en perlita i han sigut agafades amb cura fulla a fulla. El sistema hidropònic fa que la plantació no pesi gaire 

–és un terrat– i produeixi més. Tant que els va permetre tancar un conveni de col·laboració amb el menjador de Canpedró, on cada dia mengen dos torns de 44 persones, sobretot «persones grans, soles i amb pocs recursos», diu la Sandra, una altra voluntària. «Als usuaris del menjador els expliquem sempre d’on venen les donacions, i els va agradar saber que aquestes bledes estaven sembrades aquí al costat, en el marc d’un altre projecte social», prossegueix.

 

La Halime (a l'esquerra), rep les bledes a la cuina de Canpedró. / ricard cugat

Nous projectes  

 

Notícies relacionades

Després de l’èxit de l’hort al terrat de la seu del districte de Sants –que és el germà petit del terrat de la seu de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) –al carrer de València– diversos edificis municipals amb terrats infrautilitzats s’han ofert per sumar-se al projecte. «Ja en tenim dos de gairebé tancats a Ciutat Vella», apunten orgullosos Núria Cardona i Ferran Urgell, tècnics de l’IMPD responsables del projecte. 

Una altra de les persones més emocionades divendres en aquesta teulada del carrer de la Creu Coberta és José Montero, responsable de l’hort per part de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), la implicació del qual en el projecte ha sigut clau per aconseguir una producció tan gran, més que en terra (i rica, segons coincideixen tots els que l’han tastat). «No només estaven emocionats els nois al sentir-se que aquesta vegada eren ells els que oferien ajuda als altres, no els que la rebien; les cuineres de Canpedró ens van enviar al mòbil fotos de les bledes cuinades. Va ser molt emotiu», diu Montero amb els ulls brillants.