ELS 'MENAS'

¿On són 1.281 adolescents sense família?

Dos diputats socialistes reclamen informació sobre aquests menors sense plaça als centres

zentauroepp40860636 menores fiscalia171222210528

zentauroepp40860636 menores fiscalia171222210528 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Dos diputats del grup parlamentari Socialista-Units al Parlament han denunciat aquest divendres la situació dels menors estrangers no acompanyats ('menes') que arriben a Catalunya i amb tutela que depèn de la Generalitat. Raúl Moreno i Beatriz Silva han assegurat que no tenen informació sobre 1.281 adolescents. "No se sap on són", han afirmat. Els centres on podrien haver ingressat "estan col·lapsats". Als dos diputats no els surten els comptes.

 La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) estima que l’any passat van recalar a Catalunya 1.489 menors, però únicament es van crear 208 places per atendre’ls. «¿On són els 1.281 menors que hi ha de diferència?», es va preguntar Moreno. Segons el seu parer, la desinformació per part de la Generalitat «és total i molt preocupant» i van criticar «la falta de transparència de la DGAIA». Silva i Moreno van realitzar aquestes declaracions als voltants de l’Estació del Nord, lloc de referència al qual van molts menors quan arriben a Barcelona.

Al carrer

 Un portaveu de la conselleria d’Afers Socials va rebatre ahir mateix les dades, malgrat que els diputats les han extret de la web del departament. Així, la font governamental va informar que s’han creat 550 noves places per acollir aquests menors i que fins al 31 de desembre passat se’n van atendre 1.153  en centres de primera acollida, en albergs o en pisos assistits. La resta fins a completar la xifra de 1.489 van escollir altres destins: alguns van tornar al seu país, altres van anar a viure amb els familiars que resideixen a Espanya o altres van deixar d’estar tutelats al complir els 18 anys. El gener passat van arribar a Catalunya 168 menas, segons dades facilitades per la conselleria.

Els diputats sospiten que molts d’aquests xavals estan dormint al carrer. «Us imagineu com és de preocupant la situació, especialment aquests dies de tant fred, que hi hagi nois de 14, 15 i 16 anys al carrer», van dir. Altres dormen en dependències de la Ciutat de la Justícia o a l’Anatòmic Forense. Els parlamentaris van criticar la Generalitat perquè «per no haver fet els deures, els adolescents viuen en una situació precària». Moreno va recordar que l’exconsellera Dolors Bassa va arribar a culpar la Junta d’Andalusia de l’enviament de menes a Catalunya.

Preguntes al Parlament

Silva i Moreno van criticar la vulneració dels drets d’aquest col·lectiu i van reconèixer «que es té més en compte la seva condició d’estranger que la de menor». Silva va explicar que aquests joves estan «doblement desprotegits, pel fet de ser immigrants sense papers i per ser menors d’edat».

Per clarificar aquest panorama, els dos diputats de la candidatura socialista han presentat una bateria de preguntes al Parlament però hauran d’esperar que es formi el nou Govern per demanar dades als nous responsables de la Conselleria d’Afers Socials. Tots dos van demanar explicacions a la Generalitat per saber quants menors han arribat a Catalu-nya, on els han allotjat i quins professionals els estan tutelant. 

Notícies relacionades

Beatriz Silva va assenyalar que aquests nens necessiten «respostes als seus projectes vitals» i que, per això, a més a més de crear places en centres per poder atendre’ls, es requereixen programes específics per acompanyar-los perquè «o se’ls ofereix alguna cosa més que allotjament o tornaran al carrer». La majoria dels adolescents que arriben a Catalunya procedeixen del Magrib, d’on han fugit, alguns als baixos de camions, buscant sobretot un futur laboral.

No només aquests dos diputats van criticar el tracte que dona la Generalitat a aquests menors estrangers sense família que els acompanyi. El Síndic de Greuges també va denunciar aquest conflicte. «Les dificultats per atendre’ls han provocat que aquests adolescents s’hagin quedat a les dependències de l’àrea de custòdia i detinguts de la Ciutat de la Justícia, sense estar detinguts», recull en el seu informe anual.