cavalcada alternativa

Reis en manta voladora

La cavalcada solidària del sindicat de venedors ambulants reivindica els drets dels refugiats

El col·lectiu manter rep els Reis d’Orient. / VIDEOLAB

2
Es llegeix en minuts
Antón Rosa

Uns Reis d’Orient singulars van escollir ahir la llibreria Veus amb Veu per vestir-se de gala. Concretament la rebotiga del local, ubicat al barri del Raval de Barcelona, que va servir de camerino per a MohamedMamadou Sol. Tres manters que es van repartir els papers protagonistes de la segona edició de la cavalcada que organitza el Sindicat Popular de Venedors Ambulants. L’objectiu de la rua era reivindicar els drets dels refugiats i acostar la figura del manter als ciutadans.

«La grandesa d’un rei d’Orient està en la seva humanitat», va explicar Aziz. Aquest jove exmanter és un dels promotors del sindicat i de la rua. Ja ha deixat de vendre al carrer però no es va voler perdre la cavalcada d’aquest any, ni la cara dels seus companys al veure els vestits que s’havien de posar. Després de pintar-se la cara de blanc, els dos reis i la reina van enfilar els estrets carrers del veïnat camí de la Rambla. Van atrapar no poques mirades de curiosos.

Aquesta idea, la de convertir en reis d’Orient uns manters, va sorgir en una assemblea del sindicat fa tot just un any. Als venedors ambulants els incomodava que en algunes cavalcades, no en la de Barcelona, es representés Baltasar camuflant la pell d’un blanc amb pintura negra. «Volíem reflectir la violència d’aquest fet fent-ho al revés», explica Ulises Cesar, un dels organitzadors. Amb aquesta premissa, els manters van decidir empastifar-se la cara de pintura blanca i muntar una cavalcada a la seva manera als voltants de la font de Canaletes.

El que va començar com una anècdota s’ha consolidat com un acte reivindicatiu que visibilitza la situació dels col·lectius vulnerables. «Vam venir per formar part del desenvolupament del país. Volem ser-ne protagonistes», afirma Aziz. Per l’exmanter, les autoritats haurien de modificar un sistema de control migratori «caduc» que, diu, atempta contra la dignitat de les persones. «La diversitat i la convivència són valors als quals no renunciarem. Tenim esperança», subratlla abans d’instar els països a intervenir i col·laborar perquè l’actuació sobre el terreny no arribi massa tard.

Notícies relacionades

Sense carrosses fastuoses ni seguici opulent, però amb caramels i el millor dels somriures, aquesta segona edició de la cavalcada va aconseguir encomanar la Rambla d’un ambient festiu que va atreure desenes de persones. Algunes no van dubtar a sumar-se a la comitiva. Entre elles, també hi va haver nens que es van acostar amb timidesa a saludar Ses Majestats buscant algun caramel. Aziz somreia des d'una cantonada observant la imatge i ho tenia clar: «No importa com vas vestit, el que és verdaderament important és el que portes a dins».

La cavalcada va comptar amb el suport d'organitzacions com Casa Nostra, Casa Vostra, Espai de l'Immigrant, STOP Racisme, i també de la regidora de la CUP María José Lecha.

Temes:

Els Reis Mags