URBANISME

Barcelona suspèn les llicències al Paral·lel i Gran de Sant Andreu

Durant un any s'elaborarà un pla d'usos per combatre la gentrificació i afavorir el comerç local i els usos veïnals

zentauroepp36405933 barcelona 24 11 2016  barcelona   24 11 2016 sociedad encend171230131240

zentauroepp36405933 barcelona 24 11 2016 barcelona 24 11 2016 sociedad encend171230131240

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha decretat la suspensió de noves llicències municipals en dues vies de la ciutat, l’avinguda del Paral·lel i el carrer Gran de Sant Andreu, per a activitats vinculades a la restauració, l’alimentació i el turisme, durant un termini màxim d’un any, al llarg del qual elaborarà els dos plans especials d’activitats i d’establiments de concurrència pública. Les futures regulacions tindran com a objectiu principal, segons l’ajuntament, «garantir l’equilibri d’usos, evitar la gentrificació i preservar el comerç local i de proximitat, l’interès públic, la protecció de l’entorn urbà i la convivència ciutadana».

Laura Pérez, regidora de Sants-Montjuïc, critica que els anteriors plans per al Paral·lel es van fer «d’esquena a la ciutat i amb una mirada aliena als barris, pensada per a usos turístics». Davant la visió de la via com «un eix lineal» dins de la ciutat, Pérez advoca per «una sèrie d’eixos transversals de connectivitat entre el Raval, Sant Antoni i el Poble-sec». «Ja no pensem en el Paral·lel com si fos una obra faraònica: volem que sigui un carrer per al veïnat dels tres barris», ha afegit.

Es dona la circumstància que l’avinguda del Paral·lel és a la confluència de diversos planejaments ja aprovats o en tràmit, en tres districtes diferents de la ciutat. Una de les seves voreres està afectada pel pla d’usos del districte de Ciutat Vella i per la suspensió de llicències vigent en l’àmbit del barri de Sant Antoni. L’altra, pel pla d’usos del barri del Poble-sec. El municipi considera, en canvi, que necessita «una visió de conjunt» que potenciï decididament la vida veïnal dels tres barris i faci que segueixi sent «una referència de la ciutat en termes de cultura popular, de patrimoni i també de memòria històrica».

Sant Andreu

Notícies relacionades

Pel que fa a Gran de Sant Andreu, que al mes de març iniciarà la seva reforma per donar prioritat a l’ús de vianants, es pretén que aquesta renovació vial vagi acompanyada d’un pla d’usos «que reforci l’eix comercial i protegeixi els comerços locals que avui dia hi ha al llarg del carrer».

«La voluntat és controlar la implantació de noves activitats en aquest àmbit per blindar d’aquesta manera la continuïtat del comerç de proximitat», i per això se suspendran les llicències des de la rambla de Fabra i Puig fins al carrer de Joan Torras, precisament l’àmbit de la reforma física del carrer.