FESTA DE CLAUSURA

El piromusical més emotiu posa el colofó a la Mercè 2017

Abans dels focs artificials el públic va encendre les bengales al sonar 'Imagine' en memòria de les víctimes de l'atemptat de la Rambla

zentauroepp40284808 piromusical170925225659

zentauroepp40284808 piromusical170925225659 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall / Barcelona

El piromusical de la Mercè, que va reunir a Montjuïc 95.000 persones segons la Guàrdia Urbana, va acomiadar ahir les festes recorrent un dels anys més convulsos que ha viscut Barcelona. A les deu de la nit, just abans de començar els focs artificials, es va celebrar un homenatge en memòria de les víctimes de l’atroç atemptat de la Rambla del 17 d’agost amb la interpretació de l’'Imagine', l’himne de la pau compost per John Lennon.

És la cançó més coneguda de Lennon en solitari. Va donar títol a l’àlbum del 1971 del músic britànic després de deixar els Beatles. Mentre sonava, els assistents van tenyir de blau l’avinguda de la Reina Maria Cristina amb bengales. És la primera vegada que l’acte més emotiu del piromusical té lloc al principi.

Els assistents van il·luminar l'avinguda amb bengales. / FERRAN NADEU

Petit ensurt

L’espectacle d’aigua i foc es va iniciar amb un bloc de vuit minuts dedicat al 25è aniversari de Barcelona-92. Des del Museu Nacional d’Art de Catalunya es van projectar làsers que van dibuixar les anelles olímpiques, el Cobi i la torxa. Van sonar composicions vinculades a les cerimònies que va albergar l’Estadi Olímpic: 'Hola', de Carlos Santos; 'Mar Mediterrani', de Ryuichi Sakamoto; 'Desfilada d’Atletes', de Carlos Miranda, i 'Torxa Olímpica', d’Angelo Badalamenti.

Com a anècdota, un petit incendi que va passar desapercebut per a la immensa majoria dels assistents. Segons apunten alguns testimonis, una guspira va calar foc a les fulles d'un arbre. Les flames van quedar eclipsades, literalment, per uns espectaculars rajos d'aigua i llum.

ferran nadeu

La música islandesa no va faltar en l’any en què Reykjavík ha sigut la ciutat convidada. La peça escollida va ser 'Hyperballad', de la diva del país nòrdic Björk.

Un altre aniversari que es va celebrar ahir a la nit van ser els 150 anys del naixement del compositor lleidatà Enric Granados amb fandangos, goyesques i contes de joventut. I es va retre homenatge a músics desapareguts el 2017: Leonard Cohen, George Michael, Pere Tàpies i Chuck Berry.

Notícies relacionades

El següent bloc va rememorar el 40è aniversari de la primera manifestació pels drets LGTB, celebrada a Barcelona el 1977 amb Michael cantant 'Freedom' mentre les fonts de Montjuïc s’il·luminaven amb els colors de l’arc de sant Martí. El van seguir temes de Cindy Lauper, Gloria Gaynor, Diana Ross i Queen.

El comiat del piromusical va tornar als dies de glòria de Barcelona-92, des de l’himne olímpic fins a 'Amics per sempre', interpretada per Peret i Los Manolos. I tot seguit, la mateixa cançó versionada per Josep Carreras i Sara Brighman. 

Imatge de la plaça d'Espanya, durant el piromusical. / julio carbó