EL GEST MÉS EMOTIU

La foto icònica de l'esperit ciutadà després dels atemptats de Barcelona i Cambrils

La imatge de Jordi Cotrina de l'abraçada del pare d'un nen mort a la Rambla a l'imam de Rubí es converteix en el símbol de la convivència

cmontanyes39790350 foto iconica170828183033

cmontanyes39790350 foto iconica170828183033 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts

L'emotiva fotografia captada el 24 d'agost per Jordi Cotrina, reporter gràfic d'EL PERIÓDICO, en què Javier Martínez, el pare del Xavi, el nen de tres anys que va morir en l'atemptat de la Rambla, s'abraça a Driss Salym, imam substitut de la comunitat de musulmans de Rubí, s'ha convertit en la imatge icònica de la lluita per la pau i per la convivència després dels atacs terroristes que s'han cobrat 16 víctimes. La foto s'ha viralitzat a les xarxes socials i, fins i tot, en els cartells que els barcelonins i turistes han dipositat aquests últims dies als altars de l'avinguda ferida i que van portar a la manifestació de dissabte.

Notícies relacionades

"Ningú s'esperava aquesta reacció. Després de l'abraçada, quan es van separar, l'imam es va posar a plorar. Llavors el pare del nen va tornar a acostar-s'hi i el va envoltar amb els braços", relata Cotrina, que insisteix que hi ha altres fotos similars de companys de premsa que també transmeten la commoció viscuda. Cotrina, amb gran experiència darrere de l'objectiu, reconeix que es va emocionar davant una escena tan excepcional. "Aquesta abraçada és l'essència de la generositat. La potència d'aquesta imatge no està en la meva fotografia sinó en el gest del pare i en les seves expressions", considera l'autor.

Aquest retrat de la compassió va ser la imatge portada d'EL PERIÓDICO de divendres passat, que va publicar l'entrevista que el periodista Manuel Arenas va fer a Javier Martínez abans d'aquell gest davant la porta de l'ajuntament de Rubí en un acte al qual van acudir més de 700 veïns. "'Necessito abraçar un musulmà. Que aquesta gent no tingui por. Necessito fer-ho', va declarar l'home com a prova de la seva voluntat per a superar el drama", va escriure Arenas.