EL PROBLEMA DE LA VIVENDA A BARCELONA

Ajornat el desnonament d'una dona amb un nadó de 9 mesos a la Sagrada Família

La presència d'activistes a la porta frena el desallotjament i la família denuncia que l'ajuntament no ha ofert alternatives

Aquest era el tercer intent de desnonament per impagament de lloguer en aquest pis del carrer de la Marina

zentauroepp39151955 barcelona 03 07 2017 desahucio aplazado de marcela  camiseta170703121320

zentauroepp39151955 barcelona 03 07 2017 desahucio aplazado de marcela camiseta170703121320 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La Marcela té 29 anys i viu, encara, al 319 bis del carrer de la Marina, al barri de la Sagrada Família, juntament amb la seva mare, la seva germana petita i la seva filla, un nadó de 9 mesos. Ahir al matí va rebre la visita d’una parella dels Mossos d’Esquadra amb un paper a la mà i la intenció, la missió, de desnonar-la. De desallotjar-les a totes quatre. Però aquesta no va ser l’única visita que van rebre. Abans de les nou van arribar desenes de veïns i d’activistes de 500x20 –grup de suport als afectats per desnonaments en lloguers– que van impedir amb la seva presència que es fes el desallotjament. Almenys, de moment.

Finalment, els mossos i la comitiva judicial es van quedar a la vorera del davant. No van arribar ni a acostar-se a la porta, on els veïns cridaven: «Aquest desnonament el pararem». No mentien. Així va ser.

No era la primera vegada que  la Marcela rebia la visita dels Mossos, ni serà l’última. El desallotjament no va ser suspès, només ajornat, i en el paper rosa que deixa constància de l’ajornament s’adverteix que, quan tornin, «ho faran amb totes les dotacions necessàries per executar-lo».

"EMBARASSADA NO EM VOLIEN ENLLOC"

La noia viu de lloguer des del 2013. Va començar pagant 750 euros. Quan la cosa es va torçar, va negociar amb la propietària baixar fins als 700, xifra que pagava fins a començament de l’any passat, quan va deixar de fer-ho. «Em vaig quedar embarassada i vaig perdre la feina. Per més que buscava, embarassada no em volien enlloc, i la mare i la meva germana petita tampoc tenen feina», va explicar emparada per veïns i activistes, que combinaven el càntic esmentat amb un «no més desnonaments, sense alternatives», la seva principal reivindicació.principal reivindicació

Salva Torres, portaveu de 500x20, va apuntar directament als serveis socials. «No pot ser que arribem al tercer desnonament i encara no hagin trobat cap solució. És intolerable que l’única cosa que els diguin és que busquin treball. Com si es trobessin en aquesta situació per plaer», va denunciar l’activista, sempre al costat de la Marcela i la seva germana, que van agrair emocionades la presència dels veïns a l’entrada, mentre la nena esperava a dalt amb l’àvia.

Al sentir-se apel·lada pel també clàssic «veïna, desperta, desnonen a la teva porta», una dona de la finca del costat s’hi va sumar. «No sabia que aquestes coses també passaven aquí, al costat de casa», va dir. L’anterior desnonament, el del 29 d’abril, quan el nadó era encara més petit, va passar desapercebut per a aquesta veïna. El va parar la Marcela sola, amb la mediació d’una tècnica municipal, que també hi va anar ahir.

FIANÇA SENSE REGISTRAR

Per al tercer, veient que arribava la data sense haver trobat ni treball ni allotjament alternatiu, la Marcela va anar a 500x20 a demanar ajuda. I la va trobar. «Hem estat mirant el contracte i hem confirmat a l’Incasòl que la fiança no està registrada», va explicar Torres mostrant el document segellat per l’organisme en què s’assegura que no existeix tal registre. «Hem de posar el focus també en les pràctiques dels propietaris. No pot ser que en aquest país els contractes de lloguer es facin així», va prosseguir Torres mostrant el contracte de la Marcela: una sola pàgina, amb diverses clàusules manuscrites.

Notícies relacionades

«No trobo ni una habitació. Quan dic que tinc un nadó, em diuen que no», va explicar la Marcela, que va assegurar que en els serveis socials l’única resposta que li donen és que s’ha de buscar la vida. «Em van dir que no hi posava de la meva part perquè vaig faltar a una cita, però va ser justament perquè em va sortir un treball», va explicar.

Fonts municipals manifesten que la Mesa d’Emergència va desestimar oferir un pis a la Marcela «per incompliment de les condicions establertes en el reglament». «Se li va oferir un allotjament temporal, a l’espera d’altres solucions», prossegueixen. La inquilina insisteix que l’allotjament temporal que li ofereix l’ajuntament és un alberg, i que el rebutja «pel nadó».