CONTROVÈRSIA VEÏNAL

La tensió entre veïns i hotels viu el seu primer altercat al Poblenou

Un petit grup va llançar pintura, ous i un pot de fum a la façana de dos hotels. Tres participants van ser identificats pels Mossos d'Esquadra després de la manifiestació

jcarbo38315172 poblenou170506161126

jcarbo38315172 poblenou170506161126
 

/

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Una manifestació d’unes 250 persones contra la massificació del turisme al Poblenou i els moviments de terres i desallotjaments de veïns consegüents causats per la construcció d’un hotel va acabar divendres a la nit amb un incident protagonitzat per un petit grup dels participants que van llançar globus amb pintura i ous a façanes dels hotels Amistat Beach Hostel i Travelodge Poblenou.

En aquest últim establiment, els turistes que es trobaven a la recepció es van emportar un bon ensurt quan es va engegar un pot de fum davant de la porta del carrer, cosa que va fer que la direcció, per motius de seguretat, decidís bloquejar l’accés i demanar als hostes que s’allunyessin del vestíbul.

Segons van informar els Mossos, només hi va haver tres identificacions i cap detenció en la marxa convocada per Ens Plantem. «Els incidents no han sigut greus», va assegurar un portaveu de la policia. Però és el primer cop que la tensió entre hotels i veïns acaba en fets d’aquesta mena.

Després que el Gremi d’Hotels de Barcelona reclamés una sanció municipal, Gerardo Pisarello, alcalde en funcions, va manifestar a través de dos missatges a Twitter que l’ajuntament «condemna» els incidents. «El que fa falta és aplicar amb fermesa el pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), combatre els lloguers abusius i l’especulació als barris. Estem al costat dels veïns. Seguirem treballant per un turisme sostenible, regulat, que no expulsi la gent ni degradi la vida als barris», va defensar Pisarello.

Les reaccions no es van fer esperar. Jaume Collboni, del PSC i soci de govern, va criticar «l’atac» perquè «qualsevol expressió legítima s’ha de fer sense violència», abans de recordar que «els hotels són aliats d’un turisme de qualitat». Sònia Recasens, del grup Demòcrata, va demanar a Colau posar fi a discursos que «criminalitzen» el turisme.

PARALITZAR LES OBRES

L’ajuntament va subratllar en un comunicat la urgència d’una norma que permeti controlar els augments abusius de lloguer. Més tard, Alberto Fernández, del grup del PP al consistori, va reclamar que aquest es presenti com a «acusació particular».

Els veïns reclamaven la paralització definitiva de les obres de nous hotels amb capacitat per a 600 persones al carrer de Llull i que s’edifiquin escoles en lloc seu. La construcció està aturada fins que els informes tècnics determinin si les obres van causar al mes de març vibracions i esquerdes.

Els manifestants van demanar que el barri no es converteixi en un «parc temàtic» i que es respectin les condicions de vida, especialment a la rambla del Poblenou, on els veïns conviuen cada vegada amb més terrasses.

NI DANYS NI DENÚNCIA

Ens Plantem va difondre una nota en què va assegurar que l’actuació policial va ser «desproporcionada». Albert Mallol, un dels organitzadors de la manifestació, va assegurar que el llançaments d’ous i globus amb pintura, fins i tot el del pot que va causar la fumera, van ser «accions simbòliques de protesta, una performance gens violenta per conscienciar l’opinió pública del problema de la massificació». Mallol va anunciar que Ens Plantem ha organitzat una assemblea veïnal per redactar un manifest el 23 de maig.

Notícies relacionades

Carlos Núñez, director comercial de la cadena Travelodge, va explicar que «entén» el malestar veïnal davant la construcció d’un altre hotel de 15 plantes al Poblenou. «Recolzem que els veïns es manifestin». I va restar importància als desperfectes causats a la façana de Travelodge Poble-

nou. «No hi ha hagut cap vidre trencat ni s’ha fet mal a ningú. No interposarem cap demanda». El conserge Sasha Jurich es va encarregar de tancar la porta per evitar l’accés a l’edifici: «Hem hagut d’activar alarmes i amagar algun turista a dins».