DESENVOLUPAMENT DEL PLA DE BARRIS A CIUTAT VELLA

Colau condiciona les ajudes a la rehabilitació de la vivenda a no expulsar els veïns

L'ajuntament crearà una ajuda extraordinària per reformar edificis en mal estat que inclourà "clàusules antigentrificació"

El pla de barris també servirà per convertir Can 60 en habitatge públic i equipaments, i traslladar la biblioteca Andreu Nin al vell Borsí

jcortadellas34919190 barcelona      04 08 2016     barcelona    puerta de entrada160920131858

jcortadellas34919190 barcelona 04 08 2016 barcelona puerta de entrada160920131858 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El pla de barris al Raval Sud i al Gòtic Sud s’ha marcat un objectiu ambiciós: la defensa del «dret a viure al barri en condicions dignes i assequibles». Per treballar en aquesta direcció, l’Ajuntament de Barcelona crearà una ajuda extraordinària per impulsar la rehabilitació de l’envellit parc de vivenda del districte. Unes ajudes que l’alcaldessa Ada Colau supeditarà a l’acceptació d’unes «clàusules antigentrificació» per evitar que allò que busca dignificar la vida dels veïns els acabi expulsant del barri. En altres paraules, en aquest cas les de la regidora del districte Gala Pin, per no acabar donant ales als especuladors amb fons públics.

Pin va anunciar ahir que la seva prioritat és actuar en les finques d’alta vulnerabilitat amb diner públic, però evitant la plusvàlua generada per les millores. La regidora, que no va voler revelar quina mena de clàusules s’aplicaran per no «alertar els que especulen» de l’estratègia que prepara el consistori, sí que va avançar que aquestes mesures s’aplicaran com a prova pilot a Ciutat Vella, «amb l’objectiu que es puguin estendre a la resta de la ciutat».

A més de la transformació del parc de vivenda, el pla de barris preveu convertir la casa fàbrica de Can 60, al Raval, recentment adquirida pel municipi, en vivendes públiques i en equipaments veïnals, encara per definir.

TRANSFORMACIÓ DEL BORSÍ

Al Barri Gòtic, una de les principals actuacions serà transformar l’avui abandonat Borsí, també adquirit en aquest mandat per Colau dins del conveni amb la Generalitat per assegurar l’arribada de la L-10 del metro als barris de la Marina. Es convertirà en un equipament de proximitat, traslladant al lloc la biblioteca Andreu Nin, i un espai de gestió veïnal, «de la mà de la plataforma Salvem el Borsí», va subratllar la regidora, que va posar aquesta actuació com a exemple de la seva creació de polítiques «de baix a dalt».

Un altre dels grans reptes que planteja aquesta acció al districte, per allò de «tornar-lo als veïns», és intentar transformar l’oblidat Moll de la Fusta en una zona d’oci veïnal. «Convertir el lloc en un punt de trobada», va apuntar Pin, sense entrar encara en gaires detalls sobre el projecte.

REFORMA D’ESPAIS

Notícies relacionades

De la resta de mesures del pla de barris a la zona, Pin va assenyalar també el «redisseny d’espais» com la rambla del Raval, les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí, i els jardins de les Voltes d’en Cirés per «afavorir que se celebrin actes veïnals».

A més, s’impulsaran programes per potenciar els veïns que facin tasques comunitàries enfocades a millorar la convivència; es reforçarà la relació entre famílies i centres educatius; es recolzaran els processos de salut comunitària del Raval i del Barri Gòtic, i s’optarà per potenciar l’economia de proximitat, amb una «mirada especial en la cooperativa, social i solidària», entre altres. El consistori calcula una inversió en el conjunt d’actuacions de gairebé 23 milions. 

'Coproducció' de polítiques públiques

En el campus Diagonal-Besòs de la UPC es va fer també ahir la Jornada del Pla de Barris per a associacions ciutadanes, tècnics i professionals de la regeneració urbana. L’objectiu, presentar i debatre criteris que van de la promoció econòmica, millora de l’oferta educativa, perspectiva de gènere i promoció de vivenda assequible, a la millora ambiental.