Els empleats del Zoo defensen que la solució més assenyada és conservar els dofins

El comitè d'empresa adverteix que els trasllats i les possibles noves llars comporten riscos innecessaris

icoy25413903 delfines zoo delfinario170102170355

icoy25413903 delfines zoo delfinario170102170355

1
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Els treballadors del Zoo de Barcelona defensen que la millor solució per als quatre dofins de la ciutat no és portar-los a un altre zoològic o centre similar, sinó quedar-se a la seva actual llar, cosa que passaria, obligatòriament, per unes obres de millora del delfinari. A través d’un comunicat del comitè d’empresa, els empleats, entre ells els cuidadors dels cetacis, avisen que el trasllat a un altre lloc del món ocasionarà als animals, en primer lloc, un estrès contraindicat des del punt de vista veterinari, i, en segon lloc, els pot conduir a haver de repetir els espectacles circenses que ja van deixar de practicar aquí. Aquesta possibilitat, segons el comitè, serà gairebé segura si el lloc de destinació és un recinte privat.

Notícies relacionades

Els treballadors qualifiquen de «comèdia» el grup de treball que l’ajuntament va crear per analitzar el futur del parc. Critiquen que els criteris científics han quedat eclipsats per les opinions d’alguns participants sense experiència. Com a clímax de la contradicció, recorden que el principal expert espanyol en la matèria, Àlex Aguilar, va deixar el grup de treball a l’estar en total desacord amb la manera com l’ajuntament havia encarat la qüestió. Aguilar va rebutjar el mètode escollit per la tinenta d’alcalde Janet Sanz per prendre una decisió, però també, sobretot, les opcions que es van posar sobre la taula, de les quals no en va salvar cap, en especial la preferida per grups ecologistes, que defensen que els exemplars vagin a un santuari encara inexistent en aigües gregues.

VIDA EN CONDICIONS

El problema dels dofins de Barcelona és que l’organització internacional que coordina la cria en captivitat de l’espècie (EAAM) obliga, a partir del 2019, a tenir unes instal·lacions de què el Zoo no disposa, excepte si fa unes cares obres de reforma. Segons els treballadors, l’opció èticament més assenyada seria fer aquestes obres i permetre que els quatre dofins passin la resta de les seves vides en les millors condicions possibles. Traslladar-los, expliquen, permetrà a Barcelona penjar-se una medalla animalista hipòcrita, ja que serà una ciutat lliure de dofins en captivitat, però a costa potser d’un mal final per als seus últims quatre exemplars.