Barcelona té poder... llatí
La immigració crea un vibrant circuit subterrani de sales dedicades al reggaeton, la bachata, la salsa, el mambo i el vallenato
Les nombroses emissores llatines i els cartells en locutoris, bars i botigues d'aliments són els principals mitjans d'informació
Els ritmes llatins guanyen cada dia més terreny en la nit barcelonina. N'és una prova el creixent nombre de sales i discoteques que programen sessions i concerts de salsa, bachata, reggaeton, cúmbia, merengue i mambo. Cada any passen més gires d'artistes llatinoamericans per la ciutat, gires que es publiciten a través d'emissores de músiques llatines i de cartells enganxats en pirulins i establiments dels barris amb més població d'origen llatí.
Segons dades de l'Idescat del 2015, dels 2,2 milions d'habitants censats al Barcelonès, 81.500 tenen nacionalitat d'algun país sud-americà, i 31.800, de l'Amèrica del Nord o Central. Són xifres que han anat caient des que es va iniciar la crisi i no inclouen els catalans de família llatinoamericana. Aquest sòlid sector d'habitants barcelonins és el principal destinatari de la creixent i diversa oferta de música llatina. Només aquest diumenge coincideixen a Barcelona el veneçolà Miguel Moly (a la Viejoteca Caña Dulce), el colombià Luis Mateus (a La Cantina) i la dominicana La Materialista (a The Bunker).
El paisatge nocturn barceloní canvia dia a dia. La històrica sala KGB és avui la discoteca Canela i s'hi balla 'reggaeton', merengue i salsa. L'antiga La Boite és La Cantina i allà manen les ranxeres i el 'vallenato'. El Barts Club, al pis superior de la sala Barts, és dels locals més rics en música llatina. Up & Down i Àtic acullen cada vegada més actuacions per al públic llatí. I en San Pues, a més de concerts, també hi ha actuacions d'humoristes llatins. De les més tradicionals a les més modernes, de les més folklòriques a les més urbanes, les músiques llatines són punt de trobada i gaudi per a barcelonins amb arrels al Perú, l'Equador, Colòmbia, Xile, Bolívia i altres països del Con Sud.
CAMPANYES DEL SEGLE XX
Més enllà de les xarxes socials, el mètode de promoció dels esdeveniments llatins és el del segle XX: cartells enganxats als pirulins. Al centre de Barcelona només es veuen els d'artistes famosíssims com Kevin Roldán o Maluma, però passejant per l’Hospitalet i Nou Barris et poses ràpidament al dia de les visites del 'bachatero' Joe Veras, els peruans Clavito i la seva Chela, el 'reggaetonero' El Nene La Amenaza, el colombià Nelson Velasquez, o els dominicans Grupo Extra.
En aquest circuit, les entrades no es venen en botigues de discos. I, rara vegada, a través de multinacionals de venda telemàtica. Surt més a compte pactar amb establiments de la ciutat freqüentats per públic llatí. David López, de Producciones Víkingas, encara recorda com en un restaurant xilè del carrer del Rec venia 400 entrades per a un concert dels xilens Chico Trujillo. Quan organitza concerts d'artistes argentins, contacta amb federacions locals de seguidors de Boca Juniors i River Plate. Els consolats també són un bon canal per arribar a les comunitats de cada país llatinoamericà.
Però el millor camí per trobar el públic llatí són els comerços que regenten i freqüenten els migrants llatins i els seus familiars. En especial, bars, colmados d'aliments llatins, restaurants i locutoris. Abunden al districte de Nou Barris, a l’Hospitalet, a Sants i a prop de la Sagrada Família. També hi ha comunitats nombroses de xilens a Tossa de Mar; d'argentins, a Castelldefels, i de dominicans, als barris de la Ribera i del Poble-sec.
EL DIAL MÉS 'SABROSO'
La flagrant falta d'interès dels mitjans catalans per informar sobre aquestes músiques fa que els promotors llatins hagin buscat els seus propis canals. Emissores llatines com Bachatea Radio i Sol Radio anuncien contínuament concerts i altres esdeveniments. L'empresari llatí Áxel Pacheco programa actuacions a les sales Melao i Mambo Disco Show i planeja donar visibilitat als seus negocis des del seu propi canal, La Mega FM, encara en gestació.
En aquestes emissores, les falques radiofòniques esmenten els punts de venda d'entrades: restaurants, bars i altres comerços que també acullen 'flyers' i cartells. Alguns els pengen a l'entrada. Altres, al lavabo perquè saben que allà la clientela s'hi fixarà més. També hi ha establiments col·laboradors: el seu logo surt al cartell i a canvi costegen part de la despesa d'impressió i enganxada. Si s'anuncien cinc locals, es reparteixen la despesa entre els cinc.
Tot això genera circuits cohesionats on la informació circula amb velocitat i eficàcia. Alguns empresaris amb impuls fins i tot s'animen a organitzar concerts. És el cas de Marlin Oro, cadena de compravenda d'or que té la seva divisió en el món de la música. Marlin Disco és el nom que pren la sala Àtic quan ells porten de gira Chocó Orta o Galy Galiano.
FINS AL PARC DEL FÒRUM
Notícies relacionadesEn dates assenyalades, com la visita dels bolivians Los Kjarkas o el Dia del Perú, els actes es traslladen a recintes de gran aforament com el Palau Olímpic de la Vall d’Hebron. Llavors, l'esdeveniment dura tot el dia i música i gastronomia comparteixen protagonisme. I festivitats multitudinàries com el Dia Nacional de Colòmbia s'han celebrat al Parc del Fòrum.
Encara que l'interès de la societat catalana segueixi sent escàs, el batec llatí ja és un dels més intensos de la ciutat. I que ningú pensi que això és una febre passatgera. La temporada 2017 arrencarà amb tota la pompa el 5 de gener amb Lalo Rodríguez, l'intèrpret de l'arxiconeguda 'Devórame otra vez'.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya