PROPOSTES

Un pont per descobrir Barcelona

Les fires de Nadal i els mercats de disseny s'apoderen de la ciutat

El Seminari Conciliar obre per primera vegada les portes a un mercat gastronòmic amb discjòqueis

fcosculluela35318278 barcelona 29 08 2016   barcelona finales de agosto y baja el161207212127

fcosculluela35318278 barcelona 29 08 2016 barcelona finales de agosto y baja el161207212127 / RICARD CUGAT

11
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El segon pont del llarg aqüeducte de desembre comença aquest dijous festiu fins diumenge, dia 11, obrint la temporada barcelonina de mercats de Nadal amb fires tradicionals, com la de Santa Llúcia, on proveir-se d'ornaments, però també amb la tendència a l'alça de parades en diversos enclavaments amb modernes propostes de disseny, moda i gastronomia. La ciutat no està adormida aquests dies en què molts barcelonins disposen de més temps lliure per visitar museus, anar al cine o a una fira gastronòmica i descobrir llocs curiosos com el Seminari Conciliar o els jardins del monestir de Pedralbes.

1- GASTRONOMIA AL SEMINARI

Torna All Those Food Market, el mercat que reuneix artesans, emprenedors gastronòmics i xefs que vetllen perquè el menjar de carrer sigui de qualitat. L'última edició estava prevista per al setembre, però es va haver d'anul·lar per amenaces de pluja. La cita ja no serà als jardins i el vestíbul de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona sinó al Seminari Conciliar, que per primera vegada obre les portes dissabte (d'11.00 a 23.00 hores) i diumenge (fins a les 20.00 h) per acollir aquesta trobada inspirada en el Markthalle Neun de Berlín.

Formatges, te, embotits, melmelades, herbes aromàtiques, torrons i diversos tipus de pa però també productes relacionats amb l'art de cuinar, com els ganivets Pallarés de Solsona. Hi haurà més de 80 projectes exposant els seus productes, 10 restaurants/food trucks cuinant, tallers per a nens i adults. I Per primera vegada actuaran discjòqueis en aquest un espai virtualment desconegut en ple centre de la ciutat. 

Seminari Conciliar de Barcelona. Diputació, 231. Entrada: 2 euros.

2- 'MAD MAX BLACK & CHROME'

Incloure el cine en les propostes d'oci per a aquest llarg pont pot semblar una obvietat, però mereix un espai perquè, en plena crisi de la sales de cinema, ha sorgit paradoxalment una cosa que es podria qualificar-se de turisme de cel·luloide. L'Everest d'aquesta moda va ser a la Sala Phenomena amb motiu de l'estrena de l'última pel·lícula de Tarantino, ‘Los odiosos ocho’, ja que era l'única sala d'Espanya tècnicament dotada per projectar el film en el format en què la va rodar el director. Phenomena torna a la càrrega divendres a la nit amb la projecció de l'últim 'Mad Max' en la versió ‘black and chrome’ que va pretendre inicialment George Miller.

'Mad Max: Fury Road Black & Chrome'. Sala Phenomena. Sant Antoni Maria Claret, 168.

Divendres, 9 desembre, 23.00 hores. 8 euros.

3- EL CENTENARI DE KIRK DOUGLAS

A la Filmoteca de Catalunya el llarg pont li ha coincidit amb una data a celebrar, els 100 anys de Kirk Douglas. La programació dedicada a l'Espàrtac per excel·lència és àmplia, però no tota és recomanable per als més petits. Per això val la pena destacar la projecció de ’20.000 llegües de viatge submarí’, dijous, dia 8, a les 21.30 h. Preu: 4 euros, amb descomptes a estudiants i jubilats.

El dia del seu aniversari és divendres, 9. Estranyament, la filmoteca no programa aquell dia cap pel·lícula del cicle que dedica a l'actor. Agafa el relleu Phenomena, que a les 16.10 projecta 'El gran carnaval', on Billy Wilder va dirigir Douglas. Entrada: 6 euros.

4- EL CIRC RALUY TORNA AL PORT VELL

La carpa del Circ Raluy instal·lada al Port Vell marca l'arribada de les festes de Nadal. L'espectacle, d'un parell d'hores, combina el circ més clàssic i familiar amb apostes innovadores. Destaquen els números protagonitzats per Niedziela i Emily Raluy, que aconsegueixen que caminar i fer exercicis a sobre d'un fi cable sembli fàcil, els dels pallassos Lluiset i Sandro Roque, el d'Artur, el senyor del foc, el d'Iya Traore amb els seus malabarismes amb la pilota i el de les germanes patinadores Raluy-Swider. 

Port Vell. Passeig de Colom, 8. Dijous (12.15 i 17.00 hores), divendres (18.30), dissabte (17.00 i 19.30) i diumenge (12.15 i 17.00 hores). Entrada: A partir de 10 euros. 

5- LA BARCELONA DE LAPIN

Lapin (Châtenay-Malabry, França, 1981) acaba de publicar el seu tercer àlbum dedicat a Barcelona, on proposa recorreguts pels seus racons favorits, com ara cases del carrer de Salamanca, edificis d'Enric Miralles, petites xurreries, les «excepcionals» vistes des de la cafeteria d'El Corte Inglés de la plaça de Catalunya, el claustre del monestir de Sant Pere del Camp, el centre de creació La Escocesa, la botigaa de mitjons La Torre de la plaça de la Universitat, els Encants i botigues singulars com El Ingenio. Amb el títol de 'Barcelona original', aquest quadern de viatges ha sigut publicat per l'Ajuntament de Barcelona i la llibreria i editorial Promopress, que li dedica els aparadors i una petita exhibició dels dibuixos originals al seu local del carrer d'Ausiàs Marc, 124. 19,90 euros.

6- CITA AMB ELS GERMANS ROCA

L'exposició 'El Celler de Can Roca, de la Terra a la Lluna' il·lustra el reconegut projecte dels germans Roca com a referent gastronòmic internacional. El relat recorre 30 anys de recerca de l'excel·lència, primer des de Taialà, un barri als afores de Girona. Toni Massanés, comissari de la mostra, desvela que el títol evoca que fa 150 anys Jules Verne es va imaginar tres persones arribant a la Lluna en un coet. “És la història dels Roca: ¿Qui s'havia d'imaginar que tres germans d'un barri humil poguessin arribar a l'impossible?”, considera el comissari. El Celler de Can Roca es va inaugurar el 1986, amb l'impuls del Joan i el Josep, ja que el Jordi no s'hi va incorporar fins a l'any 2000. El Celler va ser considerat el 2013 i el 2015 el millor restaurant del món, segons la revista Restaurant Magazine.

Palau Robert. Passeig de Gràcia, 107.

De dilluns a dissabte, de 10.00 a 20.00 h. Diumenges i festius, de 10.00 a 14.30 h. Entrada gratuïta.

7- FESTIUS DE BOTIGUES OBERTES

Les botigues de Catalunya poden obrir al públic els dies festius 6 i 8 de desembre d'acord amb la llei d'horaris comercials establerts per la Generalitat. A Barcelona, el Portal de l’Àngel, el carrer de Pelai i el passeig de Gràcia són els eixos turístics més concorreguts i on més comerços opten per obrir amb vista a les vendes de regals nadalencs.

8- AL MONESTIR DE PEDRALBES

El monestir de Pedralbes proposa el taller ‘Herbarius. Plantes i remeis a l'edat mitjana’, que descobreix secrets de la medicina grega i romana transmesa a l'occident medieval a través dels àrabs, que entenien que el cos humà estava format pels quatre elements en equilibri: aire, aigua, terra i foc, identificats com a sang, bilis groga, bilis negra i flegma. Durant segles es creia que la malaltia era un desequilibri d'aquests elements, i que es podia restablir mitjançant la dieta i la farmacologia. Només com a última opció es recorria a la cirurgia. El taller, en què un biòleg ensenya a preparar xarops i ungüents, tracta sobre els remeis casolans medievals.

Durant la visita val la pena observar amb detall el claustre de tres pisos, el jardí medieval de plantes medicinals, els vitralls de l'església i la tomba de la reina Elisenda. 

Monestir de Pedralbes. Baixada del Monestir, 9. Horari del taller d'11.00 a 13.00 h. Preu: 9,20 €.

 9- OBSERVAR OCELLS A COLLSEROLA

El parc de Collserola proposa aquest diumenge contemplar ocells als boscos, camps i jardins de la Feixa dels Ocells de Can Coll. Al centre d'informació hi ha un servei gratuït de préstec de prismàtics i fitxes informatives sobre els ocells. Són abundants i omnipresents les mallerengues (Parus sp.), els raspinells (Certhia brachydactyla), els tallarols (Sylvia sp.), els pit-rojos (Erithacus rubecula) i els tudons (Columba palumbus). Però, segons informa el parc, hi destaca una espècie que, si bé no és la més coneguda, és la més abundant dels ambients forestals, on dominen els pins: la mallerenga emplomallada (Parus cristatus), molt fàcil d'identificar per la cresta ratllada blanca i negra i pel cant repetitiu i molt peculiar.

Centre d’Informació del Parc: 93-2803552

Carretera de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7

10- RERE LES EMPREMTES D'HUMBERTO RIVAS

Les 53 fotografies de la sèrie 'Empremtes', d'Humberto Rivas (Buenos Aires, 1937-Barcelona, 2009), van ingressar l'any 2009 a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Aquestes imatges van ser captades entre el 1995 i el 2005 amb l'objectiu de rastrejar la geografia de Barcelona, Belchite, Corbera d'Ebre i Figueres buscant escenaris i individus vinculats a la guerra civil. Es tracta de fotografies de gran format, la majoria còpies úniques, que tenen com a fil conductor l'empremta que el temps transcorregut des de la contesa ha deixat a les cares de les persones que la van patir, als murs on es van refugiar i que van ser còmplices involuntaris d'afusellaments i morts.

Sala d'exposicions de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Divendres i dissabte, de 10.00 a 19.00 h. Festius tancat. 

Plaça de Pons i Clerch, 2, 2a. 

11- CONCERT EN HONOR A LES SÈRIES

Les bandes sonores de sèries de televisió també són dignes d'un concert al Palau de la Música. El 8 de desembre, Cinema Symphony Orchestra recrea els records musicals de 'Star Trek', del sofisticat Manhattan de 'Sexo en Nueva York', de les comèdies 'Friends' i 'Los Simpsons', i també els mons misteriosos de 'Twin Peaks'. El programa també inclou les partitures de 'La Família Addams', 'Batman', 'Equipo A' i 'Expediente X'. La música de les sèries, igual que els guions, pot superar la de les pel·lícules.

Palau de la Música Catalana. Palau de la Música, 4. 8 de desembre. 21:00 h.

Sala de Concerts. A partir de 29 euros

12- LA TRACA FINAL DE LA FESTA DE SANT ANDREU

Sant Andreu de Palomar, antic municipi independent amb més de mil anys d'història, celebra en dies d'hivern la festa major per coincidir amb el dia del seu patró, que va ser el 30 de novembre. Aquest dijous, 8 de desembre, és l'últim dia i s'acomiada fins a l'any que ve amb un concurs de cassoles d'arròs (Club Natació Sant Andreu, 11.30 h) i amb les actuacions d'Institut Doctor Puigvert, Agrupació Esportiva Bon Pastor, Escola de Dansa Hermínia Espejo, MAB Dance Center, Gemma-Dansa, Escola Laia, AV Sant Andreu de Palomar i l'Escola de Dansa Ítaca, que tindran com a escenari l'Envelat de Festa Major. La festa compta amb el tradicional piromusical (Plaça d'Orfila, 21.00 h).

http://www.festessantandreu.cat/

13- MERCATS PER A TOTS ELS GUSTOS

Recórrer un mercat de carrer buscant gangues o objectes insòlits és com trobar cargols de mar enmig de la sorra de la platja. Aquest cap de setmana es concentra a Barcelona el nombre més gran de parades de carrer que s'hagi vist mai. Des de moda 'vintage' a Flea Market (en referència al mercat de les puces de París), el lema del qual és que el que algú llença pot ser el tresor d'algú altre, fins a l'estrena de Crim Market al Poble-sec, dedicat a les últimes tendències de la moda i el disseny, amb la presència de Tundra Taiga, Ore Piccole, Dolly Boutique, Julie and Jane, El pollito amarillito, Otven i Javier Rubín Grassa. També tornen Estació: Disseny: Barcelona a l'estació de França amb una gran aposta per les marques locals emergents i El Festivalet, al Museu Marítim de Barcelona.

Flea Market. Carrer del Portal de Santa Madrona. Diumenge, 11, a partir de les 10 del matí.

Crim Market. Blesa, 27. Dijous 8 de desembre.

El Festivalet. Museu Marítim de Barcelona. Dies 10 i 11, d'11.00 a 20.00 h.

Estació: Disseny: Barcelona. Estació de França. Dies 10 i 11. A partir de les 11.00 hores.

14- FIRES TRADICIONALS NADALENQUES

Un altre clàssic, més antic que el cine, és la Fira de Santa Llúcia de l'avinguda de la Catedral, que en aquesta edició compleix 230 anys. Les paradetes van aixecar persianes el 25 de novembre passat i ho faran cada dia fins al 23 de desembre. El pont és una oportunitat per enfrontar-se a aquesta tradició, ja que requereix predisposició. Encara que la fira ja no ocupa els carrers estrets del perímetre de la catedral, embuts instransitables en hora punta de visites, l'espai central de la plaça sol ser també un formiguer. Un bon consell és anar-hi a primera hora. Obren a les 10.30 hores.

L'alternativa és una altra fira amb menys anys a l'esquena però igualment consolidada, la d'arbres i decoracions de Nadal de la plaça de la Sagrada Família

15- A PATINAR SOBRE GEL

 

La Farga de l'Hospitalet amplia a més de 2.000 metres quadrats la zona destinada a la pista de patinatge sobre gel per convertir-se en la més gran d'Europa. L'entrada és lliure a la zona de les grades i a la cafeteria. L'àrea d'esbarjo per a joves i nens disposa de jocs esportius com 'street curling' i hoquei, actuacions musicals i exhibicions de patinatge artístic. Dins de la pista hi ha un espai reservat per als més petits amb monitors especialitzats, que passa de 250 a 300 metres quadrats. També augmenten les dimensions del tobogan de gel, una de les novetats de l'any anterior que ja arriba als 50 metres de longitud i 16 d'amplada.

La Farga de l'Hospitalet. Carrer de Barcelona, 2.

Horari: divendres, dissabte i vigília de festiu d'11.00 a 22.00 h. De diumenge a dijous d'11.00 h a 21.00 h.

16- ROBIN HOODS A MONTJUÏC

Una multitud d'arquers omplen el fossat municipal de tir amb arc a Montjuïc per celebrar el Nadal i la clausura del Campionat de Catalunya de Tir amb Arc, de la Round-900.

Fossars Municipals Tir amb arc

Dia 11, de 9.00 a 14.00 hores. Entrada gratuïta.

17- L'HIPERMERCAT D'ART

La trentè tercera edició de l'HIPERMERC’ART manté l'exposició col·lectiva, però per primera vegada s'obre a altres continents i inclou obres d'un col·lectiu d'artistes de Corea del Sud, on destaca l'il·lustrador Charles Jang. Entre els artistes locals torna Javier Mariscal, i debuta Andreu Buenafuente, que presenta les il·lustracions originals del seu llibre 'No entiendo nada'. També tenen interès les obres de Gabriel Schmitz, Rossana Casano, Paula Fujiwara, Marc Badia i Helena Pielias. Aquest any hi ha una representació de cinc creadors que han format part de la mostra 'No Penso Callar', creada en benefici d'Amnistia Internacional: Conrad Roset, Higinia Garay, Lara Costafreda, Ricardo Cavolo i Joana Santamans.

MORITZ STORE.  Ronda de Sant Antoni, 39. Obert tots els dies del pont.

18- L'ÀNIMA D'UN FOTÒGRAF

'Jo volia ser fotògraf' és una retrospectiva de Foto Colectania que convida a reflexionar sobre què significa ser fotògraf avui dia i el canvi d'estatut que es manifesta al voltant de la imatge en la creació contemporània. Són 11 projectes seleccionats per les comissàries Fannie Escoulen i Anna Planas, que analitzen els profunds canvis que s'estan produint a l'hora de captar imatges sense moviment.

Laurence Aegerter, Antoine d'Agata, Roger Guaus, Mishka Henner, Sherrie Levine, Michael Mandiberg, Doug Rickard, Thomas Ruff, Oliver Sieber & Katja Stuke, Stéphanie Solinas i Jan Hofer & Severin Zaugg plantegen amb les seves obres si el fotògraf segueix sent un autor, i si es poden denominar encara projectes fotogràfics aquells en què les imatges s'extreuen d'arxius, d'internet, es manipulen fins a l'extrem, es creen a partir d'un impuls col·lectiu o es produeixen amb noves tecnologies.

Notícies relacionades

Fundació Foto Colectania. Carrer de Julián Romea 6, D2. Entrada: 2 euros.

Divendres, de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 h. El dissabte, a partir de les 11.00 h.